المپیاد روانشناسی
نیکو پیشکاری هستم، دانش آموخته کارشناسی روانشناسی از دانشگاه زنجان. با معدل ۱۹.۲۳ فارغ التحصیل شدم و در حال حاضر دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی خانواده دانشگاه شهید بهشتی هستم.
به شیوه غیرمتمرکز در المپیاد روانشناسی شرکت کردم و موفق شدم رتبه ۳ منطقه را در مرحله اول المپیاد به میزبانی شهر تبریز کسب کنم و در نهایت موفق شدم رتبه ۱۳ کشوری رو در مرحله دوم هم کسب کنم و جزو ۱۵ نفر برتر المپیاد روانشناسی در سایت سازمان سنجش معرفی شدم.
در این پست سعی کرده ام، هر آن چه در مورد المپیاد روانشناسی لازم است بدانید را برای شما شرح دهم.
ثبت نام در المپیاد روانشناسی

ثبت نام در المپیاد روانشناسی و ورود به مرحله نهایی به یکی از دو روش المپیاد متمرکز و یا غیر متمرکز صورت می گیرد:
۱)شیوه متمرکز
همزمان با ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد داوطلبان علاقمند به شرکت در المپیادهای دانشجویی نیز در آزمون مذکور ثبت نام می نمایند.
دانشجویان سال سوم هم می توانند در المپیاد روانشناس شرکت کنند، فقط باید بند مربوط به منحصرا المپیاد را در صفحه ثبت نام، علامت بزنند.
نحوه ورود به مرحله نهایی از المپیاد متمرکز روانشناسی
در المپیاد متمرکز روانشناسی پس از شرکت دانشجویان در آزمون سراسری کارشناسی ارشد دانشگاه ها و اعلام اینترنتی نتایج مرحله اول آزمون کارشناسی ارشد، سازمان سنجش تاثیر معدل را حذف می کند و پانزده نفر اول آزمون ارشد روانشناسی را فقط بر اساس بالاترین نمره علمی اخذ شده در کنکور انتخاب می کند.
به نظر می رسد، سازمان سنجش در المپیاد روانشناسی، تفاوتی میان گرایش ها قائل نمی شود و نمره کل داوطلبان را در هر گرایش محاسبه می کند، سپس پانزده نفر دارای بالاترین نمره کل را انتخاب می کند. در نهایت از طریق سایت مرکزی المپیاد دانشجویی اسامی منتخبین مرحله اول المپیاد متمرکز اعلام می شود.
۲)شیوه غیرمتمرکز
برای شرکت به شیوه غیرمتمرکز در المپیاد روانشناسی، باید دانشگاه شما را معرفی کند. هر دانشگاه دولتی می تواند ۵ داوطلب معرفی کند. دانشگاه های آزاد، پیام نور و غیرانتفاعی در مجموع و با برگزاری آزمون از بین تمامی واحدها در مجموع ۵ نفر را معرفی می نمایند.
اختیار این که این افراد چه طور معرفی شوند، به دانشگاه ها سپرده شده است، دانشگاه ها بر اساس معیار های زیر می توانند، افراد منتخب را به ستاد المپیاد معرفی کنند.
- ۵ نفر از دارندگان بالاترین معدل در دوره تحصیل
- برگزاری آزمون داخلی دانشکده
- تایید ممتاز بودن دانشجویان با توجه به نوآوری، خلاقیت، دارابودن مدال مسابقات جهانی با توجه به شرایط معدل در رشته های المپیاد
نحوه ورود به مرحله نهایی از المپیاد غیر متمرکز روانشناسی
در المپیاد غیر متمرکز کشور به ده قطب تقسیم می شود، بعد از معرفی دانشجویان توسط دانشگاه ها، آزمون غیرمتمرکز به صورت تشریحی برگزار می شود، از هر قطب ۵ نفر (تهران ۱۰ نفر) در مجموع ۵۵ از منتخبین مرحله غیر متمرکز در کل کشور به آزمون نهایی راه پیدا می کنند.
درس های این آزمون:
نام درس |
---|
آمار و روش های تحقیق و روانسنجی |
فیزیولوژی اعصاب غدد با تاکید بر روانشناسی شناختی |
آسیب شناسی روانی(بالینی و استثنایی) |
روانشناسی تحولی و شخصیت |
مباحث اساسی در روانشناسی (عمومی) |
چند نمونه از سوالات مرحله اول آزمون غیرمتمرکز:
خودمیان بینی مستقیم و غیرمستقیم مربوط به نظریه پیاژه را نام ببرید و با مثال توضیح دهید.
زیربنای شخصیت را در دیدگاه رفتارگرایی و روانکاوی و انسان گرایی را با هم مقایسه کنید.
نشانه های تک چشمی را نام برده و توضیح دهید.
سبب شناسی های مربوط به اختلال ADHD را تشریح کنید.
اختلال شخصیت ضد اجتماعی را بر اساس متغیرهای بی باکی و برانگیختگی پایین مغز تفسیرکنید.
منابع آزمون:
مرحله اول برای دروس آمار و روش تحقیق از کتب دکتر دلاور استفاده کردم ، برای درس فیزیولوژی اعصاب و غدد و روانشناسی فیزیولوژیک از کتاب کالات و در کنارش از جزوات دکتر پیری استفاده کردم و همچنین فیلم های اموزشی دکتر پیری در روان آموز رو هم پیگیری می کردم چون خیلی مفهومی و کامل توضیح می دادند و به شدت این فیلم آموزشی را توصیه می کنم.
برای درس رشد هم دی وی دی های خانم دکتر خجوی واقعا عالی بودن و کنارش کرین رو هم مطالعه کردم. کتاب شخصیت شولتز برای مرحله اول و کتاب فیست رو برای مرحله دوم توصیه میکنم. برای درس شناختی برخی از فصول کتاب استرنبرگ میتونه کمک کننده باشه، کتاب دی اس ام و هالجین برای آسیب شناسی المپیاد مناسب هستند.
مرحله نهایی المپیاد روانشناسی
۱۵ نفر از دانشجویان از طریق آزمون کارشناسی ارشد روانشناسی و ۵۵ نفر از طریق آزمون غیر متمرکز به این مرحله راه پیدا می کنند و در مجموع ۷۰ نفر برگزیدگان کشوری در این مرحله با هم به رقابت می پردازند.
دانشجویان در مرحله دوم المپیاد روانشناسی با سوالات متفاوتی رو به رو می شوند که شاید تا به حال نشنیده باشند، ولی با کمی دقت و از روی لغات کلیدی روی سوال می توانند مطالب رو به آموخته های قبلی ارتباط دهند و از پس سوالات برآیند، برهی سوالات هم سبک و سیاقی مشابه سوالات مرحله اول دارند.
دروس آزمون:
دروس مرحله نهایی المپیاد عینا مشابه مرحله اول المپیاد غیر متمرکز میباشد.
چند نمونه از سوالات مرحله نهایی المپیاد:
آزمون برج هانوی چیست و چه کاربردی دارد؟
اختلال دلبستگی واکنشی را بر اساسDAM تشریح کنید.
سبب شناسی مشکلات جنسی(اختلالات پارافیلیک) را شرح دهید.
و…
منابع آزمون:
برای مرحله دوم هم منابع مرحله اول باید مجددا عمیق تر و مفهومی تر مطالعه شود.
امتیازات المپیاد روانشناسی
برگزیدگان المپیاد در هر یک از رشتههای المپیاد در دو مرحله معرفی میشوند. تسهیلاتی که تاکنون برای برگزیدگان المپیادها به تصویب رسیده، به شرح زیر است:
۱- دانشجو (رتبههای اول تا سوم المپیادهای دانشجویی) در صورت قبولی در دوره دکتری(PhD) یا دکتری تخصصی میتواند از بورس تحصیلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (حسب مورد) بهرهمند شود و برابر مدت استفاده از بورس تحصیلی به وزارت مربوط تعهد خدمت دهد. محل خدمت اینگونه دانشجویان با توجه به اولویتها و علایق خودش تعیین شود.
۲- دانشجو (رتبههای اول تا سوم المپیادهای دانشجویی) در طول تحصیل در دورههای تحصیلات تکمیلی میتواند برای ارائه مقاله در کنفرانسهای خارجی از تسهیلاتی که از سوی وزارت مربوط تأمین میشود، استفاده کند.
۳- رتبه اول تا پانزدهم مرحله نهایی المپیادهای علمی دانشجویی کشور می توانند بدون شرکت در آزمون کارشناسی ارشد متناسب با تعداد داوطلب و ظرفیت هر رشته محل در دفترچه شماره ۲ کارشناسی ارشد، با معرفی مرکز المپیاد سازمان سنجش , مستقیما توسط دانشگاهها پذیرفته شوند.
۴ – نفرات اول تا سوم مرحله نهایی المپیاد علمی دانشجویی کشور با تایید سازمان سنجش آموزش کشور که متقاضی دریافت بورس دکتری خارج از کشور باشند، می توانند برای تشکیل پرونده با رعایت ضوابط و معرفی مرکز المپیاد به اداره بورس مراجعه نمایند.
۵- نفرات اول تا سوم مرحله نهایی المپیاد علمی دانشجویی کشور با تایید سازمان سنجش آموزش کشور می توانند از بورس تحصیلی نخبگان استفاده نمایند.
۶- نفرات اول تا سوم مرحله نهایی المپیاد علمی دانشجویی کشور با تایید سازمان سنجش آموزش کشور و معرفی بنیاد ملی نخبگان به نظام وظیفه می توانند خدمت سربازی را با سپری کردن یک دوره آموزش نظامی و انجام پروژه های پژوهشی روی موضوعات مورد نیاز کشور بگذرانند.
در کنار همه این موارد داشتن رتبه المپیاد خودش یک رزومه علمی خوب محسوب می شود و نه تنها در پذیرش بدون کنکور برای مقطع ارشد به کمک شما می آید، بلکه برای مصاحبه دکتری و حتی مصاحبه های تحصیلی برای ادامه تحصیل در خارج از کشور هم امتیاز خوبی محسوب می شود.
درود برشما وقت بخیر ببخشید میشه لطفا بگید ایا امکانش هست که فرد در حال ادامه تحصیل در مقطع ارشد باشه و شرکت کنه در المپیاد یا نه حتما باید کارشناسی باشه ؟؟ ممنون میشم جواب بدین
سلام و وقت بخیر بنده از خانم پیشکاری وقت مشاوره در خصوص المپیاد می خواهم
سلام وقت بخیر میتونید از طریق سایت رزرو انجام بدین یا از طریق تماس و پیام با پشتیبانی رزرو روانجام بدین .
سلام. از کنکور ارشد روانشناسی شناختی هم میشه در این المپیاد شرکت کرد؟
سلام. ارتباطی به گرایش و انتخاب رشته نداره. وقتی شما در کنکور ارشد روانشناسی وزارت علوم شرکت میکنید این شانس رو دارید که با داشتن یک رتبه و تراز خوب وارد پروسه المپیاد بشید. موفق باشید
سلام وقت بخیر. یه سوال؛ حتی اگه یه سال از فارغ التحصیلیمون هم گذشته باشه و بتونیم رتبه خوبی بیاریم تو ارشد مجازیم وارد پروسه المپیاد شیم؟ یا اصلا برای شیوه متمرکز اهمیتی ندارد این موضوع؟
سلام و وقت بخیر
برای شرکت در المپیاد دانشجویی روانشناسی به صورت متمرکز باید در آرمون ترشد روانشناسی وزارت علوم شرکت کرد یا وزارت بهداشت یا فرقی نمیکند؟
اگر پاسخ وزارت علوم است نفرات نهایی برگزیده میتوانند درخواست پذیرش ارشد بدون کنکور برای رشته روانشناسی در دانشگاه های وزارت بهداشت داشته باشند؟
سلام… المپیاد وابسته به وزارت علوم هست و فقط از راه کنکور ارشد وزارت علوم میتونید وارد پروسش بشید و در نهایت هم میتونید برا رشته های دانشگاهی وزارت علوم فقط درخواست بدین… موفق باشین
سلام. وقتتون بخیر. من متوجه نشدم، یعنی میگین نفرات برتر المپیاد، فقط میتونن برای رشته های دانشگاهی وزارت علوم درخواست ادامه تحصیل بدن، نه وزارت بهداشت؟
بله همینطوره
ببخشید برای مرحله اول متمرکز باید کل منابع ارشد رو خوند یا همون منابعی که برای غیر متمرکز معرفی کردید رو بخونیم؟
سلام وقت بخیر
برای المپیاد روانشناسی از طریق ازمون ارشد باید منابع ارشد وزارت علوم مطالعه شود یا بهداشت؟
از طریق غیرمتمرکز چه طور کدام منابع باید مطالعه شود؟
با تشکر برای وقتی که می گذارید.
منابع هر دو وزارت همانطور که میدونید هم پوشانی هایی دارند… از طرفی وزارت علوم هم منابع مشخص ثابتی رو معرفی نمیکنه هیچ وقت و اصولا یک مجموعه از رفرنس هاست مثلا ممکنه برا آسیب ۳ تا منبع به گوشتون خورده باشه… سازمان سنجش هم برای المپیاد منابع مجزایی در نظر نگرفته… ولی تجربه من نشون میده اگر به مجموع رفرنس هایی که برای وزرات علوم معمولا گفته میشه مسلط باشید موفق خواهید شد