معرفی، هدف و تاریخچه:
روان شناسی بالینی یکی از شاخه های رشته روان شناسیه که بیشتر در حیطه شناخت ناهنجاری های رفتار ما انسان ها، تغییر و درمان این ناهنجاری ها و راه های پیشگیری از اون ها بر اساس علوم رفتاری و روان شناسی فعالیت می کنه. روان شناسی بالینی نقش هایی داره که برای مثال میتونیم به مداخله، درمان، مشاوره، مدیریت در راستای درمان و تشخیص بیماری ها و پژوهش در مورد اون ها اشاره کنیم. از عمر روان شناسی بالینی به عنوان یک رشته تخصصی و مستقل حدود 90 سال هست که میگذره. تاریخ روان شناسی بالینی با تکامل روانشناسی مرضی آمیخته و بعد از پیدایش ابزارها و آزمون های روانی گسترش بیشتری پیدا کرده.
نگاه جامعه، مزایا و معایب:
روان شناسی بالینی یکی از محبوب ترین و پرطرفدارترین گرایش ها و بزرگترین حوزه استخدامی تو رشته ی روان شناسیه. روان شناسای بالینی به مهارت های ارتباطی زیادی از جمله همدلی، گوش دادن فعال، رازداری، ارتباط درمانی موثر و … احتیاج دارن. اونا باید در انتخاب رویکردها و ارائه ی برنامههای درمانیشون خلاقیت و ابتکار عمل داشته باشن. هر چند که روان شناس بالینی بودن کار آسونی نیست و باید واسه موفق شدن توش از هفت خوان رستم گذر کرد اما اگه با عشق و علاقه واردش شده باشین حتی سختی هاشم واستون جذاب و چالش برانگیزه. یه روان شناس با اینکه ساعات زیاد و فشرده ای رو صرف گوش کردن به مسائل مراجعینش میکنه و اغلب مواقع با کسایی سر و کار داره که شرایط خوبی از لحاظ روانی ندارن اما با کمک به این آدم ها برای غلبه بر مشکلات و آموزش راه های درست زندگی کردن به اون ها می تونه احساس رضایت زیادی داشته باشه. پس پیشنهاد می کنیم اگه علاقه ای به این رشته ندارین اصلا واردش نشین!

ظرفیت ها و واحدهای دانشگاهی:
پذیرش روان شناسی بالینی توسط دو سازمان وزارت علوم و بهداشت انجام می شه. وزارت بهداشت و علوم در رشته روان شناسی بالینی فقط از بین داوطلبانی که لیسانس روان شناسی یا مشاوره و راهنمایی دارن پذیرش انجام میدن. تفاوت اصلی این رشته در این دو وزارتخانه در اینه که بیشتر دروس روان شناسی بالینی وزارت بهداشت در بیمارستان های زیر مجموعه وزارت بهداشت ارائه میشه و دانشجوها به صورت بالینی و عملی با چالش ها و جذابیت های شغلی رشته خودشون روبه رو می شن و آموزش می بینن در حالی که این دروس در دانشگاه های وزارت علوم کاملا به صورت تئوری ارائه میشه، به همین خاطر هم هست که فارغ التحصیلای وزارت بهداشت با مهارت های بیشتری وارد بازار کار می شن و برای گرفتن مجوزهای شغلی دیگه نیازی به گذروندن دوره های کارآموزی جداگانه ندارن.
ظرفیت پذیرش سالانه در رشته روانشناسی بالینی وزارت بهداشت (روزانه و شبانه) حدود 70 نفر هست که همین تعداد در وزارت علوم به 290 نفر می رسه. از جمله دانشگاه های دولتی ای که در این رشته دانشجو می گیرن می تونیم به دانشگاه تهران، شهید بهشتی، علامه، خوارزمی، فردوسی، چمران، الزهرا، با هنر، شیراز و تبریز اشاره کنیم. دانشگاه پیام نور، آزاد و موسسات غیرانتفاعی هم مازاد بر ظرفیتی که اعلام کردیم دانشجو می پذیرن.
بر اساس آخرین سرفصل دروس وزارت علوم تعداد واحدهایی که لازمه دانشجوهای کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی پشت سر بگذارن جمعا 38 واحد هست که 32 واحد مربوط به دروس اجباری، 2 واحد سمینار و 4 واحد پایان نامه است.
تحصیلات تکمیلی
هر چند با مدرک کارشناسی ارشد هم میشه در این رشته شروع به فعالیت کرد اما طبیعتا اغلب فرصت های شغلی و بازار کار روانشناسی بالینی نیازمند داشتن مدرک دکتری است. روان شناسان بالینی آینده نگر بعد از فارغ التحصیلی باید یک دوره آموزش تحت نظارت و یک روند درمانی رو برای تقویت مهارت ها و کسب آمادگی های لازم تکمیل کنند.
میدونیم که تحصیل روان شناسی در خارج از کشور هم بین دانشجویان ایرانی بسیار محبوبه. چند تا کشور مهم در دنیا وجود دارن که در حال حاضر مهد رشتهی روان شناسی هستن. از جملهی این کشورها میتونیم به آلمان، روسیه، اتریش و همینطور کانادا اشاره کنیم. گرفتن بورسیه تحصیلی و شروع به فعالیت در رشته روانشناسی در صورتی که رزومه قوی تحصیلی و کاری داشته باشین تو این کشورها امکان پذیره.
بازار کار
یک فارغ التحصیل روان شناسی این توانایی رو داره که تو کلینیک های مشاوره کارهای درمانی انجام بده، در مراکز دولتی مثل بهزیستی، نیروی انتظامی، شهرداری، سازمان زندان ها و کانون اصلاح و تربیت و یا مراکز مشاوره، مهدکودک، بیمارستان ها، کلینیک های ترک اعتیاد و آموزش و پرورش به کار مشغول شه. همیچنین می تونه با گرفتن مجوز از سازمان بهزیستی اقدام به تاسیس مهد کودک یا خانه سالمندان کنه. انجام کارهای پژوهشی و تحقیقی یکی دیگه از زمینه های کاری متعدد پیش روی روانشناسان بالینیه. اگه فارغ التحصیل کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی وزارت بهداشت باشین می تونین تو بیمارستان های تابع و یا دانشگاه های وزارت بهداشت که بیشتر از فارغ التحصیلایی که خودش تربیت کرده استخدام میکنه مشغول شین. همچنین با داشتن مجوز از سازمان نظام روان شناسی می تونین امکان تاسیس کلینیک مشاوره داشته باشین و یا بعد از ادامه تحصیل در مقطع دکتری بعنوان هیئت علمی دانشگاه ها مشغول به کار شین.
در رابطه با میزان درآمد به طور کلی روان شناسی جز علومیه که در آمد مناسبی داره و میتونه شغل های متنوعی رو در بر بگیره. با توجه به محلی که افراد توش فعالیت دارند درآمدها متفاوته. اگه در منطقه های پر درآمد یا سازمانهای پردرآمد مشغول به کار بشین، مدرک تحصیلی بالاتر و سابقه کار بیشتری هم داشته باشین، درآمدتون هم بیشتر خواهد بود. بطور کلی این رشته یک رشته کاربردی و مورد نیاز جامعه هست که افرادی که در اون ادامه تحصیل میدن میتونن در آینده در آمده مناسب و چشمگیری داشته باشن.