اعتماد به نفس در مطالعه
به بعضی هم باید گفت: کمی اعتماد به نفس هم بدچیزی نیست!
بعضی دوستان طوری از مطالب کتاب ها صحبت می کنند انگار این مطالب رو یک نفر از سیاره دیگری نوشته!باور کنید که اینها فقط یک مشت نظریه اند ? انکار نمی کنیم که مباحث خیلی زیاد هستند، خواندنی ها همیشه هستند و تمامی ندارند و شما با دیدن مباحث زیاد شاید فکر کنید که عجب کار سختیه کنکور…بله قبول دارم که سخته، و هر کسی مرد این کار سخت نیست! اما قبول ندارم که مطالب عجیب و غریبند و اینقدر که بعضی می گن سخت هستن! به نظرم تا وقتی که اعتماد به نفس نداشته باشید هیچ کتابی رو نباید باز کنید! چون به محض اینکه کتاب رو باز می کنید دنیای ترسناکی به روی شما باز میشه که شما رو به زودی از پا در میاره!! به قول آقای رجبیان که در مصاحبه اشون گفتند : “با اعتماد به نفس کامل از بالا به کتاب ها نگاه کنید! از کنکور غول نسازیم و یا حداقل بدونیم این غول با چند حرکت قلم نابود میشه!” (اگر این مصاحبه رو نخوندید از دستش ندید. همین حالا اینجا کلیک کنید).
چند توصیه:
از کتاب ها نترسید! مطلب هر چقدر هم که سخت به نظر برسه حتما شما بهش غلبه می کنید. راهش فقط یادگیری صحیح در گام اول و مرور و مرور و مروره. بعدها که به بعضی مباحث نگاه می کنید از اینکه موقع کنکور اینقدر براتون سنگین به نظر می رسید خنده اتون می گیره! یک روزی جدول ضرب هم سخت به نظر می رسید!
دنبال راه حل باشید و ناله و شکایت رو کنار بگذارید. پیاژه رو خوندی اما تست هاش رو غلط میزنی؟ خوب حتما یک جای کار ایراد داره! دنبال راه حل باش. اشکالاتت رو رفع کن، این نظریه رو تا جایی که میشه برای خودت ساده کن، ازش خلاصه بردار، مطالب رو یک بار دیگه عمیق تر بخون…فیزیولوژی رو فراموش میکنی؟ خوب بیشتر مرورش کن!
واقع بین باشید! به کاری دست بزنید که در فرصتی که دارید میدونید که میتونید انجامش بدید! فرض کنید که زبانتون اصلا خوب نیست. خوب اعتماد به نفس بیهوده داشتن در این زمینه گول زدن خودتونه! توی سه ماه اتفاق عجیبی نخواهد افتاد و از ده به صد نخواهید رسید. قطعا شما میتونید اگر فرصت کافی داشته باشید زبانتون رو بهتر کنید و اصلا مدرس زبان بشید. اما نه در یک فرصت محدود. بنابراین واقع بین باشید، روی یک درصد خاصی مثلا سی درصد تمرکز کنید (کمی بالاتر از انتظارتون) و هدفتون رو روی اون بگذارید و ببینید برای رسیدن به این درصد باید چیکار کنید. میدونید چقدر استرستون کم میشه وقتی سطح انتظاراتون رو با شرایطتتون تنظیم می کنید؟ اما برای درس های دیگه که میدونید فرصت مناسبی دارید قطعا راهش فقط مطالعه و مرور بیشتر هست و شما حتما میتونید درصدتون رو بالا ببرید.
نقطه قوت های خودتون رو ببینید. هر کسی در یک سری دروس توانایی هایی داره. اونها رو جدی بگیرید و روی اونها سرمایه گذاری کنید. زبانتون خوب نیست، علم النفس چی؟ فیزیولوژی چی؟ آمارتون خوب نیست، روش تحقیق چی؟ تمرکز بیهوده به اونچه ندارید و ندیدن اونچه که دارید خیلی از فرصت ها رو از شما خواهد گرفت. هر روز صبح خودتون رو در آینه نگاه کنید و با لبخند به خودتون بگید “دوستت دارم و از اینکه تصمیم گرفتی از توانایی هات استفاده بکنی بهت می بالم”! (جدی گفتما، فردا صبح این کار رو بکنید و نتیجه اشو بهم بگید!)
آدم های منفی باف رو از خودتون دور کنید! درسته که اگر شما به خودتون اعتماد داشته باشید هیچ کس نمیتونه به شما ضرری برسونه، اما این ها محرک هایی هستند که میتونند در ذهن شما نشخوار فکری ایجاد کنند. در شرایطی مثل کنکور شاید هر موضوعی که بتونه به شما استرسی بیهوده وارد کنه لازم و ضروری باشه که حذفش کنید. بعضی ها که مدام میگن” من میدووووونم تو موفق نمیشی” رو کنار بگذارید! یا با جوابی مثل این باهاشون رو به رو بشین ” بله شاید هم نتیجه نگیرم، اما اینقدر جرات دارم که تلاش کنم!”.
خودتون رو به عنوان یک انسان دارای موجودیتی ارزشمند بدونید نه فقط یک داوطلب کنکوری که با گرفتن نتیجه در کنکور معنا پیدا میکنه! شما به ذات ارزشمند هستید چه قبول بشین و چه قبول نشین. فکر کردن به نتیجه و اینکه اگر قبول نشدم چیکار کنم، نشون میده که شما خودتون رو با این ملاک تعریف می کنید! درسته که شما چند ماه برای این هدف برنامه ریزی کردید اما این تلاش شماست که به شما معنا میده نه نتیجه اون. همین فکر و تنها همین فکر ساده خودش شما رو به نتیجه مطلوب نزدیک تر میکنه!
افکار ناکارآمد رو کنار بگذارید حتی اگر این افکار درست باشند! وقتی مباحث نخونده زیادی دارید، این فکر درسته که که من مطالب نخونده زیادی دارم!! اما کارامد نیست. کارامد اینه که بلند بشی، تصمیم بگیری و برای این مباحث باقی مونده فکری بکنی!
افکار منفی رو مشاهده کنید و بگذارید که باشند! هر داوطلب کنکوری افکار منفی زیادی به ذهنش می رسه. نمیشه گفت که با همه اونها بجنگید. فقط بگذارید که باشند. فکر نکنید که این فکرها فقط به ذهن شما می رسند یا اینکه خیلی غیرطبیعی هستن. اینها جزوی از شما هستن و هر انسانی دارای سوگیری های منفی است. میتونید اونها رو بنویسید و مشاهده اشون کنید اما بیخود بهشون پر و بال ندید!!
یک دفترچه داشته باشید که ساعات مطالعه، میزان مطالعه و تمام روزهایی که در جهت هدفتون تلاش کردید رو در اون یادداشت کرده باشید. هر وقت فکر می کنید که چه وضع بدی دارید، کافیه به عقب برگردید و به دفترچه اتون نگاهی بکنید. اینجاست که می بینید لایق پاداش دادن به خودتون هستید!
به خودتون احترام بگذارید. اگر طی کنکور به وضعیت جسمانی، ظاهری و روانشناختی خودتون نرسید پس حتما ارزش کمتری برای خودتون قایل شدید. صبح که از خواب بلند میشین اول از همه خودتون رو سر و سامون بدین و بعد به سراغ کتاب هاتون برید! وضع تغذیه اتون رو اصلاح کنید، غذاهای سالم بخورید و به میزان کافی بخوابید، استراحت و تفریح کنید.
11 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سلام خانم خجوی گرامی.ممنون بابت مطالب مفیدتون
یه سوال داشتم جزییات توی نظریات کتاب انگیزش مخصوصا سه فصل آخریعنی فرهنگ.بالینی.تحولی مهمن؟!
اینکه لانتال چی گفته و…
مرسی
سلام. به تحلیل آزمون سایت مراجعه کنید. (بخش ارشد سراسری قسمت نکات مشاوره ای)
خانم دکتر خیلی خوب نوشتین….
این رویکرد به مطالعه و اصلا این نوع نگاه به کل زندگی و از جمله اون ادامه تحصیل خیلی مهمه…..
قبول دارین اگه نباشه خیلی سخته موفق شدن؟ اصلا همین اعتماد به نفس ، همین نگاه از بالا به پایین به تکالیف درسی چه در کنکور چه در طول دوره تحصیل از ملزومات موفقیت هست. ممنون…
سپاس و خوشحالم که مفید بوده.
سلام خانم دکتر لطفا جواب منو بدید
ببخشید چون صفحه پرسش و پاسخ برام باز نمیشه سوالمو اینجا مطرح کردم
سلام ،وقتتون بخیر
من درباره کتاب کودکان استثنایی سوال دارم،من کتاب آقای گنجی براساس دی اس ام پنج رو خوندم ،ولی کتاب مدرسان که گویا قدیمی تره رو که میخونم چیزای اضافه داره که در کتاب گنجی نیست مثلا اختلالات زبان شرح انواع لکنت و…
میخوام بدونم مطالبی که توی مدرسان هست و در کتاب گنجی اصلا ذکر نشدن لازمه خوندش؟
ممنونم
سلام بله اگر فرصت دارید بخونید کتاب مدرسان رو هم، هم برای اسیب هم برای استثنائی. اما حواستون به تغییرات دی اس ام باشه.
سلام خانم دکتر
بسیار قابل استفاده و مفید بود.
کل این سایت و انجام امور مربوط به اون کار خیلی ارزشمندی هست، این مطالب و مصاحبه ها و نمونه سوالات آزمون های مختلف با فاصله اندکی بعد از برگزاری آزمون و کارنامه های رتبه های برتر هم که دیگه باعث میشه ما ندونیم چطور از شما تشکر کنیم…….
ممنون واقعا
سلام. سپاس از قدردانی و همراهی شما.
سلام ممنون از پست خوبتون ،لطفا از این جور مطالب که راهنماییمون میکنه در انتهای راه بیشتر بذارید،و اینکه به نظر شما توی سه ماه مونده ،روزی چند ساعت مطالعه مناسبه؟ الان روزی هفت یا هشت ساعت کم نیس؟
سلام. خواهش میکنم…هر چقدر که میتونید در کنار استراحت و مواردی که لازمه، نمیشه گفت چند ساعت.