کنکور دکتری روانشناسی: هر آنچه نیاز دارید

در این پست می توانید چگونگی مطالعه و برنامه ریزی کنکور دکتری روانشناسی، ظرفیت پذیرش دانشگاه ها، تجارب مصاحبه های دانشگاه ها، و منابع پیشنهادی و غیره را مطالعه بفرمایید. به نظر می رسد هر آنچه لازم دارید گردآوری شده است با این حال در صورت نیاز به بخش های دیگر می توانید آن را با ما در میان بگذارید. همچنین به زودی تحلیل مقایسه ای سوالات سه سال اخیر دکتری روانشناسی در سایت قرار خواهد گرفت.

 

اغلب شما که از سد کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی گذشته اید، با شیوه مطالعاتی صحیح برای کنکور آشنا هستید. چه برای آنها که جزو این دسته هستند و چه کسانی که زمان زیادی را صرف مطالعه کنکور کارشناسی ارشد نکرده اند، این ماه های باقی مانده فرصت بسیار مناسبی است تا نتیجه مطلوبی کسب کنند. با در نظر گرفتن تفاوت هایی که در کنکور دکتری وجود دارد لازم است که بار دیگر چارچوب مطالعاتی اصولی را مرور کرده و با رعایت نکات ریز اما مهم از اولین مرحله آخرین کنکورتان به راحتی بگذرید.

مثل همیشه اولین گامی که به آن تاکید می شود، هدف شما از ادامه تحصیل است. شاید بتوان گفت که در اینجا تاکید بر هدف حتی مهم تر از قبل است. هر کدام از شما بعد از پایان مقطع کارشناسی ارشد درگیر کاری هستید و یا برنامه ای را در ذهن می پرورانید. این سوال را از خودتان بپرسید ” ورود به مقطع دکتری چه کمکی به دستیابی من به هدفم می کند”. چه چیزی می خواهید که با مدرک کارشناسی ارشد نمی توانید به دست بیاورید؟ آیا صرف چندین سال در دانشگاه واقعا مناسب شرایط و برنامه شماست؟ وقتی این پاسخ را یافتید و مشخص کردید که ورود به این مقطع می تواند وسیله ای مناسب برای رسیدن شما به اهدافتان باشد انگیزه لازم را برای شروع و حفظ برنامه مطالعاتی خواهید داشت اما در صورتی که از این مرحله به درستی عبور نکنید یا نمی توانید در کنکور موفق شوید یا حتی اگر وارد مقطع دکتری شدید با سردرگمی بیشتری روبه رو خواهید شد. بنابراین گام اول، تعیین هدف های روشن است.

پس از تصمیم برای شروع مطالعه، اولین کار شما مرور تجارب کنکور کارشناسی ارشد است. در کنکور کارشناسی ارشد چه کردید؟ اگر نتیجه مطلوب را کسب کرده بودید، فکر می کنید چه عواملی در آن نقش داشتند؟ اگر نه، چه چیزی عامل عدم کسب نتیجه مطلوب بود؟ قطعا مشخص کردن این عوامل کمک بسیاری خواهد بود که راه را برای شما هموارتر خواهد کرد و مانع آزمایش و خطا خواهد شد. برای دروس اختصاصی چه منابعی مطالعه کرده بودید؟ آیا این منابع جزو اولویت های مطالعاتی کنکور دکتری هستند؟ اگر این طور باشد، قطعا کار شما راحت تر خواهد بود چرا که مطالب با یک مرور مناسب از حافظه بلندمدت شما بازیابی خواهند شد. اگر هم اینطور نیست، زمان مناسبی دارید که اولین اولویت پیشنهادی را تهیه و مطالعه کنید و برای سایر مطالب خلاصه کتاب بخوانید. تست های کنکور کارشناسی ارشد نیز در زمینه این سه درس بسیار کمک کننده خواهند بود. پس گویا لازم است که به قفسه کتاب های قبلی تان نگاهی بیاندازید و خاک آنها را پاک کنید!

گام بعدی، توجه به دروس عمومی و تصمیم گیری درباره آنها است که گرچه ضریب پایینی دارند اما همچون درسهای ضریب پایین کارشناسی ارشد، جای رقابت شما هستند و نباید از آنها چشم پوشی کنید! مشکل بسیاری از دوستان در اینجاست چرا که ممکن است سال ها از زبان عمومی فاصله گرفته باشند و تا به حال حتی اسم درس استعداد تحصیلی را هم نشنیده باشند! اما از انجا که دروس تخصصی زیاد نیستند می توان زمان مناسب را برای این دروس گذاشت و چون به طور کلی درصد این دروس در بین داوطلبان بالا نیست رسیدن به یک درصد متوسط کفایت می کند. اما دسته ای از داوطلبان هستند که زمان مطالعاتی بسیار کمتری دارند. این دوستان می توانند فقط دروس تخصصی را که ضریب چهار دارند مطالعه کنند اما خوب مرور کنند تا بتوانند درصد مطلوبی را به دست آورند چرا که اگر زمان مناسبی برای مطالعه همه دروس نباشد قطعا دروس تخصصی در اولویت است.

گام بعدی مشخص کردن برنامه مطالعاتی بلندمدت و کوتاه مدت است. در ابتدا باید منابع مطالعاتی برای تک تک دروس مشخص شوند و بر اساس حجم و زمان مطالعاتی یک برنامه ریزی واقع بینانه مشخص شود. از آنجا که تعداد دروس زیاد نیست پیشنهاد می شود که برای هر یک منبع اصلی پیشنهادی را مطالعه کنید و یک خلاصه کتاب برای پوشش سایر مطالب بخوانید. در صورتی که زمانتان کم است می توانید تنها مباحث مهم و پرتکرار را از منابع اصلی بخوانید و برای باقی مطالب خلاصه کتاب موسسات را بخوانید. در نهایت دسته ای از دوستان هم هستند که فقط باید خلاصه کتاب بخوانند چرا که دوره مناسب بسیار مهمتر از منابع مطالعاتی است. پس از مشخص کردن منابع، یک برنامه ریزی بلندمدت نیاز دارید که می توانید با محاسبه تعداد صفحات یا فصول آن را بنویسید و البته در طی مسیر اصلاح کنید. بعد از یک هفته مطالعه می توانید مشخص کنید که اگر به همین روال پیش بروید در چه زمانی هر کتاب تمام خواهد شد و با توجه به زمان باقی مانده اگر لازم باشد ساعات مطالعه را تغییر خواهید داد و در غیر این صورت به همان روال پیش خواهید رفت. بنابراین می توان گفت انجام یک هفته از برنامه کوتاه مدت شما می تواند در نوشتن برنامه بلندمدت کمک کننده باشد. در برنامه هفتگی کوتاه مدت دروس تخصصی را به شکلی در هفته پخش می کنیم که تمام دروس در هفته قرار بگیرند. زبان را روزانه می خوانید و با جعبه لایتنر طی روز مرور می کنید. می توانید یک روز گرامر و یک روز لغت و درک مطلب بخوانید. استعداد تحصیلی را می توانید بسته به پایه خودتان هر روز بخوانید یا بخشی از زمان آن را به یکی از دروس اختصاصی که برای شما مشکل تر است و حجم بیشتری دارد اختصاص دهید. در ادامه هر درس  به شکل جداگانه توضیح داده شده است:

آسیب شناسی روانی:

همانطور که می دانید کتاب های بر اساس ویراست جدید DSM وارد بازار شده اند. در کنکور دکتری سال 93 از این ویراست سوالی طرح نشده بود اما از آنجا که در کنکور کارشناسی ارشد 93 تاکید اصلی سوالات بر منابع جدید بوده است توصیه می شود که این کتاب ها را در اولویت مطالعه قرار دهید. یکی از کتابهای اصلی کتاب آسیب شناسی روانی بر اساس DSM-5 از آقای گنجی است. در سال های گذشته تاکید کنکور دکتری روانشناسی بر مباحث کتاب روانشناسی مرضی تحولی دادستان به خصوص بخش اول از جلد یک بوده است که اغلب چند سوال از آن طرح شده است. توصیه می شود در صورت امکان حتما خلاصه این کتاب یا حداقل بخش مذکور را مطالعه کنید. قطعا مطالعه سایر منابع همچون خلاصه روانپزشکی کاپلان و سادوک به زمان و انرژی که قرار است صرف مطالعه این درس کنید بستگی دارد. توصیه می شود برای پوشش این گونه مباحث از خلاصه کتاب موسسات استفاده کنید.

روانشناسی رشد:

منبع اصلی برای این درس کتاب روانشناسی ژنتیک دکتر منصور و دکتر دادستان است. در صورتی که زمان ندارید خلاصه کتاب ها و جزوات مناسبی در این زمینه هست که می توانید به آنها تکیه کنید. همچنین برای پوشش سایر مطالب از خلاصه کتاب موسسات استفاده کنید. سرمایه گذاری روی این درس می تواند درصد مناسبی را به ارمغان بیاورد چرا که مباحث مهم این درس شبیه کارشناسی ارشد و تقریبا مشخص هستند. بار دیگر مطالعه سایر منابع اصلی به زمان و انرژی سرمایه گذاری شده روی این درس بستگی دارد.

آمار و روش تحقیق:

در کنکور کارشناسی ارشد تاکید می کردیم به همان شکلی که سوالات چند سوال اخیر مطرح شده مطالعه کنید و فرمول های بلند آمار را حفظ نکنید. برای کنکور دکتری هم پیشنهاد می کنیم به همان شکلی که سوالات چند سال اخیر مطرح شده مطالعه کنید، بنابراین همه فرمول ها را حفظ کنید! اگر قصد دارید به سوالات آمار به خوبی پاسخ دهید باید به حل مسایل تسلط داشته باشید! گرچه تجربه شخصی نشان می دهد اگر سوالات به این شکل طرح شوند اکثرا قادر به پاسخ گویی در آن زمان محدود نیستند و اشکالی نخواهد داشت اگر از این سوالات عبور کنید و تمرکزتان را بر روش تحقیق بگذارید. اما از آنجا که کنکور قابل پیش بینی نیست مطالعه درس آمار را کنار نگذارید ولی اگر در کنکور شاهد سوالات بلند با جواب طولانی بودید و قادر به پاسخ گویی نبودید ابدا نگران نشوید!

منابع پیشنهادی این درس بسته به پایه شخص دارد که در ابتدا شامل آمار و روش تحقیق دکتر دلاور است. برای خلاصه کتاب و تست هم می توانید از انتشارات مدرسان شریف استفاده کنید. اما سایر منابع برای کسانی که به منبع اول مسلط هستند لازم است تا درصد بهتری کسب کنند. این کتاب ها شامل کتاب های روش تحقیق هومن، آمار سرمد و بازرگان و … است.

زبان عمومی:

زبان عمومی بیش از یک درس کنکوری دکترای روانشناسی  برای شما ارزش دارد. الان دیگر زمان آن رسیده است که کمی به آن بها دهید. انتظار ندارید که دانشجوی دکتری باشید و نتوانید در یک کنفرانس خارجی حضور موثری داشته باشید. بنابراین الان زمان مناسبی است که مطالعه آن را شروع کنید! می توانید از همین لغات و گرامر متوسطی که برای کنکور نیاز دارید آغاز کنید. شیوه مطالعاتی این درس شخصی است. منابع معرفی شده شامل کتاب های در سطوح مختلف است که بسته به شرایط شخص انتخاب می شود. اگر زمان مطالعاتی هم کم است یا فعلا برنامه ای برای مطالعه پایه ای زبان ندارید، می توانید با یک خلاصه کتاب آن را جمع کنید. مهم ترین امر در زمینه مطالعه زبان تکرار و استفاده از روش های مرور روزانه همچون جعبه لایتنر است.

استعداد تحصیلی:

این درس جدید و البته شیرین است. منبع پیشنهادی کتاب استعداد تحصیلی مدرسان شریف است. با توجه به اینکه اغلب داوطلبان رشته روانشناسی مدتی است که از حل مساله دور افتاده اند یا پایه ریاضی قوی ندارند پیشنهاد می شود از بخش درک مطلب آغاز کنید. اگر فرصت کافی ندارید با مطالعه بخش درک مطلب هم می توانید به نیمی از سوالات پاسخ دهید. اگر قصد دارید سایر بخش ها را هم مطالعه کنید بهتر است آنها را در بین زمان های مطالعه درک مطلب پخش کنید به شکلی که لازم نباشد برای مثال یک ساعت را به حل مساله بگذارنید که به آن عادت ندارید.

برای مشاهده هر قسمت روی نام آن کلیک کنید

ظرفیت پذیرش دکتری روانشناسی

تجارب مصاحبه های دانشگاه ها

منابع پیشنهادی کنکور دکتری روانشناسی

دانلود رایگان دفترچه سوالات کنکور دکتری روانشناسی 93

تعیین وقت جهت مشاوره با رتبه دو دکتری روانشناسی

خلاصه کتاب روانشناسی ژنتیک 

خلاصه کتاب روانشناسی مرضی تحولی

جزوه روانشناسی رشد

آزمون آنلاین گرامر ویژه داوطلبان دکتری روانشناسی-شماره یک

نکات کنکوری هفتگی

کنکور دکتری روانشناسی 

 

12 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام وخداقوت.بنده کارشناسی زبان هستم.در ازمون ارشد امسال رتبه ی خوبی در رشته ی مشاوره کسب کردم.میخوام واسه ازمون دکتری روانشناسی شرکت کنم.اینکه کارشناسی و ارشدم غیر مرتبطه،تو مصاحبه خیلی اذیت کننده نمیشه واسم؟یک کتاب انگلیسی و چند تا مقاله دارم.دکتری مشاوره را نمیخوام شرکت کنم.تو ازمون دمتری روانشناسی هم میتونم رتبه ی خوبی بیارم.فقط نگرانیم مصاحبه و اینکه غیر مرتبط بوم هست.ممنون میشم نطرتون را بکید
    مرسی

    • سلام. غیرمرتبط بودن تنها یک ملاک هست. شما اگر رزومه اتون مرتبط باشه و رزومه خوب و قابل رقابتی باشه میتونه جبران کننده باشه. با توجه به اینکه زبانتون هم خوبه میتونید در دکترا موفق باشید و رزومه خوبی داشته باشید فرصتش رو هم دارید که به فرض مقاله های ای اس ای خوبی کار کنید.

    • سلام با توجه به اینکه تازه کتاب ها ادیت شده اند و هنوز تستی هم در کنکور ازش نبوده، تستی برای دی اس ام پنج نمیشناسم. خلاصه کتاب ها هم در حد خلاصه تغییرات دی اس ام هستند که خودتون میتونید از سایت دانلود کنید

  • با سلام

    فارغ التتحصیل ارشد اموزش زبان فارسی هستم .که در دوره ارشد زیر مجموعه زبانشناسی بوده ولی برای دکتری زیرشاخه رشته روانشناسی تربیتیه. متاسفانه در زمینه روانشناسی اطلاعات زیادی ندارم و الان واسه ازمون دکتری دچار مشکل و کمبود وقت هستم. میشه منو راهنمایی کنید چه منابعی رو بخونم. با تشکر فراوان

  • سلام خسته نباشین مدیر محترم و عزیز، لطف کرده و وعده داده بودین بطور کامل درباره گرایش سلامت برایمان توضیح دهید ممنون میشم اگه تونستید برامون بگید چون دفترچه ازاد هم امده برای انتخاب رشته مهمه /لطفا درباره موضوعات دروسش و جایگاهش در رابطه با کار و خصوصا امکان جذب بنویسید ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید