تفاوت بهداشت و علوم

تفاوت بهداشت و علوم در زمینه کنکور
تفاوت بهداشت و علوم در زمینههای کنکور، تحصیل و اشتغال چیست؟ در این زمینه خیلی چالش برای داوطلبان کنکور وجود داره، به خصوص برای علاقمندان به گرایش بالینی. ممکنه افراد زمان زیادی رو به خاطر اینکه تصمیم بگیرن که کدوم وزارت رو انتخاب کنن از دست بدن. بنابراین لازم دونستیم که در این مطلب به تفاوت وزارت بهداشت و وزارت علوم به صورت مفصل بپردازیم.
در هر وزارت چه شرکت کنندگانی مجاز هستن؟
یکی از مهمترین تفاوت بهداشت و علوم این مسئله هست که تنها کسانی اجازه دارن در آزمون کارشناسی ارشد روانشناسی وزارت بهداشت شرکت کنن که مدرک کارشناسی آنها روانشناسی یا مشاوره بوده باشه. اما این محدودیت برای وزارت علوم وجود نداره و متقاضیان با هر مدرک کارشناسیای میتونن برای ثبت نام و شرکت در آن اقدام کنن. البته ذکر این نکته در اینجا ضروریه که سازمان نظام روانشناسی و مشاوره به کسانی پروانه اشتغال در زمینه روانشناسی میده که حداقل دو مقطع در این رشته تحصیل کرده باشن.
تاریخ برگزاری هر کنکور به چه صورته؟
یک نکته دیگه در مورد تفاوت بهداشت و علوم، تاریخ برگزاری کنکور هر یک از این وزارتهاست. سالهای گذشته تاریخ کنکور کارشناسی ارشد وزارت علوم نیمه بهمن ماه و تاریخ کنکور ارشد وزارت بهداشت اواخر خرداد ماه یا ابتدای تیر ماه بوده است.
البته امسال کنکور وزارت علوم در اردیبهشت ماه برگزار شد. مشخص نیست که سال بعد چه ماهی برگزار خواهد شد. برای تاریخ دقیق هر دو کنکور باید به سایت مربوطه آنها مراجعه کنید. برای کنکور کارشناسی ارشد وزارت علوم به سایت سازمان سنجش و برای کنکور وزارت بهداشت به سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی باید مراجعه کنین. این حدود تاریخ رو صرفا برای اینکه در برنامه ریزی درسی به شما کمک کنه ذکر کردیم. ممکنه بخواین تفاوت بهداشت و علوم رو نادیده گرفته و در هر دو کنکور همزمان شرکت کنین، برای این امر مانعی وجود نداره، اما مسیر دشواری رو براتون رقم میزنه.
مواد امتحانی این دو کنکور چه تفاوتهایی داره؟
دروس امتحانی در این دو کنکور اکثرا با هم متفاوت هستن و فقط در بعضی دروس مشترکن مثل روانشناسی بالینی. یکی از نکات مهم تفاوت بهداشت و علوم اینه که درس زبان در وزارت بهداشت، زبان عمومی است اما در وزارت علوم زبان تخصصی روانشناسی است.
هر کدام از کنکورها چه منابعی دارن؟
تفاوت بهداشت و علوم از جهت مواد امتحانی آزمونهای آنها این است که وزارت بهداشت برای دروس امتحانی به طور مشخص و رسمی منابع رو مشخص میکنه. اما در مورد وزارت علوم منابع مشخص و اعلام نمیشن و داوطلبان باید بر اساس تجربه و با کمک افراد آگاه و متخصص و مشورت با رتبه برترها منابع مناسب خودشون رو انتخاب کنن.
همه گرایشهای وزارت علوم در وزارت بهداشت هست؟
البته به احتمال زیاد اکثر دانشجوهای روانشناسی در جریان این تفاوت بهداشت و علوم هستن و نیازی به زیادهگویی نیست. اما باز هم با تصور بر اینکه ممکن سوال عدهای باشه، در مورد این تفاوت بهداشت و علوم هم صحبت میکنیم.
همونطور که در جریان هستین وزارت علوم گرایشهای زیادی از رشته روانشناسی رو ارائه میکنه که طبق دفترچه سال 1401 شامل روانشناسی بالینی، روانشناسی عمومی، روانسنجی، روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی، روانشناسی بالینی کودک و نوجوان، روانشناسی صنعتی و سازمانی، روانشناسی اسلامی، روانشناسی تربیتی، روانشناسی اجتماعی، علوم شناختی و روانشناسی شخصیت میشه.
اما در وزارت بهداشت گرایشهای رشته روانشناسی محدود هستن و فقط شامل چهار رشته میباشد تحت عنوانهای روانشناسی بالینی، بهداشت روان، روانشناسی سلامت و روانشناسی بالینی کودک و نوجوان.
ظرفیت پذیرش هر وزارت چقدره؟
ظرفیت پذیرش هم یکی دیگه از آیتمهایی هست که باعث ایجاد تفاوت بهداشت و علوم میشه. ظرفیت پذیرش در وزارت بهداشت بسیار کمتر از وزارت علومه و این نکته مهمی در رابطه با تفاوت بهداشت و علوم هست. در این وزارت علاوه بر اینکه دانشگاههای دولتی در دورههای روزانه، شبانه، پردیس و مجازی پذیرش دانشجو دارن؛ دانشگاههای شهریه پرداز رو هم شامل میشه مثل دانشگاههای غیرانتفاعی، پیام نور و آزاد.
تعداد دانشگاههای وزارت علوم بسیار بیشتر هست و در شهرستانهای زیادی وجود دارن که امکان تحصیل رو برای دامنه وسیعتری از داوطلبان فراهم میکنن. اما دانشگاههای وزارت بهداشت کمتر هستن و به همین میزان ظرفیت پذیرش هم طبیعتا کمتر خواهد بود. پذیرش در بعضی دانشگاه ها ممکن است برخی سال ها صورت نگیرد یا بعضی دانشگاه ها ممکن است اضافه شوند.
تفاوت وزارت بهداشت و وزارت علوم در واحدهای درسی دانشگاهی
شاید مهمترین تفاوت بهداشت و علوم در واحدهای درسی، این باشه که کار عملی در وزارت بهداشت بیشتره. البته در برنامه درسی وزارت علوم و برنامه درسی وزارت بهداشت تعداد واحد عملی یکسانی وجود داره ولی در واقع، کار عملی در وزارت علوم بسیار کمتر از بهداشته.
این تفاوت بهداشت و علوم به دلیل دسترسی بیشتر به کلینیک و بیمارستان در وزارت بهداشته. اگرچه منظور فقط مشاهده بیماره نه انجام کار درمانی.
به طور کلی وقتی میگیم کار عملی منظور انجام درمان نیست و امور دیگه رو شامل میشه، مثل انجام تستهای تشخیصی روی بیماران که جزو دروس عملی روانشناسی است.
واحد کارورزی در وزارت بهداشت به این شکله که دانشجو ساعاتی رو در کلینیک دانشگاه به عنوان درمانگر فعالیت میکنه که تحت نظر یک استاد خواهد بود. کلینیکهای متعددی از جمله خانواده درمانی، اعتیاد، اختلالات جنسی، درمان شناختی رفتاری، روان کاوی وجود دارن.
واحد کارورزی در وزارت علوم نیز بسته به دانشگاه متفاوته. برای مثال در دانشگاه تهران نیز میتوان تحت نظر یک استاد، درمان مراجع رو در کلینیک دانشگاه آغاز کرد یا اینکه تنها یک کار پژوهشی انجام داد. بنابراین دوره کارورزی مسئله بزرگی در رابطه با تفاوت بهداشت و علوم نیست.
واحد دستیاری پژوهشی و آموزشی که در جدول دروس دانشگاه تهران ذکر شده در وزارت بهداشت نیست، شاید به دلیل اینکه پژوهش در وزارت علوم اهمیت بیشتری داره. این واحد درسی هم بر اساس استادی که انتخاب میکنین متفاوته که میتونه انجام مقاله یا کار پژوهشی باشه. این واحد درسی شما رو برای انجام پایاننامه آماده خواهد کرد.
به گفته دانشجویان وزارت بهداشت تاکید اساتید دانشگاههای وزارت بهداشت به کار پژوهشی کمتر از وزارت علومه و به همین دلیل جمعآوری روزمه پژوهشی در وزارت علوم راحتتره. این نکته هم در رابطه با تفاوت بهداشت و علوم هست که در دانشگاههای وزارت علوم فرصت دانشجو برای انجام کار پژوهشی بیشتره.
واحدهای درسی وزارت بهداشت اکثرا تک واحدی هستن. به گفته دانشجویان، برای بعضی دروس دو استاد وجود داره و دو امتحان برای یک درس برگزار شده. به طور کلی فشار وزارت بهداشت برای مطالعه منابع مختلف و امتحان از اونها بیشتر از وزارت علومه.
آینده شغلی فارغالتحصیلان هر وزارت
به نظر میرسه آینده شغلی در رشته روانشناسی به اینکه از کدام وزارتخانه فارغالتحصیل شده باشین بستگی نداره. گرچه این دیدگاه نسبت به دانشجویان وزارت بهداشت وجود داره که مهارت بالینی بیشتری دارن؛ اما ورود به بازار کار به مهارت شخصی شما بستگی داره نه دانشگاهی که از اون مدرک گرفتین.
شما برای کار به پروانه اشتغال نیاز دارین که در این مورد تفاوتی نمیکنه از کدوم دانشگاه فارغالتحصیل شده باشین. پس از گذروندن ساعات کارورزی زیر نظر درمانگری که مورد تایید سازمان نظام روانشناسی و مشاوره باشه، برای مصاحبه جهت گرفتن پروانه اشتغال اقدام می کنین. همچنین برای ورود به بازار کار، شما به مهارت در یک زمینه تخصصی و داشتن یک مدرک از کارگاه یا دورهای جهت آن درمان نیاز دارین.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی در زمینه تفاوت بهداشت و علوم، منابع، گرایشها و… میتونین به طرح تبسم روان آموز بپیوندین.
فهرست محتوا
- 1 تفاوت بهداشت و علوم در زمینه کنکور
- 2 در هر وزارت چه شرکت کنندگانی مجاز هستن؟
- 3 تاریخ برگزاری هر کنکور به چه صورته؟
- 4 مواد امتحانی این دو کنکور چه تفاوتهایی داره؟
- 5 هر کدام از کنکورها چه منابعی دارن؟
- 6 همه گرایشهای وزارت علوم در وزارت بهداشت هست؟
- 7 ظرفیت پذیرش هر وزارت چقدره؟
- 8 تفاوت وزارت بهداشت و وزارت علوم در واحدهای درسی دانشگاهی
- 9 آینده شغلی فارغالتحصیلان هر وزارت
مطالب مرتبط
نکات کنکوری: سندرم شارژ

سیر تا پیاز روانشناسی

سلام خانم دکتر. میشه توضیح بدین با این طرح سنجش و پذیرش دانشجو در ارشد چه تغییراتی در آزمونها یا چیزهای دیگه پیش اومده؟ من میخوام ارشد بهداشت شرکت کنم .میشه توضیح بدین من که اصلا متوجه نمیشم چی تصویب شده!!
ممنونم
سلام فعلا که تغییری نیست و هیچ چیز تصویب نشده. شما طبق قبل کنکور بهداشت رو شرکت می کنید.
برای ادامه تحصیل در خارج از ایران مدرک کدوم وزارت رو بیشتر قبول دارند: علوم یا بهداشت؟
ممنون میشم جواب بدید
سلام اطلاعات دقیق ندارم اما مهم دانشگاه و رنک جهانی اون هست نه بهداشت و علوم بودنش.
سلام.ببخشید میشه بگین چه اتفاقی افتاده؟؟؟
کلیات طرح سنجش و پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد تصویب شد.!!!!!!!
دیروز تصویب شده.من اصلا نمی فهمم یعنی چی!!!!؟؟؟؟؟؟
خودتون سرچ کنین. دقیقا همونه که بالا نوشتم.
من کلی کتاب خریدم واسه بهداشت برای سال بعدسال 96. یعنی تمام آزمون دانشگاها چه آزاد چه سراسری و بهداشت یکی شده؟؟؟
خواهش میکنم برای من توضیح بدین
ممنونم هزار بار
سلام جزئیات این خبر توضیح داده نشده جایی که بتونیم مشخص کنیم چه تغییراتی قرار هست رخ بده. در ایران از این طرح ها و تغییرات زیاد صحبت میشه شما فعلا به برنامه ریزی خودتون ادامه بدین و درگیر نشین.
با سلام
من رشتم در کارشناسی علوم تربیتی بوده پس یعنی نمیتونم ارشد وزارت بهداشت شرکت کنم؟
و اینکه من شنیده بودم ازمون وزارت بهداشت طوریه که اگه قبول شیم،استخدام میشیم،یعنی کارش حتمی درسته آیا؟
سلام. نه نمیتونید شرکت کنید. بازار کار هم تفاوتی نداره به مهارت شما بستگی داره.
سلام من مدرك ليسانسم مهندسي آب و خاك هست و ميخوام ارشد روانشناسي باليني بخونم ميخواستم بدونم اگر دكتري هم روانشناسي باليني بخونم به من پروانه اشتغال ميدن يا نه؟
سلام. بله باید حداقل دو مقطع مرتبط باشه.
سلام وقت بخیر ممنون از سایت بسیار خوب و راهنمایی های ارزشمند شما من کارشناسی مرمت بنا دارو اما بخاطر علاقه زیادم به روانشناسی و بازار کتر به ظاهر مناسب روانشناسی تصمیم دارم ارشد روانشناسی بخونم و هدفم تاسیس مهد کودک یا سرای سالمندان هست حالا دوتا سوال دارم و ایینکه با توجه به اینکه لیسانسم غیر مرتبط هست میتونم یعنی از نظر مجوز بعد از ارشد بهم میدن؟ و تو کدوم گرایش؟دوم اینکه من در شیراز هستم نزدیکترین جا بعد از دانشگاه شیراز کجاست ؟ منظورم تو پیام نور و ازاد هست پیام نور شهرستانهای اطراف و یا استانهای… بیشتر »
سلام. برای سوال اول لطفا خبرنامه ای که از سازمان نظام در سایت گذاشتم (صفحه اصلی اولین پست) رو بخونید. برای سوال دوم هم به بخش ارشد سراسری در فهرست بالای سایت، قسمت ظرفیت پذیرش دانشگاه ها، مراجعه کنید اسامی دانشگاه ها هست.
من شنیده بودم ازمون وزارت بهداشت طوریه که اگه قبول شیم،استخدام میشیم،یعنی کارش حتمیه…:(
سلام، مرسی از اطلاعان جامع و مفیدتون، عذر میخوام من از خلال متنتون دو تا نکته رو درست متوجه نشدم. اگه امکان داره جواب بدین ممنون میشم. اول اینکه منی که کارشناسی مامایی خوندم نمیتونم ارشد وزارت علوم شرکت کنم؟ دوم اینکه اگر ارشد روانشناسی و کارشناسی مامایی داشته باشم نمیتونم پروانه اشتغال داشته باشم؟
سلام 1- چرا علوم رو میتونید. 2- خیر باید دو مقطع روانشناسی باشید
سلام، من دانشجوي كارشناسي روانشناسي باليني ازاد هستم ، و بدون كنكور ميتونم ارشد بخونم ، ميخواستم بدونم ميشه ارشد باليني ازادو بخونم بعد دوباره كنكور وزرات بهداشت هم بدم و دوتا ارشد باليني بگيرم؟
سلام. تا جایی که من اطلاع دارم این دو ارتباطی به هم ندارند.
با عرض خدا قوت به استاد گرامی
ضمن تبریک به دوست عزیزم اعظم با رتبه20وزارت بهداشت.ایشون سوال داشتند که
در ارشد وزارت بهداشت مزایا یا حقوقی برای دانشجویان هست یا مثل کارشناسیه؟
سلام خیر ارشد حقوقی نداره
سلام خسته نباشید،ببخشید من روانشناسی عمومی خوندم،خیلی دوست دارم ارشد شرکت کنم خصوصا روانشناسی رشد، به دلیل فوت مادرم پارسال نتونستم شرکت کنم،خواهش میکنم راهنمایی کنید چیکار کنم وچطوری میتونم موفق بشم،ضمن اینکه یه دختر دوساله دارم. و سوال دوم اینکه ایا این زمان برای قبولی در دانشگاه دولتی کافیه ؟؟ایا همه منابع رو باید تهیه کرد و خوند؟ تشکر
سلام سوالتون خیلی کلیه. یک پست در سایت هست به اسم شروع اصولی کنکور (در بخش ارشد سراسری در فهرست بالای سایت، بخش نکات مشاوره ای). اون رو بخونید تا کلیت کار دستتون بیاد اگر سوالی بود در خدمتم. درباره منابع هم در همان بخش ارشد سراسری کامل توضیح دادم. درباره زمان هم بله، با توجه به عقب افتادن کنکور اگر خوب مدیریت زمان کنید میتونید برسید.
سلام وعرض ادب.واسه ارشد بالینی وزارت علوم روانشناسی کودکان استثنایی و اسیب روانی باید براساس DSM4خونده بشه یا dsm5?? و بنظر شما من اگه ازالان شروع بخوندن کنم میرسم یانه؟ خوندنم باکیفیته اما سرعت خوندنم پایینه.باتشکر از جوابتون.
سلام. بر اساس dsm – 5. اینکه می رسید یا نه با برنامه ریزی بلندمدت مشخص میشه اگر تایم روزانه خوبی داشته باشید می رسید. چون لزومی به خوندن همه منابع نیست و هر چی که فرصت نشد خلاصه و کتاب موسسات میتونه مفید باشه.
سلام من این مطلبو خوندم ک
کسانی می توانند از سازمان نظام روانشناسی پروانه اشتغال دریافت کنند که حداقل دو مقطع روانشناسی خوانده باشند.
ینی من ک مقطع کارشناسیم علوم تربیتی و ارشد میخام بالینی سراسری شرکت کنم است نمیتونم پروانه بگیرم؟
خیر نمی تونید
سلام من رشتم اصلاح و تربیت هست و مربوط به مباحث روشهای اصلاح و تغییر رفتار هستش در مجتمع امورشی پزوهشی علمی کاربردی سازمان زندانها کارشناسی ناپیوسته گرفتم ایا میتونم در ازمون وزارت بهداشت شرکت کنم
سلام ذکر شده که فقط روانشناسی و مشاوره. نمیدونم رشته شما زیرمجموعه چه رشته ای هست؟
کنکور بهداشت سوالاتش استاندارد تر است
با سلام و خسته نباشید فراوان خیلی ممنون از توضیحاتتون ,من دانشجوی رشته مشاوره دانشگاه فرهنگیان هستم ایا من اگر از ازمون بالینی بهداشت قبول بشم واسه این که شاغل خواهم بود این دانشگاه برای من مشکل ساز نمیشه؟ در ضمن واسه من علوم بهتره یا بهداشت با موقعیتم؟ من که خودم دوست دارم در وزارت بهداشت بالینی رو بخونم, ممنون میشم اگر راهنمایی کنید ,تشکر.
سلام همونطور که نوشتیم در بهداشت درس ها سنگین تر هستند و وقت بیشتری باید در دانشگاه باشید. خودتون باید ببینید که شغلتون چطور از شما وقت میگیره. خوب با این شرایط در علوم راحتتر خواهید بود از نظر زمان. من نمیتونم بگم کدوم برای شما بهتره فقط الان بحث زمانش مطرح هست که در علوم زمان بیشتری دارید.
با سلام و احترام فراوان توضیحاتتون جامع بود ولی بچه ههای هنر همیشه و همه جا از قلم افتادن…دوره دبیرستان با مدرک پیش دانشگاهی گرافیک(رشته هنر)هستم. من لیسانس گرافیگ دارم و برای ارشد امسال میخوام در کنکور ارشد یکی از رشته های روانشناسی یا بهداشت و زیر مجموعه بهداشت شرکت کنم لطفا راهنماییم کنید همچین کاری امکان پذیر هست یا نه..؟؟؟و اینکه روانشناسی که علاقه ی به سزا و به جایی دارم و هرجا تست دادم برای این امر پذیرفته شدم و پیشنهاد این بوده که اگر امکان پذیر هست ادامه تحصیلم به این سمت باشه…و تقریبا تجربه کاری 4ساله… بیشتر »
سلام همونطور که در نوشته فوق ذکر شده شما برای شرکت در ارشد روانشناسی بهداشت باید مدرک مرتبط روانشناسی یا مشاوره داشته باشید. نمیدونم ایا رشته ای در بهداشت هست که شما بتونید شرکت کنید یا خیر. میتونید به سایت کنکور بهداشت سر بزنید و بررسی کنید sanjeshp.ir
سلام.آیا وزارت بهداشت بالینی کودک و نوجوان داره؟و اینکه بازار کار بالینی کودک و نوجوان چطوره؟بالینی کودک بهتره یا خود بالینی؟
سلام. خیر نداره. بازار کار هر دو خوبه شما باید علاقه خودتون رو در نظر بگیرید.
ممنون بابت توضیحات کاملتون درباره ی ازمون بهداشت
اما نظر منیکه در هر دو آزمون شرکت کردم بر اینه که دوستان تمرکز خودشون رو در یک آزمون بذارند چرا که انرژی روانی و ذهنی که برای علوم صرف میشه.نمیزاره شما با منابع حجیم و تخصصی تر بهداشت به نحو احسنت برخورد کنید و زبان هم یک فاکتور مجزاست.چرا که کاملا با هم دیگه توفیر دارن..بماند که پذیرشش مشکلتر و ظرفیتش کمتره
مثل خانم صدیق پور که تنها برای بهداشت مطالعه داشتند
اینا نظرات من بود. خوشحال میشم اگر شما هم در مورد صحت وسقم قضیه نظر خودتون رو بفرمایید
سلام بله اگر مطالعه منسجم نباشه و فرصت کافی برای خوندن خوب هر دو نباشه بهتره که یکیش رو شرکت کنید.
تحصیل در کدامیک از این دو وقت بیشتری میخواهذ؟ منظورم اینه که برای یک آدم شاغل دوره ارشد در کدامشان وقت گیرتر است؟
ارشد بهداشت وقت گیرتر است.