تفاوت بهداشت و علوم در زمینه کنکور
تفاوت بهداشت و علوم در زمینههای کنکور، تحصیل و اشتغال چیست؟ در این زمینه خیلی چالش برای داوطلبان کنکور وجود داره، به خصوص برای علاقمندان به گرایش بالینی. ممکنه افراد زمان زیادی رو به خاطر اینکه تصمیم بگیرن که کدوم وزارت رو انتخاب کنن از دست بدن. بنابراین لازم دونستیم که در این مطلب به تفاوت وزارت بهداشت و وزارت علوم به صورت مفصل بپردازیم.
در هر وزارت چه شرکت کنندگانی مجاز هستن؟
یکی از مهمترین تفاوت بهداشت و علوم این مسئله هست که تنها کسانی اجازه دارن در آزمون کارشناسی ارشد روانشناسی وزارت بهداشت شرکت کنن که مدرک کارشناسی آنها روانشناسی یا مشاوره بوده باشه. اما این محدودیت برای وزارت علوم وجود نداره و متقاضیان با هر مدرک کارشناسیای میتونن برای ثبت نام و شرکت در آن اقدام کنن. البته ذکر این نکته در اینجا ضروریه که سازمان نظام روانشناسی و مشاوره به کسانی پروانه اشتغال در زمینه روانشناسی میده که حداقل دو مقطع در این رشته تحصیل کرده باشن.
تاریخ برگزاری هر کنکور به چه صورته؟
یک نکته دیگه در مورد تفاوت بهداشت و علوم، تاریخ برگزاری کنکور هر یک از این وزارتهاست. سالهای گذشته تاریخ کنکور کارشناسی ارشد وزارت علوم نیمه بهمن ماه و تاریخ کنکور ارشد وزارت بهداشت اواخر خرداد ماه یا ابتدای تیر ماه بوده است.
البته امسال کنکور وزارت علوم در اردیبهشت ماه برگزار شد. مشخص نیست که سال بعد چه ماهی برگزار خواهد شد. برای تاریخ دقیق هر دو کنکور باید به سایت مربوطه آنها مراجعه کنید. برای کنکور کارشناسی ارشد وزارت علوم به سایت سازمان سنجش و برای کنکور وزارت بهداشت به سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی باید مراجعه کنین. این حدود تاریخ رو صرفا برای اینکه در برنامه ریزی درسی به شما کمک کنه ذکر کردیم. ممکنه بخواین تفاوت بهداشت و علوم رو نادیده گرفته و در هر دو کنکور همزمان شرکت کنین، برای این امر مانعی وجود نداره، اما مسیر دشواری رو براتون رقم میزنه.
مواد امتحانی این دو کنکور چه تفاوتهایی داره؟
دروس امتحانی در این دو کنکور اکثرا با هم متفاوت هستن و فقط در بعضی دروس مشترکن مثل روانشناسی بالینی. یکی از نکات مهم تفاوت بهداشت و علوم اینه که درس زبان در وزارت بهداشت، زبان عمومی است اما در وزارت علوم زبان تخصصی روانشناسی است.
هر کدام از کنکورها چه منابعی دارن؟
تفاوت بهداشت و علوم از جهت مواد امتحانی آزمونهای آنها این است که وزارت بهداشت برای دروس امتحانی به طور مشخص و رسمی منابع رو مشخص میکنه. اما در مورد وزارت علوم منابع مشخص و اعلام نمیشن و داوطلبان باید بر اساس تجربه و با کمک افراد آگاه و متخصص و مشورت با رتبه برترها منابع مناسب خودشون رو انتخاب کنن.
همه گرایشهای وزارت علوم در وزارت بهداشت هست؟
البته به احتمال زیاد اکثر دانشجوهای روانشناسی در جریان این تفاوت بهداشت و علوم هستن و نیازی به زیادهگویی نیست. اما باز هم با تصور بر اینکه ممکن سوال عدهای باشه، در مورد این تفاوت بهداشت و علوم هم صحبت میکنیم.
همونطور که در جریان هستین وزارت علوم گرایشهای زیادی از رشته روانشناسی رو ارائه میکنه که طبق دفترچه سال 1401 شامل روانشناسی بالینی، روانشناسی عمومی، روانسنجی، روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی، روانشناسی بالینی کودک و نوجوان، روانشناسی صنعتی و سازمانی، روانشناسی اسلامی، روانشناسی تربیتی، روانشناسی اجتماعی، علوم شناختی و روانشناسی شخصیت میشه.
اما در وزارت بهداشت گرایشهای رشته روانشناسی محدود هستن و فقط شامل چهار رشته میباشد تحت عنوانهای روانشناسی بالینی، بهداشت روان، روانشناسی سلامت و روانشناسی بالینی کودک و نوجوان.
ظرفیت پذیرش هر وزارت چقدره؟
ظرفیت پذیرش هم یکی دیگه از آیتمهایی هست که باعث ایجاد تفاوت بهداشت و علوم میشه. ظرفیت پذیرش در وزارت بهداشت بسیار کمتر از وزارت علومه و این نکته مهمی در رابطه با تفاوت بهداشت و علوم هست. در این وزارت علاوه بر اینکه دانشگاههای دولتی در دورههای روزانه، شبانه، پردیس و مجازی پذیرش دانشجو دارن؛ دانشگاههای شهریه پرداز رو هم شامل میشه مثل دانشگاههای غیرانتفاعی، پیام نور و آزاد.
تعداد دانشگاههای وزارت علوم بسیار بیشتر هست و در شهرستانهای زیادی وجود دارن که امکان تحصیل رو برای دامنه وسیعتری از داوطلبان فراهم میکنن. اما دانشگاههای وزارت بهداشت کمتر هستن و به همین میزان ظرفیت پذیرش هم طبیعتا کمتر خواهد بود. پذیرش در بعضی دانشگاه ها ممکن است برخی سال ها صورت نگیرد یا بعضی دانشگاه ها ممکن است اضافه شوند.
تفاوت وزارت بهداشت و وزارت علوم در واحدهای درسی دانشگاهی
شاید مهمترین تفاوت بهداشت و علوم در واحدهای درسی، این باشه که کار عملی در وزارت بهداشت بیشتره. البته در برنامه درسی وزارت علوم و برنامه درسی وزارت بهداشت تعداد واحد عملی یکسانی وجود داره ولی در واقع، کار عملی در وزارت علوم بسیار کمتر از بهداشته.
این تفاوت بهداشت و علوم به دلیل دسترسی بیشتر به کلینیک و بیمارستان در وزارت بهداشته. اگرچه منظور فقط مشاهده بیماره نه انجام کار درمانی.
به طور کلی وقتی میگیم کار عملی منظور انجام درمان نیست و امور دیگه رو شامل میشه، مثل انجام تستهای تشخیصی روی بیماران که جزو دروس عملی روانشناسی است.
واحد کارورزی در وزارت بهداشت به این شکله که دانشجو ساعاتی رو در کلینیک دانشگاه به عنوان درمانگر فعالیت میکنه که تحت نظر یک استاد خواهد بود. کلینیکهای متعددی از جمله خانواده درمانی، اعتیاد، اختلالات جنسی، درمان شناختی رفتاری، روان کاوی وجود دارن.
واحد کارورزی در وزارت علوم نیز بسته به دانشگاه متفاوته. برای مثال در دانشگاه تهران نیز میتوان تحت نظر یک استاد، درمان مراجع رو در کلینیک دانشگاه آغاز کرد یا اینکه تنها یک کار پژوهشی انجام داد. بنابراین دوره کارورزی مسئله بزرگی در رابطه با تفاوت بهداشت و علوم نیست.
واحد دستیاری پژوهشی و آموزشی که در جدول دروس دانشگاه تهران ذکر شده در وزارت بهداشت نیست، شاید به دلیل اینکه پژوهش در وزارت علوم اهمیت بیشتری داره. این واحد درسی هم بر اساس استادی که انتخاب میکنین متفاوته که میتونه انجام مقاله یا کار پژوهشی باشه. این واحد درسی شما رو برای انجام پایاننامه آماده خواهد کرد.
به گفته دانشجویان وزارت بهداشت تاکید اساتید دانشگاههای وزارت بهداشت به کار پژوهشی کمتر از وزارت علومه و به همین دلیل جمعآوری روزمه پژوهشی در وزارت علوم راحتتره. این نکته هم در رابطه با تفاوت بهداشت و علوم هست که در دانشگاههای وزارت علوم فرصت دانشجو برای انجام کار پژوهشی بیشتره.
واحدهای درسی وزارت بهداشت اکثرا تک واحدی هستن. به گفته دانشجویان، برای بعضی دروس دو استاد وجود داره و دو امتحان برای یک درس برگزار شده. به طور کلی فشار وزارت بهداشت برای مطالعه منابع مختلف و امتحان از اونها بیشتر از وزارت علومه.
آینده شغلی فارغالتحصیلان هر وزارت
به نظر میرسه آینده شغلی در رشته روانشناسی به اینکه از کدام وزارتخانه فارغالتحصیل شده باشین بستگی نداره. گرچه این دیدگاه نسبت به دانشجویان وزارت بهداشت وجود داره که مهارت بالینی بیشتری دارن؛ اما ورود به بازار کار به مهارت شخصی شما بستگی داره نه دانشگاهی که از اون مدرک گرفتین.
شما برای کار به پروانه اشتغال نیاز دارین که در این مورد تفاوتی نمیکنه از کدوم دانشگاه فارغالتحصیل شده باشین. پس از گذروندن ساعات کارورزی زیر نظر درمانگری که مورد تایید سازمان نظام روانشناسی و مشاوره باشه، برای مصاحبه جهت گرفتن پروانه اشتغال اقدام می کنین. همچنین برای ورود به بازار کار، شما به مهارت در یک زمینه تخصصی و داشتن یک مدرک از کارگاه یا دورهای جهت آن درمان نیاز دارین.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی در زمینه تفاوت بهداشت و علوم، منابع، گرایشها و… میتونین به طرح تبسم روان آموز بپیوندین.
فهرست محتوا
- 1 تفاوت بهداشت و علوم در زمینه کنکور
- 2 در هر وزارت چه شرکت کنندگانی مجاز هستن؟
- 3 تاریخ برگزاری هر کنکور به چه صورته؟
- 4 مواد امتحانی این دو کنکور چه تفاوتهایی داره؟
- 5 هر کدام از کنکورها چه منابعی دارن؟
- 6 همه گرایشهای وزارت علوم در وزارت بهداشت هست؟
- 7 ظرفیت پذیرش هر وزارت چقدره؟
- 8 تفاوت وزارت بهداشت و وزارت علوم در واحدهای درسی دانشگاهی
- 9 آینده شغلی فارغالتحصیلان هر وزارت
[…] و… رو نمیدونین بهتون پیشنهاد میکنیم با مراجعه به این مطلب در رابطه با تفاوتهای کارشناسی ارشد روانشناسی وزارت […]
[…] و… رو نمیدونین بهتون پیشنهاد میکنیم با مراجعه به این مطلب در رابطه با تفاوتهاشون بیشتر […]
با سلام آیا در طرحی که پس از فارغ التحصیلی برای این رشته در نظر گرفته شده فرقی نمیکند از وزارت علوم فارف التحصیل شویم یا وزارت بهداشت ؟؟
سلام وقتتون بخیر و شادی در وزارت بهداشت طرح ارائه میشه خدمتتون