مطالعه کنکور ارشد روانشناسی

مدیر سایت
26 خرداد 1400
مطالعه کنکور ارشد روانشناسی
4.7/5 - (6 امتیاز)

روش مطالعه کنکور ارشد روانشناسی

روش مطالعه کنکور ارشد روانشناسی به صورت تجربی و بر اساس نیازها، سوالات، مسائل و مشکلات و… خود داوطلبان کنکور که باهاشون درگیرن و با ما در میون میذارن به دست میاد و تنظیم میشه. میشه بیان داشت که تجربه تنها عاملی می‌تونه باشه که داوطلب و مشاورش رو از هم متمایز می‌کنه.

بنابراین چی بهتر از این که یک فرد باتجربه، گام به گام تا روز کنکور ارشد روانشناسی در کنارتون باشه و با همراهی خودش در هر بازه زمانی مطالب مفید و مناسب شما رو در اختیارتون قرار بده.

در اینجا ذکر این نکته خالی از لطف نیست که با هم مرورش کنیم، یالوم همیشه در نوشته‌هایش اشاره می‌کند که واژه‌ای به اسم درمانگر وجود ندارد. ما تنها هم‌سفرانی هستیم که با هم تغییر می‌کنیم. یک درمانگر باید همواره یک دانشجو باقی بمونه. دانشجویی که نه از اساتیدش بلکه از مراجعانش یاد می‌گیره. ما معتقدیم این نکته در مورد رابطه معلم و شاگرد یا به عبارتی داوطلب و مشاور هم صدق می‌کنه و ما هم‌سفرانی هستیم که از هم یاد می‌گیریم. ما در روان آموز از این فرصتی که در کنار شما تجربه می‌کنیم خوشحالیم.

چالش مطالعه کنکور ارشد روانشناسی

روش مطالعه کنکور ارشد روانشناسی برای هر کتاب چطوریه؟ باید مطالب رو حفظ کنم؟ چطوری خلاصه نویسی کنم؟ از کجا بفهمم که نکات مهم کدوم‌ها هستن؟ بر اساس مبحث‌ها بخونم یا کتاب‌ها؟ از اول تست بزنم؟

این امری کاملا طبیعیه که این همه سوال و چالش در ذهنتون ایجاد بشه و ذهن شما رو به خودش مشغول کنه. اول از همه از شما می‌خوایم که نگاهتون رو به مطالعه برای کنکور تغییر بدین. با این دیدگاه به استقبال مطالعه برای سال کنکورتون برین که می‌خواین کتاب‌ها رو مطالعه کنین تا یاد بگیرین، نه اینکه صرفا تست بزنین! اگر بخوایم بخونیم تا یاد بگیریم دیگه نگرانی‌هایی از این دست نخواهیم داشت که نکات رو جا انداختم، خلاصه نویسی درستی انجام ندادم، مطالب رو حفظ نشدم و… .

در اینجا می‌خوایم یک مثال رو براتون بررسی کنیم:

نظریه هوش سه جزئی استرنبرگ سه خرده نظریه اجزایی، تجربی و موقعیتی را شامل می‌شود. خرده نظریه اجزایی مهارت های پردازش اطلاعات زیربنای رفتار هوشمندانه را توضیح می‌دهد شامل به کارگیری راهبرد، فراگیری دانش، فراشناخت و خودگردانی.

اما به عقیده او استفاده کودک از این اجزا صرفا یک استعداد درونی نیست بلکه حاصل شرایطی است که هوش در آنها ارزیابی می‌شود. خرده نظریه تجربی می گوید افراد باهوش اطلاعات را در موقعیت های تازه ماهرانه تر پردازش می‌کنند. وقتی تکلیف جدیدی به آنها می دهیم سریع‌تر یاد می‌گیرند و به طور خودکار راهبردهایی اتخاذ می‌کنند که حافظه فعالشان را برای جنبه‌های دشوار موقعیت آزاد می‌کند.

تلویحات این دیدگاه برای ارزیابی هوش این است که باید کودکان را با موارد آزمون ناآشنایی مواجهه کنیم در غیر این صورت کودکان بخاطر تجربه‌های گذشته‌یشان باهوش‌تر به نظر می‌رسند. خرده نظریه موقعیتی می‌گوید افراد باهوش توانایی پردازش اطلاعات خود را به طرز ماهرانه ای با امیال شخصی و ضروریات زندگی روزمره وفق می‌دهند.  وقتی نمی‌توانند با موقعیتی سازگار شوند سعی می‌کنند آن را تغییر دهند یا موقعیت جدیدی را انتخاب کنند. خرده نظریه موقعیتی تاکید می‌کند که رفتار هوشمندانه هرگز فرهنگ نابسته نیست.

 

این مطلب قسمتی از یک صفحه از کتاب رشد لورابرک جلد اول بخش رشد شناختی اواسط کودکی بود. چه چیزی از این صفحه یاد گرفتین؟ قبل از ادامه مطلب چیزهایی که یاد گرفتین رو برای خودتون تکرار کنین که من اینها رو یاد گرفتم؛ به عنوان مثال به صورت زیر:

 

قبل از استرنبرگ هوش عمومی مطرح بود که فقط می‌گفت بهره هوشی کودک فلان قدر هست. هیچ چیز دیگه‌ای به ما نمی‌داد. اما ما باید هوش رو از چند جنبه دیگه هم نگاه کنیم. استرنبرگ راهبردهای ذهنی که در هوش عمومی و پردازش اطلاعات می‌بینیم رو در خرده نظریه اجزایی قرار داده. اما غیر از این دو جنبه رو معرفی می‌کنه:

اول اینکه اعتقاد داره تجربه قبلی نباید در نتیجه هوش تداخل کنه پس برای اینکه هوش رو ارزیابی کنیم باید ماده‌های جدید به کودکان بدیم و کودکی که باهوش باشه این تکالیف رو ماهرانه‌تر حل میکنه = خرده نظریه تجربی. دوم اینکه وقتی با مساله‌ای مواجه میشیم موقعیتی که در اون هستیم هم مهمه چون هدف اصلی ما سازگاری با اون موقعیته. پس هر کودکی در هر فرهنگی به شکل متفاوتی با مسایل روبه رو میشه چون نیازهاش متفاوته. بنابراین با توجه به این موقعیت تکالیف رو حل میکنه = خرده نظریه موقعیتی.

منظور کلی ما در این مثال این هست که در ابتدای روش مطالعه کنکور ارشد روانشناسی به دنبال کشف نکات تستی نباشین. واقعا مطلب جالب و کاربردی در این صفحه هست که یادگیری آن شیرین‌تر از تست‌های اون خواهد بود؛ مثلا هوش عمومی مفهوم به درد نخوری است!

خلاصه نویسی، اصل جدایی ناپذیر

ما در مطالعه کنکور ارشد روانشناسی چاره‌ای نداریم جز اینکه به فکر کنکورمون هم باشیم، پس به صحبتمون در رابطه با چگونگی مطالعه کنکور ارشد روانشناسی ادامه می‌دیم. وقتی مطلبی رو برای بار اول می‌خونین احتمال فراموشی اون مطلب زیاده.

ما در دور اول فقط می‌خوایم یاد بگیریم. اما دفعات بعدی که برای مرور کردن برمی‌گردیم فرصت نداریم که مجدد همه مطالب رو بخونیم. هدف دوم ما بعد از یادگیری، تهیه خلاصه و چکیده‌ای برای مروره. خلاصه کردن با مشخص کردن نکات کلیدی و تستی هم‌پوشه و میشه گفت یکی هستن. دوباره به مثالمون برمی‌گردیم! حالا می‌خوایم مطلبی که یاد گرفته بودیم رو خلاصه کنیم تا برای مرور در مطالعه کنکور ارشد روانشناسی بهش برگردیم:

نظریه هوش سه جزئی استرنبرگ:

خرده نظریه اجزایی: استعدادهای کودک یا همان شیوه‌های پردازش اطلاعات شامل راهبردهای ذهنی، فراگیری دانش، فراشناخت و خودگردانی

خرده نظریه تجربی: پردازش ماهرانه‌تر اطلاعات در موقعیت‌های تازه- آزمون‌های هوش باید شامل تکالیف ناآشنا باشن تا تجربه قبلی کودک در اون دخالت نکنه

خرده نظریه موقعیتی: کودک پردازش اطلاعاتش رو با موقعیتش وفق میده تا با اون سازگار باشه. رفتار هوشمندانه وابسته به فرهنگه

این پاراگراف را در سه خط خلاصه کردیم. خلاصه نویسی کار وقت گیریه و همیشه هم به این راحتی انجام نمیشه. باید ذکر کنیم که وقتی شما خلاصه نویسی رو خودتون به صورت شخصی و با زبان و ادبیات خودتون می‌نویسین، خیلی موثر تره و نتیجه بهتری در بر داره. اما اگه اینکار براتون خیلی سخته و ممکنه وقتتون رو برای مطالعه کنکور ارشد روانشناسی کاهش بده، می‌تونین به جای انجام این کار از خلاصه کتاب‌هایی که روان آموز در اختیارتون قرار میده استفاده کنین.

البته در ابتدای راه برای مطالعه کنکور ارشد روانشناسی باید منباع اصلی رو مطالعه کنین و بعد اگر نکته‌ای لازم دیدین به خلاصه‌ای که در دست دارین، اضافه کنین.

طراح سوال شو!

بعضی از داوطلبان کنکور که برای مطالعه کنکور ارشد روانشناسی وقت مناسب و کافی دارن، هم‌گام با مطالعه برای خود سوال طرح می‌کنن. در رابطه با مثالی که ذکر شد، سوال زیر رو میشه طرح کرد:

“برای ارزیابی هوش باید کودکان را با مواد آزمون ناآشنا مواجه کنیم”. این امر تلویحی از کدام خرده نظریه هوش استرنبرگ است؟

اجزایی – تجربی – موقعیتی – منطقی

انجام این مرحله همزمان با مطالعه کنکور ارشد روانشناسی، امری ضروری نیست و همچنین خیلی هم وقت گیره. از این جهت ما این مرحله رو برای شما انجام دادیم و مسیر مطالعه کنکور ارشد روانشناسی رو براتون کوتاه‌تر کردیم. بنابراین لازم نیست که شما برای اون وقت صرف کنین. در حال حاضر نمونه سوالاتی از کتاب‌های رشد، آسیب و بالینی داریم که می‌تونین از اون‌ها استفاده کنین.

مسیر مطالعه کنکور ارشد روانشناسی تا اینجا چطور بود؟

وقتی برای بار اول مطلبی رو می‌خونیم باید هدف اولمون یادگیری باشه. برای همینه که به خوندن متن اصلی تاکید داریم. بعد از اون خلاصه برداری می‌کنیم و نکات کلیدی و تستی رو مشخص می‌کنیم تا در مرور کردن‌ها از این خلاصه‌ها استفاده کنیم. مرحله بعدی حل نمونه سوالاتی برای مطلبی که خوندیم خواهد بود که شامل تست‌های تالیفی و کنکوریه. 

شیوه مطالعه مباحث

مطلب مهم دیگه درمطالعه کنکور ارشد روانشناسی، شیوه خوندن مباحثه. وقتی درسی رو می‌خونیم ممکنه چند منبع داشته باشیم. مثلا برای مطلب فوق، منبع اصلی و یک کتاب کمک آموزشی دارین. چطور این‌ها رو بخونیم؟

برای شروع مطالعه کنکور ارشد روانشناسی، باید ابتدا در یک برنامه بلند مدت مباحثی که قراره مطالعه بشن رو مشخص کنیم. مثلا تعیین می‌کنیم که این هفته مبحث رشد شناختی در اواسط کودکی رو از کتاب رشد بخونیم.

بعد از اینکه مبحث مشخص شد، برای شروع مطالعه منبع اصلی در اولویته. سپس در همون روز یا فردای اون روز همین مبحث رو مجددا می‌خونیم اما این بار از روی کتاب کمک آموزشی به عنوان مثال کتاب رشد روان آموز که به خوبی نکات لازم رو پوشش داده.

به این ترتیب مطمئن میشیم که همه نکات لازم رو یاد گرفتیم و از این پس می‌تونیم برای مرورهامون از کتاب کمک آموزشی روان آموز که هم خلاصه شده تألیف شده و هم نکات لازم رو پوشش داده استفاده کنیم.

هدف این فرایند داشتن یک چکیده منسجم  از هر مبحثه

اگر هم که کتاب کمک آموزشی نداشتین می‌تونین خودتون خلاصه برداری کنین. بنابراین نتیجه می‌گیریم که مبحثی درس خوندن، مسئله مهمیه که هم دانش ما رو گسترده‌تر می‌کنه و هم به ما حس انسجام میده و آشفتگی ما رو کمتر می‌کنه. در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که این شیوه صرفا یک پیشنهاده و یک قانون کلی برای همه نیست.

مرور قدم آخر و مهم مطالعه

مطلب بعدی شیوه مرور کردنه. شیوه‌های متفاوتی برای مرورهای منظم و قانون‌مند ارائه شده‌ان. مثل استفاده از جعبه لاینتر یا مرور طی یک نظم خاص دو روز بعد، چهار روز بعد، هشت روز بعد و… .

همچنین شما وقتی به شکل پیوسته در حال مطالعه هستین و حجم زیادی از اطلاعات وارد ذهنتون میشه، زمان‌هایی رو لازم دارین که یک نگاهی به عقب بیاندازین و کمی ذهنتون رو جمع و جور کنین.

یک شیوه خوب برای این کار اینه که مثلا یک بازه‌ زمانی، مثلا چند روزی در آخر ماه رو در برنامتون خالی کنین و اون چیزی که مطالعه کردین رو یک نگاه کلی کنین. تیترها و عناوین هر پاراگراف رو نگاه کنین، خط کشی‌ها و خلاصه‌هاتون رو ورق بزنین. این کار رو می‌تونین در زمان‌های مرده مثل اتوبوس و مترو هم انجام بدین.

حتی می‌تونین که هنگام مطالعه بعضی دروس، با صدای بلند بخونین و صداتونو ضبط کنین تا بعدا بشه در زمان‌های مرده، رفت و آمدها و… به اون‌ها گوش کرد. در صورت رعایت کردن این نکات نگران فراموش کردن مطالب نباشین چون این مطالب در دوران مرور به شکل منظمی دوره خواهند شد.

زمان شروع تست زنی

سوال شایع دیگر زمان تست زنی است. باید ذکر کنیم که برای درس آمار حتما تست بزنین. برای باقی دروس هم اگر نمی‌دونین که نکته‌ها و مباحث مهم کدوم‌ها هستن، تست زنی کمک کننده خواهد بود.

اما به شرط اینکه نخواین درگیر تست زنی بشین و نگران بلد نبودن اون‌ها باشین! همچنین درگیر نکات تستی نشین. شما باید همه چیز رو یخونین و یاد بگیرین. امان از دست بعضی کتاب‌های کنکوری که حتی بعضی وقت‌ها با جواب دادن اشتباه به یک تست چقدر آدم رو آشفته می‌کنن! بنابراین با اینکه تست زنی اصولا در دوره‌ها انجام میشه، یعنی وقتی مباحث به طور کامل مطالعه شده باشن، می‌توان در مشخص کردن مباحث مهم کنکوری و دید طراحان کمک کننده باشه. امیدواریم تست‌های تالیفی ما نیز برای شما مفید باشه. تست زنی رو می‌تونین چند روزی بعد از مطالعه اون مبحث انجام بدین.

نکته آخر اینکه مطالبی که ذکر شد تنها پیشنهاداتی بود حاصل تجارب قبلی، نه قانون کلی! اگر هیچ اصولی در ذهنتون برای مطالعه نداشتین که قبلا به موفقیتتون کمک کرده باشه، این اصول رو امتحان کنین. اگر پیشنهاد دیگه‌ای دارین با مشاورتون در میون بذارین و اون رو امتحان کنین. می‌تونین روش مطالعه‌ای که در اون موفق بودین رو برای ما بیان کنین.

 

اشتراک
به من خبر بده
36 نظرات
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات

سلام. ببخشید من لیسانس مدیریت دارم و میخوام ارشد روانشناسی بخونم بنظر شما کتابهای کمک درسی استفاده کنم یا خود کتابهای اصلی رو بخونم ؟ مدرسان شریف بهتره در این رشته یا ماهان ؟

سلام وقتتون بخیر ،بعضی از کتاب های کمک درسی هستن که درصد پوشش دهی شون نسبت به منابع اصلی بسیار بالاست و میتونین بهشون اتکا کنین و با مطالع انها میتونین ضریب بالایی رو در کنکور بزنین درمورده پوشش دهی کتاب های این موسسات اطلاعی نداریم اما میتونین از کتاب های روان اموز استفاده کنین که تمام منابع اصلی کنکور رو در بر میگیرند متشکرم

سلام وقتتون بخير
من كارشناسي هنر خوندم و تصميم دارم براي ارشد روانشناسي بخونم اين امكان وجود داره؟
يا بايد دوباره از مقطع كارشناسي شروع كنم؟!

سلام.من ترم هفت رشته علوم اجتماعی(برنامه ریزی تعاون ادعا هم )کلا ازاین رشته بدم میاد و هیچ علاقه ای برا ارشدهمین رشته رو بخونم ندارم میخواستم بدونم اگ بخوام ارشد رشته ی روانشناسی قبول شم چ کتابهایی بخونم درصد قبولیم براروانشناسی بیشتر باشه.

سلام. من کتابای مدرسان شریف رو دارم میخونم و در کنکور های آزمایشی این موسسه شرکت کردم. معمولا خلاصه نویسی میکنم ولی خب همه کتابارو نمیشه خلاصه نویسی کرد مثلا کودکان استثنایی رد نمیشه خلاصه نویسی کرد. چون تقریبا همه قسمتاش مهمه و برای خلاصه نویسی به شدت وقت گیره. با توجه به این ک چندان وقت زیادی هم تا کنکور نمونده توصیه شما برای روش مطالعه و برنامه ریزی چیست؟

سلام ازهمان اول خوب انتخاب رشته نکردم واتفاقی رشته جغرافیاقبول شدم علاقه ای به ادامه این رشته ندارم فکرمیکنم دیگه امیدم راازدست دادم سنم 30 ومجردهستم تحت فشارخانواده بایددنبال کارباشم نه ادامه تحصیل امامن به درس خواندن وادامه تحصیل علاقه دارم منتهی ازهمان اول خوب انتخاب رشته نکردم وبه علاقه خودتوجهی نکردم والعان بعدازگذشت چندسال ازوضعیتم راضی نیستم وناراحتم به نظر شماچه کنم؟ایکاش از همان اول خوب شروع میکردم

سلام
من کارشناسی روانشناسی عمومیخوندم میخوام ارشد بالینی بخونم ولی به هر کی میرسی میگه بازار کار نداره

سلام خسته نباشید بابت سایت خوبتون بسیار متشکرم من دانشجوی ترم آخر روانشناسی پیام نور هستم وتازه میخام برای ارشد بخونم باتوجه به داشتن پایان نامه و دروس دانشگاهی خوندن خلاصه کتابها(مدرسان شریف) اون هم به طور دقیق برا قبولی در دانشگاه دولتی کفایت میکنه؟؟؟

سلام
ببخشید من یه برنامه درسی برای خودم دارم به این صورت
هر روز بالینی و زبان رو میخونم،میخواستم بدونم یه درس دیگه اضافه کنم به برنامه یا دو تا؟یعنی تنوع 4درس در روز زیاد نیست؟ و اینکه رشد رو زودتر شروع کنم یا اسیب؟متشکرم

سلام

نوع ديگر سوال درك مطلب “ارجاع” يا reference است كه از داوطلب مي خواهد كه مرجع يك اسم را در جمله مشخص كند كه مشهور ترين نوع اين سوالات بخش ضمير است كه مثلا فلان ضمير در متن به كدام اسم بر ميگردد.

شما برای این که بتوان به سوالات ضمیری پاسخ داد چه چیزی یا کتابی یا روشی را معرفی می کنید ممنون

سلام خانم خجوی.
قبول باشه ان شاا…
معذرت میخوان من یه بار دیگه هم این سوال را پرسیدم منتها اون صفحه را پیدا نکردم که بتونم جوابش را ببینم
سوالم این بود که چون آسیب دکتر گنجی خیلی زیاده میشه فعلا جلد یک اون رو بخونم؟
یه سوال دیگه هم داشتم، منظورتون از کتاب لیندالیل، راهنمای متون روانشناسی لیندالیله؟
کتابش فارسیه؟ من همون ها را بخونم؟

با سلام و خسته نباشید .من تمام منابع رو تهیه کردم ولی مشکل من تو خلاصه نویسی است چه طور خلاصه نویسی کنم همش فکر می کنم همه مطالب مهم هستند چشم وا می کنم همه مطالبکتاب و نوشتم وکلی وقتم و می گیره .و خیلی کندم هر چند قسمت چطور بخوانیم قسمت سایت و خوندم ولی این طور خوندن همش وقت گیر و من همش فکر می کنم با این جور درس خوندن وقت کم میارم لطفا کمکم کنید ممنون

سلام خانم خجوی عزیز…من الان شیوه خوندنم ب این شکله ک منابع اصلی رو ک میخونم و یادداشت برداری میکنم بعد از 3، 7 ، 15، و 30 روز خلاصه ها رو مرور میکنم ک خوب تو ذهنم بمونه،،،و بعد از منابع اصلی از اذر ماه بتونم کتاب خلاصه مدرسان رو بخونم.میخاستم نظرتون رو بدونم…؟یا با توجه ب گفته شما منابع و کتاب های خلاصه مثل مدرسان رو با هم پیش ببرم؟

با سلام خدمت شما خانم خجوی من در حال حاضر سال دوم کارشناسی علوم تربیتی رو به پایان رسوندم و اگه خدا بخواد بهمن سال 95 کنکور ارشد میدم.میخوام به رشته بالینی و یا عمومی تغییر رشته بدم. تا بحال هیچ کدوم از منابعو نخوندم.البته هیلگارد و فیرس رو خریدم یعنی عمومی و بالینی.کمی از هیلگاردو خوندم ولی الان دیگه کاملا فراموش کردم. با توجه به اینکه من چیزی از رشته روانشناسی نمیدونم و پایم هم روانشناسی نیس و نسبت به سایر داوطلبا شاید عقبتر باشم. حالا باید چه کار کنم و چطور شرو کنم؟ هدفم دانشگاه های خوب تهران… بیشتر »

خیلی ممنونم

خواهش میکنم

خانم خجوی دروسی مثل بالینی که حجم کتاب زیاده رو کامل بخونیم یا فصول مهمی داره که باید خوند؟ پیشنهاد شما چیست؟

با سلام خدمت دوستان بنده کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی دانشگاه علامه تهران و اکنون هم دانشجوی دکتری همین رشته تو تبریز هستم رتبه ارشدم سال 87 ، 30 و تو دکتری 21 بود. و حدود پنج سال هستش که مشاوره تحصیلی میکنم فقط خواستم یه راهنمایی جهت تست زدن و نحوه خوندن بکنم. میتونیم قبل از شروع به خخوندنتو یه مروری از تست های سالهای قبل داشته باشین تا با نوع سوالها اآشنا بشین تا بتونن سطح خوندنتو رو باهاشون تنظیم کنین. همچنین تو تست زنی بعد از جواب دادن جواب اصلی میتونیمسه گزینه دیگه رو که لزوما نامربوط نیستن… بیشتر »

سلام..من لیسانس علوم تربیتی گرایش پیش دبستانی و دبستان دارم..الان نمیدونم بین رواشناسی بالینی و مشاوره خانواده کدوم رو شرکت کنم..البته خودم منابع مشاوره رو دارم ولی بهم میگن بالینی شرکت کن لطفا کمکم کنید…

دنبال ی رشته خوبم ک بشه ازش استفاده کرد..موقعیت کاریش خوب باشه برام…بین این موندم؟؟چیکار کنم نمیخوام زمان رو از دس بدم

مطالب مرتبط

نظریه رشد شناختی پیاژه

پیاژه، نظریه پرداز برجسته در زمینه رشد شناختی، نظریه ای بر مبنای تفکر ارائه داد، نظریه او ...
سیما عطاری
22 اردیبهشت 1400
زبان تخصصی روانشناسی

متون زبان تخصصی روانشناسی

متون زبان تخصصی کنکور روانشناسی   درسی است که مهارت در آن به میزان زیادی به تمرین ...
مدیر سایت
15 آبان 1394

طرح تبسم ویژه کنکور ارشد روانشناسی

طرح تبسم، برنامه ویژه مجموعه روان آموز برای پیگیری و هدایت تحصیلی داوطلبان کنکور ارشد و دکتری ...
مدیر سایت
23 اردیبهشت 1397