روزهای ارزشمند بهمن ماه
سلام و خداقوت!
شاید فکر کنید که کار شما برای آمادگی کنکور تمام شده و الان فقط باید به دوره های تکراری و خسته کننده بپردازید! اگر نتیجه مطلوبی از آزمون های آزمایشی نگرفته اید فکر می کنید که دیگر کاری از شما ساخته نیست و برخی هم که نتیجه مطلوبی گرفته اند این روزهای ارزشمند را دست کم می گیرند!
این درست است که اگر طی چند ماه گذشته تلاش بیشتری کرده باشید قطعا الان خیال آسوده تری دارید و اگر اضطرابی داشته باشید طبیعی است. و این هم درست است که اگر به اندازه کافی تلاش نکرده اید یا شرایط مطالعه نداشته اید در این دو هفته آخر نمی توانید همه چیز را زیر و رو کنید! اما هنوز هم روزهای بهمن ماه برای جمع بندی نهایی بسیار پرارزش تر از چیزی هستند که شما فکر می کنید!
در این پست قصد دارم چند نکته که می تواند در مرور آخر برای شما مفید باشد ذکر کنم و همچنین به موارد غیردرسی که می تواند در شرایط شما تاثیرگذار باشد اشاره خواهم کرد. این مطلب بر اساس شرایط عموم داوطلبان نوشته شده است اگر شما هنوز در حال مطالعه دور اول هستید، به دوره کامل نرسیده اید یا برعکس کارهایی که ذکر خواهد شد را انجام داده اید مخاطبان این متن نخواهید بود.
اکثر دوستان به این شکل دوره کرده اند که نیمی از مطالب را برای آزمون جامع اول و نیم دوم را برای آزمون جامع دوم مطالعه کرده اند. تقریبا می توان گفت تا به اینجا اکثر شما یک بار دوره را کامل کرده اید و برخی حتی دو دوره هم انجام داده اید و طبق آزمون های آزمایشی شاید هم بیشتر. الان قصد دارید در این زمان باقی مانده چه کار کنید؟ آیا باز هم می خواهید از ابتدای کتاب شروع به دوره مطالبی کنید که همه به نگاه آشنا هستند؟! قبل از تصمیم گیری اول به این سوالات پاسخ دهید:
کنکور چه شکلی است؟ تکلیفتان با کنکور مشخص هست؟ از چه مباحثی سوال مطرح می شود و کدام مباحث جزو آخرین اولویت های مطالعه است؟ تحلیل آزمون هایی که در سایت قرار دادیم (اینجا) را نگاه کرده اید؟
آیا کنکورهای شبیه سازی شده سه سال اخیر را در خانه اجرا کردید؟ موازنه بین دروس برقرار بود یا هنوز هم در بعضی درس ها ضعف داشتید؟ چه مباحثی بود که هنوز احساس تسلط نداشتید؟
آیا کنکورهای آزمایشی که دادید را تحلیل کرده اید یا صرفا به درصدها و رتبه خودتان نگاه می کنید؟ آیا نقاط قوت و ضعف خودتان را مشخص کرده اید؟ اشتباهات رایج شما چه بودند؟ سر جلسه چه مشکلاتی داشتید؟ می توانستید زمان را مدیریت کنید؟
خوب! امیدوارم که همه کارهایی که بالا گفتیم را انجام داده باشید. یک سری پیشنهادات بر طبق سوالات بالا برایتان دارم که امیدوارم شما حتی بهتر از آن را اجرا کرده باشید. تاکید میکنم که اینها فقط پیشنهاد هستند و شما هر شکلی که خودتان برایش منطق دارید اجرا کنید و وابسته به یک چارچوب خاص نباشید!
هدف ما این است که دوره آخر را به شکلی انجام دهیم که 1) روی مباحث پرتکرار طبق سه سال اخیر مسلط شویم 2) مطالبی دوره شوند که در آنها ضعف داریم و در عین حال مهم هستند 3) در زمان صرفه جویی شود به شکلی که مطالب غیرمهم در اولویت آخر قرار بگیرند. به نظر می رسد مطالعه بر اساس کنکورهای سال های اخیر بهترین راه است. شما سه آزمون را در این مدت باقی مانده اجرا می کنید به این شکل که در زمان معمول کنکور اصلی یعنی ساعت دو بعد از ظهر در شرایط کاملا شبیه سازی شده از خودتان کنکور می گیرید. نیمه روز بعدی را برای مطالعه سوالات و پاسخ های آن می گذارید و اگر برای سالی پاسخ تشریحی ندارید جواب سوالات را تا جایی که امکان دارد از کتابتان پیدا می کنید. اشتباهات را مشخص و فصول و مباحث مربوط به آنها را علامت گذاری می کنید. دوره شما در چند روز آینده روی این فصول متمرکز خواهد بود. بعد از تمام شدن دوره مجددا کنکور دوم را اجرا می کنید و همین روند را اجرا می کنید. در اینجا با یک تیر دو نشان زدیم. هم ضعف هایمان را مشخص کردیم و رفع کردیم و هم مباحث مهم سال های اخیر را مطالعه کردیم. در نهایت اگر زمانی باقی ماند مباحث باقی مانده را مطالعه خواهید کرد. برخی می گویند که من کنکور 93 رو برای روز آخر گذاشته ام تا درصد واقعی خودم را ببینم! خوب حالا آمدیم و شما درصد واقعی خودت را دیدی و شوکه شدی که چرا فلان درس را کمتر از حد انتظار زدی یا این چه مباحثی است که من روی آن تسلط ندارم و از کجا آمده اند! خوب به نظر نمی رسد که این کار فایده ای داشته باشد. همه سوالات در این روزها باید خوانده و دقیقا بررسی شوند.
برخی از دوستان هستند که دروس ضریب یک را واقعا دست کم گرفته اند. خوب است این را بدانید که اکثر دوستان شما دروس تخصصی را تا حدود میانگین بالا می آورند ولی در سایر دروس ضعف دارند. شاید شما بتوانید در این فرصت باقی مانده با خواندن چند مبحث مهم از دروسی که به نظر مشکل می رسند، مثل فیزیولوژی، درصد خود را در این درس بالاتر ببرید چرا که بهترین زمان برای مطالعه این دروس فرار همین روزهای آخر هستند. مخصوصا درس علم النفس را می توانید در این فرصت باقی مانده به یک درصد مطلوب برسانید و از آن برای جبران درسی مثل زبان استفاده کنید که دیگر زمانی برای مطالعه آن نیست.
طبق تجربه شخصی که برای اکثر شما در مشاوره های فردی گفته ام، روزهای آخر برای مرور مطالبی که فکر می کنید اصلا به خاطر ندارید بسیار مفید هستند. این حس که شما همه چیز را از خاطر برده اید بسیار طبیعی است اما کافی است به عقب برگردید و ببینید که چه مدت است که برای یک درس زمان می گذارید و قطعا این مطالب وارد حافظه بلندمدت شما شده اند و فقط نیاز به بازیابی دارند. من در درس فیزیولوژی بیشترین احساس ضعف را داشتم اما بالاترین درصدم (95 درصد) مربوط به این درس بود که مکرر دوره می کردم تا روز آخر. همچنین برخی نشانه های اختلالات مربوط به درس کودکان استثنائی را اصلا به خاطر نمی آوردم ولی برگه هایی برای مرور آنها داشتم که نزدیک به کنکور تنها به آنها نگاه اجمالی می کردم و چه حس خوبی بود وقتی دو تا از سوالات کنکور از همان برگه هایی بود که روز آخر خوانده بودم 🙂
یک سوال شایع و نگرانی دوستان هم همین آزمون های آزمایشی است. بارها ذکر کردیم که کنکور آزمایشی قرار بوده کمکی برای ارزیابی وضعیت شما باشد نه یک قوزی بالای قوز! مهمترین استفاده ای که شما از آزمون آزمایشی می کنید میانگین درصدها، اشتباهات پرتکرار و مشخص کردن نقاط ضعف است. برای یک رتبه مطلوب تمام درس ها باید به شکل موازی تا میانه بالا بیایند تا بتوانیم به یک رتبه خوب امید داشته باشیم و مسلما هر چه از این موازنه فاصله می گیریم از رتبه مطلوب هم دورتر می شویم. بگذریم از کسانی که با یک درصد بالا در یک درس خاص مثل زبان جبران بعضی درصدهای پایین را می کنند. حالا اگر این موازنه را دارید که چه بهتر. اگر هم در درس خاصی ضعیف هستید که در این فرصت باقی مانده قابل جبران نیست، باز هم مثال زبان، می توانید روی یک درس حفظی مثل علم النفس آن را جبران کنید و درصد آن را بالاتر از میانگین بیاورید.
خوب از درس و شیوه مطالعه بگذریم چرا که تا الان هر کدام شما یک مشاور خبره هستید با کوله باری از تجربه! و تا به الان با شیوه های تست زنی و مطالعه به میزان خوبی آشنایی دارید. این را به خاطر داشته باشید که شما طبق شرایط خودتان تلاش لازم را کرده اید و بهتر است که نتیجه را به تقدیر و منبع قدرتمندتری واگذار کنید! می دانید که افکار شما گرایش زیادی به منفی بودن دارند. قطعا حرف های ناخوشایند زیادی به شما می زنند و اضطراب زیادی ایجاد می کنند. اما شما می توانید آن ها را در دست بگیرید و برای آنها صدها نشانه بیاورید که چقدر تلاش کرده اید، چند ساعت از زمانی که شروع به مطالعه کرده اید صرف کنکور کرده اید، چند صفحه درس خوانده اید و نسبت به روز اول چقدر اطلاعات دارید!
در روزهای آخر زمان مطالعه را کمتر کنید و بیشتر صرف روحیه دادن و آرامش خودتان کنید و از این کارها بپرهیزید: خوردن مواد غذایی که سطح تنش شما را زیاد می کنند، کارهایی که آرامش شما را به هم می زنند، صحبت کردن با کسانی که به شما اضطراب وارد می کنند، زمان های نامناسب مطالعه مثل شب و دوره های خواب بی موقع، نشخوارهای فکری ناکارامد و بی فایده! سعی کنید در زمانی که قرار است کنکور بدهید (ساعت دو بعد از ظهر) هشیار باشید. اگر عادت به خوابیدن در این زمان داشته اید کم کم سعی کنید که این زمان را بیدار بمانید و به جای آن 7 ساعت خواب کامل شبانه داشته باشید. در نهایت اگر با خودتان مهربان باشید صرف نظر از نتیجه به خودتان یک پاداش جانانه می دهید!
در میانه این زمستان نه چندان سرد، آرزو میکنم روزهای سبزی پیش رویتان باشد!
با پست دیگری در هفته و روز آخر همچنان همراه سایت روان آموز بمانید!
این مطلب را از طریق شبکه های اجتماعی زیر با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا در موفقیت آنها سهیم باشید!
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سلام.خسته نباشید.میشه یه لینک نمونه سوال ارشدسال گذشته روبه ایمیلم بفرستید.چقدراحتمال داره ازنمونه سوالهای سال گذشته ارشددرآزمون امسال بیاد؟
در سایت هست نمونه سوالات سال های گذشته که میتونید دانلود کنید. در فهرست بالای سایت بخش دانلود. این هم لینکش http://ravanamooz.ir/%D8%AF%D8%A7%D9%86%D9%84%D9%88%D8%AF-%D8%B1%D8%A7%DB%8C%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D9%81%D8%AA%D8%B1%DA%86%D9%87-%D8%B3%D9%88%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%DA%A9%D9%86%DA%A9%D9%88%D8%B1-%DA%A9%D8%A7%D8%B1/
منظورم اینه که سر آزمون، وقتی دارم به سوالای درسای مختلف جواب میدم، علاوه بر گرایش بالینی که سوالای درس بالینی رو میزنم، برای گرایش عمومی، وقتی میخوام سوالای درس عمومی رو بزنم زمان کم نمیاد؟
سلام چون اولویت شما با بالینی است و می فرمایید که عمومی رو راحت می زنید ابتدا همه دروس رو بزنید بعد قبل از اینکه به سراغ زبان برید تایمتون رو نگاه کنید اگر فرصت بود حدود کمتر از ده دیقه رو برای عمومی بگذارید و بعد سراغ زبان برید و باقی تایم رو سر زبان بگذارید. در ازمون جامع این رو امتحان کنید ببینید نتیجه چطور میشه.
سلام و دست مریزاد.
من این مطلب رو خیلی دوست داشتم و برام خیلی مفید بود چون چند روز هست که دوست دارم بشینم مثلا گریه کنم یهو! یا هی سردرد می گیرم و هی با خودم میگم یر آزمون یادم میره و فلان. من استرس زیادی دارم کلا و این روزا بیش تر شده و همش به خودم میگم فایده ی علم النفس و فیزیولوژی و روش تحقیق چیه وقتی که مثلا فلان درسو فقط 50 میزنم.
دستتون درد نکنه، این پست خیلی خیلی خوبی بود 🙂
فقط یک سوال: درس عمومی رو چطور جا بدم تو زمانبندی، با توجه به این که خیلی زود میتونم تستاشو بزنم؟ از وقت درسای دیگه که باقی می مونه بذارم براش؟
سلام خاهش میکنم. خوشحالم که مفید بوده. ولی ببخشید متوجه سوال نمیشم