افتخار داریم که با جناب آقای محسن علیزاده، رتبه 5 کنکور ارشد روانشناسی بالینی وزارت بهداشت سال 95 مصاحبه می کنیم. از طرف مجموعه روان آموز و همراهان خوبمان به ایشان تبریک می گوییم.

 

  • لطف می کنید خودتون رو برای دوستان معرفی کنید

سلام , محسن علیزاده هستم

 

  • جناب علیزاده متولد چه سالی هستید کارشناسی رو کجا خوندید و فارغ التحصیل چه سالی هستید؟

متولد 1369 هستم , کارشناسی رو در دانشگاه پیام نور مشهد خوندم و فارغ التحصیل تابستان  94 هستم

 

  • پس شما هم جزو اون دسته ای هستید که به ما نشون میده با کارشناسی در دانشگاه پیام نور هم میشه رتبه تک رقمی آورد.

بله , من معتقدم اینکه در چه شرایطی کارشناسی رو خونده باشیم , در موفقیت ازمون ارشد سهم کمی داره

 

  • کارشناسی چطور دانشجویی بودید؟

دوران دانشجویی , در دانشگاه پیام نور زیاد پویا نیست و دانشجو منفعلانه فقط کتاب میخونه , اما من سعی کردم با فعالیت های علمی خارج دانشگاه این کمبود هارو جبران کنم.

 

  •  چون منابعتون متفاوته احتمالا تلاش بیشتری لازم داره اما قطعا شدنیه. سال اول بود که کنکور ارشد شرکت می کردید؟

سال گذشته بصورت ازمایشی شرکت کردم

 

  • علوم هم شرکت کردید یا فقط ارشد وزارت بهداشت ؟

علوم هم شرکت کردم اما تمرکزم روی کنکور بهداشت بود.

 

  • الان این سوال برای دوستانتون پیش میاد که من میتونم علوم و بهداشت رو با هم بخونم یا خیر؟ نظر شما چیه؟ منظورتون از اینکه تمرکزم روی بهداشت بود اینه که منابع علوم رو توی برنامه نداشتید؟

این سوال پاسخ روشنی نداره , اما اگر با برنامه ریزی باشه قطعا شدنیه , منابع اصلی هردو کنکور یکی هستن، اما برای نتیجه خوب باید منابع تکمیلی هم خونده بشه .پیشنهاد من اینکه روی ی کنکور تمرکز کنن من برنامه ریزیم روی منابع بهداشت بود , اما از منابع علوم هم استفاده میکردم.

 

  • شما از کی مطالعه رو شروع کردید؟

پارسال کنکور رو بصورت ازمایشی شرکت کرده بودم و با منابع اشنایی کمی داشتم. تابستان رو روی زبان تمرکز کردم و از اول پاییز منابع اصلی تر رو شروع کردم , اما مطالعه جدی من از بهمن ماه شروع شد.

 

  • برنامه ریزی خاصی برای دروس داشتید؟ منظورم برنامه ریزی کوتاه مدت و بلندمدت هست.

کنکور , بخصوص کنکور بهداشت بدلیل گستردگی منابع و نوع سوالات , ایجاب میکنه که  منابع رو بصورت دوره ایی مرور کنیم , برنامه ریزی من هم بر همین اساس بود , یعنی طوری که منابع دایم در حال مرور باشه. من معتقدم , نگهداری کردن از آموزه های قبلی به اندازه پیشروی در منابع اهمیت داره.

 

  • چطور مرور می کردید؟ چون این مشکل خیلی از داوطلبان هست که نمی دونند چطور مرور انجام بدن. میتونین برنامه ریزتیون در این زمینه رو جزئی تر بهمون بگید؟ البته میدونین که برنامه ریزی شخصی هست اما ما از برنامه هر رتبه تک رقمی تجربه های خوبی کسب می کنیم.

برنامه من طوری چیده شده بود ک بصورت تراکمی رشد میکرد , یعنی اگر از یک کتاب یک فصل رو خونده بودم و از کتاب دیگه دو فصل , اول خونده ها مرور میشد و بعد از مرور سراغ فصل های جدید میرفتم و این برنامه تا تموم شدن منابع ادامه داشت.

 

  • همه دروس در هفته بود؟

بله

 

  • خوب پس قبل از اینکه درس اون روز شروع بشه مرورش انجام می شد.

بله درسته

 

  • ما هر چه در مطالعه جلوتر میریم فصل های مطالعه شده بیشتر میشن و مطالب زیادی برای مرور خواهیم داشت. شما با فصل های قبلی که هفته های قبل خونده بودین چیکار می کردین؟ آیا روزی در هفته برای مرور کلی داشتید یا اینکه برنامه دیگه ای داشتید؟

برای بعضی دروس مثل فیزیولوژیک و رشد , نکات رو خلاصه برداری میکردم, و اون هارو مطالعه میکردم , اما برای منابعی مثل نظریه های روان درمانی , جمله های مهم رو هایلایت میکردم و نکات کلیدی رو داخل خود کتاب مینوشتم , این مرور رو کوتاه میکرد , بعلاوه اینکه به یاداوری و تحکیم حافظه هم کمک میکرد. با این روش شما میتونید چندین فصل رو در زمان کوتاهی مرور کنید. برنامه ریزی مطالعاتی من برای 3 دور تنظیم شده بود

  • مرسی از توضیحتون. تاکید شما به مرور خیلی مهم بود و چیزی که ما هم بر اون همیشه تاکید ویژه داریم. از حرف های شما متوجه شدیم که حتما قبل از خوندن مبحث جدید مطالب قبلی رو دوره کنیم و برای اینکه بتونیم در زمان کوتاهی دوره رو انجام بدیم حتما نکات کلیدی رو برای خودمون بنویسیم و لازم هم نیست که خلاصه برداری کنیم فقط یک سری نکات مثلا داخل کتاب که بتونیم سریع بهشون نگاه کنیم. البته من توصیه ام این هست که مثلا یک روز رو در هفته هم خالی کنیم برای مرورهای کلی و جمع بندی مطالبی که تا اون موقع خوندیم. یا در ماه روزهایی رو خالی کنیم.
  • در برنامه درسیتون تفریح هم جایی داشت؟

بله من از پاییز کوهنوردی رو شروع کردم , هم تفریحه و هم ورزش و به لحاظ روانی هم بسیار سازنده است. توصیه میکنم که دوستان هم حتما یک برنامه تفریحی و ورزشی ثابت داشته باشن.

 

  • منابع بهداشت توسط خودشون معرفی میشه. اما شما هم لطف کنید منابعی که برای هر درس مطالعه کردید رو بفرمایید و اینکه اولویت با کدام هاست.

بسته به زمان باقی مونده تا کنکور منابع باید اولویت بندی بشن , اما اگر زمان کافی باشه ,بعد از زبان , اولویت رو حتما به کاپلان میدم , برای بهداشت ضرورت داره که همه ی فصلای کاپلان خونده بشه. کاپلان سایه سنگینی روی همه دروس داره , تقریبا در تمامی ماده های مورد ازمون از کاپلان ردی هست، حتی در شخصیت , رواندرمانی و رشد

 

  • سوال دیگه اکثر دوستان این هست که کاپلان دی اس ام 4 یا دی اس ام 5 رو باید بخونیم؟ و ترجمه چه کسی رو پیشنهاد می کنید؟

قطعا ترجمه دکتر رضاعی , و DSM5

البته اشاره کنم که سوالات چند سال گذشته اسیب شناسی وزارت بهداشت , کمتر روی ملاک هایی که تغییر کرده تمرکز داشته , تمرکز بیشتر روی تشخیص , ماهیت و تشخیص افتراقی هست.

 

  • برای سایر منابع ارشد وزارت بهداشت چی خوندید؟

برای رشد، بعد مطالعه کتاب لورابرک، بهترین گزینه مجموعه روانشناسی رشد شماست، بصورت کامل و هردو جلد.

برای سایر دروس خود کتاب های معرفی شده توسط بهداشت رو مطالعه کردم.  برای مصاحبه بالینی و آزمون های روانی جزوه کیهان رو خوندم و برای روانشناسی عمومی هم تست های سال های گذشته علوم و بهداشت.

 

  • سطح زبانتون چطور بود و برای زبان چی خوندید؟

زبان تنها درسی بود که در دوران کارشناسی رد شدم , زبان رو از منفی 3% شروع کردم , کلاس های جناب دکتر قاسمی رو شرکت کردم و جزوه های ایشون رو هم خوندم. برای زبان حتما لازمه ک لغات پرکاربرد اکادمیک خونده بشه ک به لغات تافل نزدیکتره , تمرین و تکرار و امیدوار بودن در زبان حرف اولو میزنه

 

  • خوبه پس مشهدی های عزیز میتونن از کلاس ایشون  استفاده کنن.  من هم جزوه ای تستی از ایشون برای دکترا خوندم و مفید بود. شما زبان رو هر روز مطالعه می کردید؟

بله، زبان طبیعتش طوریه که باید روزانه مطالعه بشه. و هیچوقت بین مطالعه فاصله نیفته.

 

  • شما خودتون مشهد زندگی می کنید درسته؟ اطلاعات کنکوریتون رو از کجا کسب کردید؟

درسته، اطلاعتم رو بیشتر از سایت خوب شما می گرفتم که جا داره همینجا از شما و زحماتتون تشکر و قدردانی  کنم.

 

  • خیلی خوشحالم که نقشی در موفقیتتون داشتیم. باعث افتخار هست. لازمه به دوستان بگم که بعد هر دو کنکور بهداشت در دو سال اخیر شما بلافاصله دفترچه رو برای ما ارسال می کردید و از این جهت ما هم باید از شما تشکر کنیم

خواهش میکنم.

 

  • به نظر شما نوع تست های بهداشت با علوم چه فرقی دارند؟ شیوه خوندن برای بهداشت متفاوته؟

تست های بهداشت نسبت به علوم در مواقعی بسیار کلی تر و در مواقعی بسیار جزیی تره، یعنی گاهی سوال طوری طرح میشه که شما به کل فصل یا حتی کل اون کتاب باید تسلط داسته باشید، و گاهی طوری طرح میشه ک فقط باید عین اون مطلب رو خونده باشید، ازین نظر سوالات بهداشت غافلگیر کننده تر از علومه. برای علوم باید بر مبحث های خاص از منابع متفاوتی تسلط داشته باشیم، اما برای بهداشت تسلط کامل و یکپارچه روی یک منبع نیازه.

 

  • بله این طور تست ها رو میشه در بهداشت دید اشاره خوبی بود. بنابراین باید گفت در عین اینکه باید مفهومی خوند، باید تمام مطالب کتاب رو هم به شکل جزئی خوند. درسته؟

کاملا درسته

البته جدیدا در علوم هم می بینیم که از مباحثی که چندین سال هست سوال طرح نمیشه یا بخش هایی از کتاب که اهمیت نداشت سوال طرح میشه. از این جهت برای علوم هم توصیه ما همین هست.

 

  • شما قرار هست که انستیتو ادامه تحصیل بدین درسته؟

بله , انتخاب اولم بوده.

 

  • چه هدفی برای خودتون در مقطع ارشد تعیین کردید که فکر می کنید در این دانشگاه بهش می رسید؟ خوشحال میشیم که از هدف شخصیتون که قطعا انگیزه بزرگی برای تلاشتون بوده بیشتر بدونیم.

از دوران کارشناسی ک فعالیت های خارج دانشگاه داشتم، کمبود های علمی و فنی زیادی رو در فرایند کار میدیدم که با مطالبی ک یاد میگرفتیم مغایرت داشت، همیشه امیدوار بودم ادامه تحصیلم طوری باشه که این نقص ها که بیشتر بخاطر کار بالینی کمتره روی کارم تاثیر گذار نباشه و طوری اموزش ببینم ک به اصلاح و بهتر کردن اوضاع کمک کنم، وزارت بهداشت و مخصوصا انستیتو روانپزشکی که قطب روانشناسی بالینی ایران محسوب میشه قطعا راه حل این مشکل بود. هدف همه روانشناسان کمک به مردم و کمک به ارامش اونهاست، من هم از این قاعده مستثنی نیستم.

 

  • ما هم امیدواریم بتونید به هدفی که در ذهن دارید برسید. اگر توصیه خاصی به دوستان دارید که من در سوالاتم نپرسیدم خوشحال میشیم که بشنویم.

من به همه دوستان پیشنهاد میدم , اگر میخوان در فرایند کنکورارشد وزارت بهداشت و تحصیلاتشون موفق باشن حتما اگاهانه در این راه قدم بردارن. هدف خودشون رو واضح و قطعی مشخص کنن و براش تلاش کنن. قطعا طعم شیرین موفقیت همه خستگی هاشون رو از بین میبره

به عنوان کسی که زبان رو از صفر شروع کردم به دوستانم پیشنهاد میکنم از زبان نترسن و از همین حالا برای درصد بالای زبان تلاش کنن. اگر کارنامه منو ببینید زبان تقریبا نقش حمایت کننده درس های ضعیف تر رو داشته.

 

  • ممنون از وقتی که برای ما و دوستانتون در سایت روان آموز گذاشتید. آرزوی سربلندی و موفقیت های بیشتر براتون داریم.

خواهش میکنم باعث افتخارم بود در خدمت شما و دوستان بودم.

 

  • دوست داریم که جمله ای رو هم از شما به یادگار در روان آموز داشته باشیم.

هدف اگاهانه داشته باشید , برای هدفتون تلاش کنید و همیشه امیدوارانه ادامه بدید