دانشجوهایی که از رتبه و دانشگاه کارشناسیشان راضی نیستند، در ادامهتحصیل معمولا به دو گروه تقسیم میشوند؛ یک دسته کسانی هستند که معتقدند چون تجربۀ قبلیشان در کنکور ازنظر خودشان موفقیتآمیز نبوده، پس موفقیت در کنکور کارشناسیارشد از آنها فرسنگها فاصله دارد و تلاش کردن برایش هم هیچ فایدهای ندارد.
دستۀ دوم اما کسانی هستند که اتفاقا برای جبران تجربۀ دوران کارشناسی، انگیزۀ زیادی دارند تا در کنکور ارشد، ورق را برگردانند و به همان چیزی برسند که همیشه دلشان میخواستهاست.
در این مطلب قرار است مصاحبه با رتبه 71 کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی 1401 گرایش بالینی را در اختیارتان بگذاریم.رفیق روانآموزی ما «موژان میرزازکی»، جزو این گروه دوم است.
موژان، 22ساله است و اهل تهران. او در کنکور کارشناسی، با رتبۀ 18هزار در در دانشگاه پیامنور پرند قبول میشود و در آزمون ارشد 1401، رتبۀ 71 بالینی و 75 عمومی را به خودش اختصاص میدهد. با موژان و راه و رسم موفقیتش، آشنا شوید.
- چطور به روانشناسی علاقهمند شدی و این رشته را انتخاب کردی؟
من میل زیادی به خوشحال کردن آدمها دارم و میخواهم تا جایی که میتوانم، به دیگران احساس خوب منتقل کنم. بهنظرم در نقش روانشناس، خیلی بهتر از شغل دیگری میتوانستم به این هدفم برسم و بدون قضاوت کنار مردم باشم.
البته در زندگی شخصیام هم به آرامش و احساس پذیرش خود که از درسهای این رشته میگیرم، نیاز داشتم. برای همین بهطور جدی از سوم دبیرستان به فکر تحصیل در رشتۀ روانشناسی افتادم.
- از دوران کارشناسیات تعریف کن.
دانشگاه پیامنور، معرف حضور همه هست! گرچه برای بعضی از درسها، استادهای خیلی خوبی داشتم اما در کل دانشگاه پیام نور، بیشتر تلاش شخصی شما را میطلبد. کلاسهایمان شلوغ بود و استادها، اغلب سهلگیر؛ حضور در کلاس، مهم نبود و عملا هیچ فعالیت مهمی در دانشگاه نداشتیم.
- تعریفت از موفقیت و شکست چیست؟
بهنظر من موفقیت مساوی است با تلاش کردن. یعنی هرکس که برای هدفش، درحد توان تلاش میکند، آدم موفقی است حتی اگر به نتیجۀ مطلوبش نرسد؛ چون این فرد، از خودش و تلاشش مطمئن است و حسرت چیزی را نمیخورد.
- از چه زمانی بهطور جدی، شروع به مطالعه برای کنکور کردی؟
تقریبا از مردادماه بود که تصمیم گرفتم برای کنکور درس بخوانم. با تایم خیلی کم شروع کردم و چون شاغل هستم، اصولا زمان خالی محدودی برای درس خواندن برای کنکور ارشد داشتم.
- چطور با روانآموز آشنا شدی؟
بعضی از مشاورین کنکور، کتابهای کمکآموزشی روانآموز را به کنکوریها معرفی میکردند و من از این طریق با شما آشنا شدم.
مطالب مرتبط: کتاب های جامع روان آموز
- چه منابعی برای کنکور مطالعه کردی؟
منابع ارشد روانشناسی باید مطابق با شرایط هر فرد باشد. کتابهای روانآموز، شخصا برای من بسیار کمککننده بود؛ چون هم جامع بودند و هم روی نکات مهم تمرکز داشتند که بدانی کدام بخشها را باید بیشتر تکرار و مرور کنی. در پایان هر فصل هم سوالات کنکورهای سالهای گذشته همراه با پاسخنامه را جمعآوری کردهبودند. کتابهای روانآموز بهطور ویژه در ماههای آخر برای جمعبندی خیلی به من کمک کردند.
مطلب مرتبط: منابع ارشد روانشناسی بالینی
- از ابتدا برای درس خواندن برنامۀ بلندمدت داشتی؟
نه، متأسفانه شاید یکی از ضعفهایم همین بود که بدون برنامه جلو رفتم. البته بهطور کلی یک زمانبندی داشتم از اینکه تا چه زمانی درسها را تمام کنم، کی به دوره کردن برسم و جمعبندی را چه وقتی شروع کنم اما جزئیاتی مثل زمان مشخص برای خواندن هر درس را تعیین نکردهبودم.
- از خدمات مشاوره کنکور ارشد هم استفاده میکردی؟
نه! ولی اگر به عقب برگردم، قطعا اولین کاری که میکنم، مشاوره گرفتن است. برای یک برنامهریزی اصولی، مشاوره بهنظرم مهمترین چیز است.
- برنامۀ تو چه اصولی را رعایت میکرد که فکر میکنی باعث موفقیتت بوده؟
سعی میکردم میزان ساعات درس خواندنم را حفظ کنم. یعنی اگر روزی کم درس میخواندم، روز بعد با مطالعۀ بیشتر، ساعتش را جبران میکردم. چون حتی اگر یکروز بین درس خواندنم فاصله میافتاد، روز بعد خیلی سخت میتوانستم دوباره درس بخوانم.
- برای حفظ نظم در برنامهات چه کار میکردی؟
خب همانطور که گفتم، زمان آزاد زیادی نداشتم. کتابهایم را با خودم به محل کارم میبردم. در خانه هم زمان آزادم حداکثر سه ساعت بود که یکساعتش را به درس خواندن اختصاص میدادم.
از عید تا بعد از کنکور که سرکار نرفتم، تقریبا روزی هفتساعت مطالعه میکردم. بهنظر من مهمترین اصل برای حفظ برنامه، در قدم اول داشتن زمان آزاد برای درس خواندن است.
- آیا در آزمونهای جامع روانآموز شرکت کردی؟
بله، در آزمونهای جامع مرحلۀ یک و سه شرکت کردم که تجربۀ خوبی بود چون با کنکور آشنا شدم و فهمیدم برای هر سوال چهقدر باید وقت بگذارم. اما بهنظرم سطح سوالات این آزمونها، درمقایسه با کنکور سختتر بود.
مطالب مرتبط: آزمون های آزمایشی روان آموز
- در سال کنکور، میانهات با تلفن همراه و تفریح چطور بود؟
از تلفن همراهم بیشتر برای چک کردن کانالهای کنکوری و دیدن ویدئوهای آموزشی استفاده میکردم. تفریحاتم هم نسبت به روزهای عادی کمتر شدهبود اما نه اینکه کلا تفریح را حذف کنم. کتاب خواندن و فیلم دیدن را کنار گذاشتم اما با دوستانم قرار میگذاشتم.
- از ویژگیها و عادتهای مثبت و منفیات که بر نتیجۀ کنکور تأثیر گذاشتند، بگو.
بهترین ویژگی من که در سال کنکور به کمکم آمد، پشتکار بود و بدترینش، تنبلی و خواب زیاد. عادت اشتباهم هم این بود که در خواندن مطالب، وسواس بهخرج میدادم.
- در مواقع خستگی و ناامیدی چه راهحلی برای خودت داشتی؟
گاهی با خودم گفتم «اصلا درس بخونم که آخرش چی بشه؟» و در اینجور مواقع، معمولا با گوش دادن به موزیک یا تماشای یک ویدئوی انگیزشی به کمک خودم میرفتم. آیندهای را که میخواستم به آن برسم، تصور میکردم و دوباره درس خواندن را از سر میگرفتم.
- انگیزهات برای ادامهتحصیل در رشتۀ روانشناسی چیست؟
دوست دارم برای جامعه، فرد مفیدی باشم و به خودم ثابت کنم که آمدنم به این دنیا بیدلیل نبودهاست.
- آیا برای مطالعۀ هر درس شیوۀ متفاوتی داشتی؟
برای درسهای سختتر مثل فیزیولوژیک، قبل از شروع به مطالعه، ویدئوی آموزشی میدیدم.
- نقطۀ قوت و ضعف تو در چه درسهایی بود؟
نقطۀ قوتم در بالینی و رشد بود که سعی کردم تستهای بیشتری برای این درسها بزنم تا سطحم در آنها بالا بماند. نقطهضعفم هم زبان بود که متأسفانه برایش بهاندازۀ کافی وقت نگذاشتم.
مطالب مرتبط: کلاس های کنکور ارشد و دکتری روان آموز
- از دوران عید و جمعبندی بگو.
در دوران عید هیچجا نرفتم و تمام وقتم به مرور درسها و تست زدن گذشت. چون درطول مطالعه خلاصهنویسی کردهبودم، در دوران جمعبندی به همان خلاصهها مراجعه کردم و درسهای مهمتر را یکدور دیگر با کتابهای روانآموز پیش رفتم.
- روز کنکورت چطور گذشت؟
خداراشکر روز کنکور اصلا استرس نداشتم. پاسخ دادن به سوالات را با درسهایی شروع کردم که آمادگی بیشتری در آنها داشتم. به اینترتیب پیش رفتم؛ رشد، بالینی، عمومی، آسیب، فیزیولوژی، آمار، علم النفس و زبان. همهچیز خوب بود و بعد از کنکور هم فکر میکردم که نتیجه عالی باشد.
- اگر یکبار دیگر در موقعیت کنکور قرار بگیری، چه اشتباهاتی را انجام نمیدهی؟
به هیچوجه سوالاتی را که شک دارم، نمیزنم.
- بهجز نتیجۀ کنکور، این دورۀ مطالعاتی چه چیزهایی به تو یاد داد؟
اطلاعاتم خیلی بیشتر شد. مطالبی را که در دورۀ کارشناسی یاد نگرفتهبودم، با کنکور یاد گرفتم و آن درسها نه فقط در کنکور، که در کار و زندگی هم بهدردم میخورند.
- چه کسانی را بیشتر از همه در موفقیتت سهیم میدانی؟
فقط خودم.
- مهمترین توصیهات به داوطلبین کنکور سال آینده چیست؟
برای هدفتان تلاش کنید -هر چهقدر که سخت باشد- و بهعنوان یادگیری بهش نگاه کنید نه صرفا رتبۀ کنکور.
مطالب مرتبط: خرید کتاب های مرجع روانشناسی با تخفیف ویژه
- برنامهات برای آینده چیست؟
خب هرکس با توجه به ضعفهایش یک برنامۀ مخصوص به خود دارد. من فعلا تصمیم دارم زبانم را تقویت کنم.
- اگر صحبتی هست که دوست داری بگویی، ما به گوش جان میشنویم.
ممنون از شما که برای دانشجوها و کنکوریهایی که کلی استرس دارند، وقت میگذارید. من حتی مواقعی که برای پیگیری خریدهایم با موسسۀ شما تماس میگرفتم، همیشه با مهربانی مواجه میشدم.
- نقش روانآموز را در سال کنکورت چهطور دیدی؟
بهعنوان یک منبع کمکی فوقالعاده کمککننده که خیلی از سوالات را میشد با آن پاسخ داد.