• لطف می کنید خودتون رو برای دوستان معرفی کنید.

 نافعه رسولی هستم، ۲۸ ساله، و امسال در کنکور دکتری وزارت بهداشت در دو رشته روانشناسی بالینی و مشاوره توانبخشی رتبه ۱ رو کسب کردم.

  • ورودی چه سالی و کدوم دانشگاه بودین؟

مقطع ارشد ورودی ۹۴ بودم، رشته روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ایران.

  • از کدوم یکی از خدمات روان آموز استفاده می کردین و نظرتون چی بود؟

 از یکی از جزوات استفاده کردم. به نظرم اگر وقت کمی دارند می تونند از برخی از خلاصه ها در کنار مطالعه منبع اصلی استفاده کنند (حتما در کنار منبع اصلی) و خودشون جزوه رو با نوشتن نکات مهم تکمیل کنند.

  • اولین قدمی که برای شروع برداشتید، چی بود؟

اولین قدم برای امتحان کتبی این بود که منابع رو از رتبه های برتر سال های پیش پرسیدم و شروع به برنامه ریزی کردم.

  • اولین سالی بود که کنکور می دادید؟ اگرنه. فکر می کنید مهم ترین اشتباهات قبلیتون چی بود که امسال تکرارش نکردید و از همون ابتدا حواستون بهش بود؟

پارسال شرکت نکردم و تمرکزم رو گذاشتم روی تقویت رزومه و به نظرم لازم بود چون علاوه بر تقویت رزومه باعث یادگیری بیشتر شد. به علاوه این کار باعث شد هدفمند تر وارد مقطع دکتری بشم. البته این یک تصمیم شخصی بود و در مورد همه صدق نمیکنه. اما امسال بیشتر تمرکزم رو گذاشتم روی آزمون کتبی.

  • از ابتدا برنامه بلندمدت داشتین؟ میدونستین که با هر درس چطور میخواین رفتار کنین؟ کی مرور کنید و غیره؟

بله مطالعه رو با برنامه ریزی دقیق شروع کردم، به طوریکه دقیقا مشخص میکردم که هر منبع باید طی چند ماه یک دور کامل با خلاصه نویسی تموم بشه و هر هفته و هر روز باید چقدر زمان بهش اختصاص بدهم. البته این برنامه با آزمون و خطا هم همراه بود تا به ثمر رسید اما کلیت برنامه تغییر زیادی نکرد. برای مرور هم به خاطر تعویق های زیاد کنکور امسال وقت مرور منابع بیشتر شد ولی به طور کلی وقتی همه منابع یک دور با خلاصه نویسی خونده شد شروع کردم به مرور خلاصه ها.

  • چطور بین کنکور وزارت بهداشت و علوم انتخاب کردین؟

 چون ارشد هم دانشجوی وزارت بهداشت بودم مطمئن بودم که هدفم وزارت بهداشت هست و کنکور وزارت علوم شرکت نکردم. چون تفاوت هاشون رو از قبل میدونستم مطمئن بودم دکتری وزارت بهداشت بیشتر من رو به اهدافم نزدیک می کنه.

  • میدونیم که برنامه ریزی طی مسیر یک موضوع شخصی است و از فردی به فردی متفاوته. اما هر برنامه ریزی یک سری اصول مشخص داره. شما چه اصولی رو رعایت می کردید که فکر میکنید باعث موفقیت شما بود و باید به بقیه منتقلش کنیم؟

من برای برنامه ریزی و مطالعه هم در دوره ارشد که رتبه تک رقمی کنکور وزارت بهداشت بودم و هم در کنکور دکتری پایبندی به برنامه ریزی ای که داشتم و پشتکار رو دلیل موفقیتم میدونم. به نظرم هر برنامه ای که دارند مهم این هست که در اجرای آن مصمم باشند و مداومت داشته باشند. داشتن یک دورنما از برنامه و اینکه چند ماه زمان دارند و در این چند ماه هر هفته و هر روز باید چطور و چه چیزهایی را مطالعه کنند بسیار مهم است. در واقع باید خیلی ساختارمند برنامه ریزی کنند.

  • زمان آزاد شما برای درس خوندن چه طور بود و چطور تنظیم کردید که مطالعه منظم صورت بگیره؟ فکر میکنید برای حفظ نظم برنامه مهمترین اصل چیه؟

بنده تقریبا ۷-۶ ماه رو مطالعه کردم چون یک سال کامل از کتاب و مطالعه دور بودم وقت بیشتری گذاشتم و از قبل بیشتر فعالیت ها رو به مدت چند ماه تعطیل کردم، به جز مواقعی از روز رو که برای تکمیل رزومه باید وقت میگذاشتم. البته از اول زمان کمتری رو در نظر گرفته بودم که به خاطر تعویق کنکور این زمان طولانی تر شد. برای حفظ نظم برنامه هم مهم ترین اصل این هست که هر موقع به واسطه برخی پیشامدها مقداری برنامه ریزی شون تغییر میکنه سعی کنند سریع خودشون رو با شرایط منطبق کنند. یکی از راه های رسیدن به این حالت تمرکز روی هدف هست که باعث میشه از مسیر اصلی خارج نشوند.

  • لیست منابع یکی از مهمترین چیزهایی هست که برای مطالعه از ابتدا مشخص می کنیم. شما چه منابعی رو مطالعه کردین و نظرتون درباره هر کدوم از منابع چی هست؟

منابعی که من مطالعه کردم: کاپلان جلد ۱ کامل به جز فصل ۱، جلد ۲ بخش آسیب شناسی، خودکشی و رواندرمانی، (بخش دارو و روش های تحریک مغز اگر زمان داشتند مطالعه کنند) ،جلد ۳ بخش آسیب شناسی و کودک، ۲ جلد مارنات، اوتمر جلد ۱، نظریه های شخصیت فیست و رواندرمانی کوری، نظریه های شخصیت شولتز فصل هایی که در کتاب فیست نیست، رواندرمانی پروچاسکا، روانشناسی بالینی کرامر، کتاب اخلاق دکتر سیمین حسینیان و چند فصل از خانواده درمانی گلدنبرگ. امیدوارم منبعی از قلم نیافتاده باشه. علاوه بر این ها برخی از مثال های کتاب رورشاخ رو هم یک بار مرور کردم. به طور کلی ۳ جلد کاپلان خیلی مهمه و بیشتر فصل ها رو باید مسلط باشند. چند ماه آخر سعی کردم استعداد تحصیلی رو هم تست بزنم.

  • در درس خاصی ضعیف بودید؟ و برای این درس چه کردید؟

خیر چون اکثر منابع رو در کنکور ارشد روانشناسی و هم در دوره ارشد مطالعه کرده بودیم در درس خاصی ضعیف نبودم اما حجم منابع خیلی بیشتر از دوره ارشد بود و مطالعه و خلاصه نویسی این حجم بالا و تسلط بر همه آنها زمان زیادی میبرد.

  • نقطه قوت شما در چه درسی بود؟ این نقطه قوت چه طور به وجود اومده بود و برای بهره گیری بهتر از این نقطه قوت چه کردید؟

نقطه قوت که نمیشه گفت اما من همیشه به مطالعه کاپلان علاقه زیادی داشتم و با اینکه جز سخت ترین منابع است اما به آن، مخصوصا به بخش آسیب شناسی تا حدودی مسلط بودم که البته به مرور زمان این تسلط شکل گرفته بود.

  • برای مرور منظم درس ها از چه روشی استفاده می کردید؟

سعی می کردم خلاصه نویسی کنم و حتی در دور اول مرور خلاصه ها هم برای راحت تر شدن دور بعدی بخش های مهم جزوه رو هایلایت می کردم تا برای روزهای آخر که زمان کمتری داشتم هایلایت ها رو بیشتر مرور کنم. در کل خلاصه نویسی خیلی مهمه و برای روز های آخر حتما به خلاصه نیاز پیدا می کنند و وقت مطالعه کامل منبع اصلی رو نخواهند داشت. هر کسی هم قطعا برای خلاصه نویسی روش خاص خودش رو دارد.

  • چه مسایلی طی راه برای شما پیش میامد که شما رو خسته یا ناامید کنه؟ با این فکرها و مسایل چکار می کردید؟

خوب طبیعتا من هم خیلی وقت ها نگران میشدم و استراحت کمی که داشتم مخصوصا ماه های آخر باعث خستگیم میشد اما فکر کردن به هدف و اینکه با رسیدن به هدف همه این تلاش ها به خاطره خوش تبدیل میشه سعی می کردم با این نگرانی ها کنار بیام.

  • آیا جایی آزمون آزمایشی میدادین و اگر میدادین نتایجش و فیدبکی که ازش میگرفتین چطور بود؟

خیر فقط از کتاب تست دکترای وزارت بهداشت استفاده می کردم و ماه های آخر هر ماه کنکورهای ۹۶ به بعد رو مثل روز کنکور جواب میدادم و از درصد هام میزان تسلطم رو می سنجیدم و سعی می کردم بخش هایی که ضعیف تر بودم رو بیشتر مرور کنم.

  • فکر می کنید برجسته ترین ویژگی یا ویژگی های شخص شما که در موفقیت شما موثر بوده چه چیزهایی هست؟

برجسته ترین خصوصیت بنده که تا به الان باعث موفقیتم شده پشتکار بالا هست و اینکه کاری که شروع می کنم رو سعی می کنم به بهترین نحو انجام بدم و تا دقیقه آخر براش تلاش می کنم.

  • ·         به جز نتیجه ای که در کنکور کسب کردید، فکر می کنید این مطالعه و دوره چندماهه که صرف کنکور کردید چه چیزهایی به شما یاد داد؟

یاد گرفتم که هیچ تلاش هدفمند و خالصانه ای بی نتیجه نمی ماند و اینکه باید به توانایی هایی که دارم اعتماد داشته باشم. قطعا برای همه مسائلی پیش میاد که باعث ناامیدی میشه اما چنین آزمون هایی به ما یاد میدن که باید مثل یک کوهنورد فقط به قله نگاه کنیم و پیچ و خم راه مانع رسیدن ما به قله نباشه.

چه کسانی را بیش از همه در موفقیت خودتون موثر می دونید؟

اول اعتقادم به خدا که همیشه این اعتقاد قدم هام رو استوارتر کرده و بعد مادر و پدرم که محیط مطالعه رو برام فراهم کردند.

  • ممنونم از وقتی که برامون گذاشتین. اگر سوالی بوده که من نپرسیدم یا سخنی که خودتون دوست دارین بگین ما می شنویم.

خیر ممنون از شما و امیدوارم این مصاحبه بتونه برای داوطلبان سال های بعد مفید باشه.

  • ما یک جمله اخر مصاحبه ها از دوستان برای به یادگار میگیریم. شما چه جمله ای رو برای ما یادگار می گذارید.

ذره را تا نبود همت عالی حافظ               طالب چشمه خورشید درخشان نشود

مصاحبه با رتبه های برتردکترای روانشناسی در اینجا بخوانید .