- سلام، وقتتون بخیر. ممنون میشیم خودتون رو برای مخاطبین ما معرفی کنین. (نام و نام خانوادگی، سن، شهر محل سکونت، محل تحصیل کارشناسی، سال، گرایش و رتبه کنکور، دانشگاه محل قبولی و …)
سلام علیرضا باغبان هستم متولد ۷۵ از مشهد، ورودی ۹۶ و فارغ التحصیل روانشناسی از دانشگاه زنجان با معدل ۱۹.۲۵ در تیر ماه ۱۴۰۰، که برای کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی علوم مطالعه کرده بودم و در کنکور ۱۴۰۰ هم شرکت کردم ولی رتبهام حدود ۵۰۰ شد.
تصمیم گرفتم امسال به صورت جدی برای کنکور وزارت بهداشت آماده بشم که کنکور علوم هم در کنارش دادم و در کنکور امسال در سهمیه رتبه ۸۸ عمومی، ۵۶ بالینی و ۱۸ روانسنجی رو کسب کردم و تا این لحظه هنوز نتایج وزارت بهداشت اعلام نشده.
- بسیار عالی، ممنونیم از شما و خوشحالیم که همراه شما هستیم. چی شد که به روانشناسی علاقمند شدین و این رشته رو انتخاب کردین؟
من از زمانی که در مقطع راهنمایی بودم تصمیم به انتخاب و تحصیل در این رشته داشتم چون همیشه شناخت و کشف دنیای بقیه، گوش دادن به دیگران، و اینکه بتونم کمکی به بقیه بکنم جذابیت خاصی برام داشت. و همینطور که بیشتر با این رشته آشنا شدم و مطالب مرتبط با روانشناسی رو مطالعه کردم از علاقه و مسیرم به این رشته مطمئنتر شدم.
- تعریفتون از موفقیت و شکست چیه؟
به نظرم تعریف موفقیت و شکست نسبیه و برای هرکسی میتونه معنای متفاوتی داشته باشه. از نظر من موفقیت یعنی بتونیم برای هر لحظهی زندگیمون معنایی برای ادامه دادن و زیستن داشته باشیم، و شکست یعنی در پیدا کردن اون معنا که برای ما هدفهای کوتاه مدت و بلندمدت ایجاد میکنه ناکام بمونیم. این معنا هم میتونه در هر لحظه مربوط به مسایل مختلف باشه و نه فقط صرفا یک چیز خاص مثل درس خوندن.
- از چه زمانی به طور جدی، شروع به مطالعه برای کنکور کردین و اولین قدمتون چی بود؟
من سال پیش که همزمان دانشجو هم بودم از مهر ماه مطالعه خودم رو شروع کردم ولی به دلیل درگیری دانشگاه و پایان نامه و مقاله تایم مطالعم نوسان داشت. اون موقع اولین قدمم انتخاب منابع بود که متاسفانه با مشورت با یک کتاب فروشی یک سری کتاب تهیه کردم که به نظرم مناسب نبودن.
امسال هم دوباره از اول مهر شروع کردم ولی با پرس و جوی خیلی زیاد و استفاده از تجربه رتبه برترهای سالهای گذشته برای انتخاب منابع و یک برنامه بلند مدت و اصولی که خودم تنظیم کردم، همچنین نقاط ضعفی که سال پیش داشتم رو شناسایی و سعی کردم برطرف کنم.
مطلب مرتبط: منابع ارشد روانشناسی
- از کدوم خدمات و محصولات روان آموز استفاده کردین و نظرتون راجع به هر یک چیه؟
متاسفانه سال گذشته دیر با محصولات روانآموز آشنا شدم و هیچ کدوم از محصولات روانآموز رو استفاده نکردم، ولی امسال از خلاصه کرامر، رشد روانآموز و ویدیوهای رشد دکتر خجوی استفاده کردم.
خلاصه کرامر رو به عنوان جایگزین کامل کرامر استفاده کردم و به نظرم خلاصه خیلی مفید و کاملی بود. رشد که واقعا عالی بود، من فقط جلد ۲ که مربوط به لورا برک هست رو برای مرورهام مطالعه کرده بودم که اون هم میتونه به نظرم جایگزین کامل لورا برک باشه و به نظرم اگه جلد ۱ رو هم مطالعه میکردم درصد رشدم خیلی بالاتر میشد.
از فیلمهای رشد هم چند روز مونده به کنکور استفاده کردم که چون من در اصل برای بهداشت آماده شده بودم و نظریههای رشد رو که مربوط به جلد ۱ هست امسال نخونده بودم، خیلی کمک کرد که یک مرور کلی و جمع بندی روی مطالب داشته باشم و چندتا سوال رشد رو هم با توجه به فیلمها که دیده بودم جواب دادم.
- لیست منابع، یکی از مهمترین چیزهاییه که برای مطالعه از ابتدا مشخص می کنیم. شما چه منابعی رو مطالعه کردین، نظرتون درباره هر کدوم از منابع چی هست و کدومشون رو به سایر دوستان روان آموزیتون پیشنهاد میکنین؟
من سال پیش از منابعی که گفتم به پیشنهاد یکی از کتاب فروشیها تهیه کردم خیلی راضی نبودم چون خلاصههای شلخته و ناقص و بیکیفیتی بودن که برای کنکور سخت پارسال جواب نمیداد، در کل توصیه میکنم دوستان ابتدا از منابع اصلی استفاده کنن و تا جایی که امکان داره برای منبع وقت بزارن و برای مرورهاشون از کمکآموزشی خوبی که کیفیت سنجی هر ساله اون مشخص باشه استفاده کنن مثل روان آموز.
منابع سال پیش من:
رشد پوران پژوهش(پیشنهاد نمیکنم).
فیزیولوژیک دکتر پیری(با توجه به اینکه ویرایش جدید نخوندم نظری ندارم).
کودکان استثنایی پوران پژوهش(پیشنهاد نمیکنم).
رشد کیهان(پیشنهاد نمیکنم).
فیلم آموزشی آمار کیهان(پیشنهاد نمیکنم).
کلاس و کتاب آمار دکتر حبیبی(پیشنهاد میکنم).
علم النفس مدرسان(پیشنهاد میکنم).
بالینی فیرس دکتر گنجی(پیشنهاد نمیکنم).
آسیب شناسی روانی آکادمی سنجش(پیشنهاد میکنم).
بالینی آکادمی سنجش(پیشنهاد نمیکنم).
روانشناسی فیزیولوژیک یک بالینگر(حتما پیشنهاد میکنم).
منابع امسال من:
کاپلان.
مشاوره و رواندرمانی کری.
شخصیت فیست.
فیزیولوژیک کالات.
اوتمر.
کلاس و کتاب آمار دکتر حبیبی.
جلد ۱ لورا برک.
جلد ۲ رشد روانآموز.
دوره مجازی آموزش روانشناسی رشد روانآموز
خلاصه کرامر روانآموز.
جزوه خلاصه هیلگارد و کاپلان
جزوههای خلاصه اوتمر، رواندرمانی کری، مارنات و نوروسایکولوژی
خلاصه شخصیت یک بالینگر.
نود پلاس سنا
لغات ۵۰۴ که همه اینهارو پیشنهاد میکنم.
صفر تا صد شخصیت و رواندرمانی سنا رو هم خوندم که به نظرم ضرورتی نداره.
مطلب مرتبط: منابع ارشد روانشناسی بالینی
- از ابتدا برنامه بلندمدت داشتین؟ میدونستین با هر درس چطور میخواین رفتار کنین؟ مثلا کی مرور کنین، چه تعداد تست بزنین و…؟
سال پیش نه، خیلی برنامه منظم و دقیقی نداشتم و برنامه نصفه و نیمهای هم که تنظیم میکردم ممکن بود به خاطر امتحان و درسای دانشگاه عقب جلو بشه. ولی امسال اول رفتم سراغ رتبههای برتر سال پیش و اینکه روش مطالعه و تست زنی که داشتن به چه صورت بوده و سعی کردم از تجربه این افراد استفاده کنم و برای خودم برنامه ریزی دقیقی داشته باشم. حتی اینکه کدوم درس دشواره و کدوم سخت و چه راهکارهایی میشه برای هر کدوم استفاده کرد رو از تجربیات همین عزیزان استفاده کردم و به کار گرفتم.
برای مثال درس شخصیت به خاطر زیاد بودن و ریز بودن مفاهیمش یادگیریش به کمک نمودار درختی خیلی راحتتر میشه و من این رو از تجربیات افراد سال پیش استفاده کردم و از همون ابتدا نمودارهای خلاصه برای این درس ترسیم میکردم.
مرور هم منظم سعی میکردم باشه چون یکی از نقاط ضعف سال پیش من نداشتن مرور بود. ولی امسال من منظم پنج روز اول هفته مطالعه میکردم و دو روز آخر مطالب رو مرور میکردم و به نصف هر کتاب که میرسیدم همه مطالب نیمه اول رو مرور میکردم و بعد میرفتم سراغ نیمه دوم کتاب.
تست هم از همون ابتدا کار میکردم و بعد خوندن هر درس تستهاش رو میزدم. به نظرم تستهای کنکور باید مرور بشن چندبار و اینکه بزاریم برای آخر و برای اینکه صرفا خودمون رو بسنجیم، خیلی مناسب نیست.
محصول پیشنهادی: کتاب بانک تست تألیفی کنکور ارشد روانشناسی
- از خدمات مشاوره استفاده میکردین؟ چقدر به نقش مشاور در این مسیر اهمیت میدین؟
من فقط یک مشاوره تک جلسه استفاده کردم برای پیدا کردن نقاط ضعف و پیدا کردن شیوه درست برنامهریزی و غیر اون مشاور در طول دوران مطالعه نداشتم، چون دیر اقدام کرده بودم مشاورانی که قصد داشتم باهاشون پیش برم جای خالی نداشتن. ولی به نظرم داشتن مشاور میتونه خیلی مفید و کمک کننده باشه، مشاوری که به صورت مستمر باهاش در ارتباط باشید.
مخصوصا برای فردی که نیاز به کنترل بیرونی داره، نمیتونه به برنامه خودش دقیق پایبند باشه و نیاز داره به جای تجربه و خطا کردن از یک فردی که قبلا این مسیر رو طی کرده کمک بگیره، به نظرم لازم هستش.
- همونطور که میدونین برنامه ریزی از فردی به فرد دیگه متفاوته، اما هر برنامه ریزی یک سری اصول مشخص داره. شما چه اصولی رو رعایت می کردین که فکر میکنین باعث موفقیت شما بوده و باید به بقیه منتقلش کنیم؟
شاید این حرف دیگه کلیشهای باشه ولی واقعا مهمترین موضوع استمرار داشتن تو برنامهاست. خیلی مهمه برنامهای که تنظیم میشه بتونیم پیگیری کنیم. من شاید یک روز ۸ ساعت میخوندم یک روز ۵ ساعت ولی اصلی که برای خودم داشتم این بود که باید به برنامهای که برای اون هفته داشتم برسم، حتی اگه روزی از برنامهام عقب میفتادم فرداش جبرانش میکردم. مهمه که یک دید بلند مدت داشته باشیم و برنامه ریزی کنیم از ابتدا که چه زمانی قراره هر درسی تموم بشه.
کی قراره کل کتابها تموم بشه و از کی میخوایم مرور کنیم. هرچند در نهایت ممکنه یکم عقب و جلو بیفته برنامه که طبیعیه. من حتی بازه زمانی دو هفتهای داشتم که کلا مطالعه نکردم ولی بعدش جبرانش کردم و خودم رو به برنامه رسوندم و همین نقش زیادی داشت به نظرم.
موضوع بعدی که خیلی اهمیت داره مرور نهایی یک الی دوماه آخره که کل نتیجه و زحمت فرد رو به نظرم تعیین میکنه، من تو این مدت ساعت مطالعهام رو افزایش دادم تا ۱۰ ساعت و تموم مطالبی که خوندم رو مرور کردم.
مطلب مرتبط: برنامۀ راهبردی مطالعاتی رایگان کنکور ارشد روانشناسی
- زمان آزاد شما برای درس خوندن چه طور بود و فکر میکنین برای حفظ نظم برنامه مهمترین اصل چیه؟
من به دلیل اینکه شاغل نبودم زمان آزاد داشتم تا بتونم مطابق توانم برنامه ریزی کنم و میانگین روزی ۸ ساعت بخونم که البته روزهایی هم پیش میومد یک ساعت فقط مطالعه داشته باشم. برای اینکه بتونیم نظم برنامه رو حفظ کنیم خیلی مهمه با توجه به توانایی خودمون در مدت متمرکز موندن و اینکه چقدر زمان داریم، برنامه منطقی و قابل قبولی تنظیم کنیم که از توان و زمان ما خارج نباشه.
- محل مطالعه شما کجا بود و آیا دوستانی هم داشتین که در کنکور همراهتون باشن؟
من تو خونه تو اتاق خودم مطالعه میکردم. چون اتاق من روی پشت بوم هست و مکان ساکت و آرومی هستش نیاز به رفتن به کتابخونه نداشتم. نه دوستی نداشتم، صرفا به صورت مجازی با برخی از داوطلبین در ارتباط بودم.
محصول پیشنهادی: کتاب جامع روانشناسی بالینی ارشد روانآموز
- آیا در آزمون های جامع روان آموز شرکت کردین ؟ اگر بله کدام مرحله و نظرتون در رابطه با آزمون ها چه بود ؟
خیر شرکت نکردم.
- در سال کنکورتون از تلفن همراه و فضای مجازی هم استفاده میکردین؟ اگر آره چه محتواهایی رو دنبال میکردین و چطور تایم استفاده از گوشیتون رو مدیریت میکردین؟
آره من از گوشی و فضای مجازی استفاده میکردم ولی کمتر. از پیجهای مفیدی که بودن در زمینه کنکور استفاده میکردم غیر اون برای سرگرمی و بازی هم تو زمان استراحتم استفاده میکردم. به طور کلی اینستاگرام رو خیلی محدودتر کرده بودم چون فضایی هستش که وقتی واردش بشین متوجه گذر زمان نمیشین. اگر هم چیزی میخواستم برای سرگرمی برای مثال تو یوتیوب ببینم همزمان با فعالیتهای تایم استراحتم مثل غذا خوردنم بود.
- در طول این یک سال چه تفریحات و سرگرمی هایی داشتین و به چه میزان؟
بیرون رفتن من خیلی محدود بود به طوری که طبق برنامهام ماهی یک بار میرفتم بیرون، اوایل پیش میومد گاهی با دوستام برم بیرون یا مهمونی اگر بود میرفتم ولی از ماههای آخر اصلا از خونه (غیر اون ماهی یک بار) بیرون نمیرفتم و تنها تفریحم محدود میشد به روزی یک قسمت سریال دیدن یا بازی کردن با موبایل.
- مهم ترین عادات مفید و مضر شما که تاثیر مستقیم در نتیجه کنکورتون داشت چه چیزهایی بودن؟
مهمترین عادت مفیدی که داشتم استمرارم تو یادگیری بود. اگر مطلبی متوجه نمیشدم سعی میکردم سرچ کنم. یا اگه کتاب دیگهای داشتم تو اون دنبال جوابش بگردم و اینکه به مرورهام خیلی اهمیت میدادم که سر جاش باشه. عادت بدی هم که بخواد تاثیری داشته باشه تو نتیجه کنکورم، فکر نکنم داشته باشم.
محصول پیشنهادی: دورۀ مجازی آموزش روانشناسی بالینی ارشد
- آیا وضعیت ویژه حاکم بر جامعه به علت کرونا و اخبار و حواشی مربوط به کنکور در روند مطالعه شما تاثیری داشت؟
نه من سعی میکردم تا جایی که میشه به طور کلی از اخبار دور باشم و رو کار خودم متمرکز باشم.
- حتما برای شما هم پیش میومده که گاهی نا امید بشین؛ در این مواقع چه راه حلی داشتین؟
قطعا. به نظرم اصلا امکان نداره احساس ناامیدی تو مسیر کنکور برای کسی پیش نیاد چون مدت زیادی قراره درس بخونیم و در نهایت نمیدونیم با چه کنکور و نتیجهای رو به رو هستیم و در کل فرآیند مبهم و اضطرابزایی هست.
من هم از این قاعده مستثنی نبودم و خیلی پیش میومد ناامید بشم، خسته بشم و تایم مطالعم افت کنه، ولی سعی میکردم این رو بپذیرم که این فرآیند مبهمه و تنها کاری که از دستم بر میاد خوندن و مطالعهاست و باقی شرایط که از دست من خارج هست رو بسپرم به خدا.
وقتی اون لحظه شیرین اعلام نتایح رو تصور میکردم و تواناییهای خودم رو به خودم یادآوری میکردم امیدوارتر میشدم.
- انگیزه اصلی شما برای ادامه تحصیل در مقطع روانشناسی و چشم اندازتان از آینده چیست؟
علاقه اصلی من به کار درمان و پژوهش در حوزههای مختلف هست و تصمیم دارم تا مقطع دکتری ادامه تحصیل بدم و بتونم دانش کافی و لازم رو برای یک روانشناس خوب شدن کسب کنم تا بتونم مفید باشم.
- ارزشمندترین و مهم ترین ویژگی شما در مسیر موفقیتتون در کنکور به نظر خودتون چی هست؟
اعتماد و باور به توانایی خودم در کنار استمرار و پشتکار.
- آیا برای مطالعه هر درس شیوه متفاوتی داشتین؟ به چه صورت؟
من همه دروس رو به همون شیوهای که گفتم مطالعه و مرور میکردم. فقط برای شخصیت نمودار درختی میکشیدم که خیلی کمک کننده بود. نکات مهم رو هم هایلایت میکردم که برای مرور آخر هفته استفاده کنم. نکات مهم و ریزی هم که میدیدم تو هر درس مثل اسم یک روش درمانی، اسم یک فرد مطرح تو یک زمینه خاص رو به صورت فلش کارت مینوشتم و به دیوار میزدم برای مرور.
- چالش بر انگیز ترین درس برای شما چه بود و با این درس چه کردین؟
شاید زبان چون یک ترس خاصی به همراه داشت ولی هرروز به طور مستمر مطالعه و مرور میکردم و ماههای آخر مطالعه زبانم تا روزی ۲ ساعت هم میرسید. زبان به نظرم با مرور زیاد میتونه کاملا تقویت بشه.
محصول پیشنهادی: کتاب جامع زبان تخصصی ارشد روانشناسی روانآموز
- نقطه قوت شما چه درسی بود و برای بهره گیری بهتر از این نقطه قوت چه کاری انجام دادین؟
من چون برای بهداشت مطالعه کرده بودم و منابعی که خونده بودم مثل نظریههای رواندرمانی و مارنات و شخصیت برای درس بالینی خیلی کمک کننده بود که ۶۳ درصد هم زدم. برای کنکور بهداشت هم به نظرم همه دروس در یک سطح بودم و تفاوت زیادی نداشتم بین دروس.
- کمی از روز کنکورتون برامون تعریف کنین. چه احساسی داشتین؟ چقدر آماده بودین؟
خب من چون برای بهداشت مطالعه کرده بودم و کنکور اصلیم رو بهداشت میدونستم روز کنکور علوم خیلی آرومتر بودم برخلاف سال پیش که با دیدن سوالات کاملا کنترل خودم رو از دست داده بودم. مدیریت زمانم خوب بود ولی زمانی که به درس بالینی رسیدم از شدت متفاوت و ساده بودن سوالات نسبت به سال پیش کنترل هیجان خودمو از دست داده بودم و هر سوال رو که میزدم ۳۰ ثانیه میخندیدم 🙂 و متاسفانه همین باعث شد اصلا وقت نکنم یکی از متنهای زبان رو بخونم که در اون صورت درصد زبانم بالاتر از ۹۰ میشد. روز کنکور بهداشت هم چون نیم ساعت قبل کنکور با چند نفر از داوطلبین آشنا و مشغول گفت و گو خنده شده بودم استرسم به مقدار زیادی کم شده بود ولی این فکر همش همراهم بود که اگه آماده نباشم چی؟ ولی وقتی سوالات اول رو خوب زدم اعتماد به نفسم بیشتر شد و هرجایی هم که چند سوال پشت هم جواب نمیدادم سعی میکردم اعتماد به نفس خودم رو حفظ کنم و رو ادامه سوالات تمرکز کنم.
- بعد از دریافت دفترچه به چه نحوی به سوالات پاسخ دادین؟
من یک متن زبان رو میخوندم و بعد به یک درس پاسخ میدادم و باز میرفتم سراغ متن زبان بعدی و به همین صورت تا آخر. نگه داشتن کل زبان یک جا به نظرم ایده خوبی نیست.
- اگر یه بار دیگه در موقعیت قبلیتون باشین و بخواین کنکور بدین، چه اشتباهاتی رو انجام نمیدین؟
امسال به نظرم اشتباهی نداشتم و تونستم نقاط ضعف خودم رو که سال پیش برنامهریزی نامنظم و عدم مرور مناسب بود برطرف کنم.
- برای رتبه برتر شدن از چه چیزهای دیگه ای در زندگیتون چشم پوشی کردین؟
از خیلی تفریحها، کنار خانواده بودن و فعالیتهای دیگه چشمپوشی کردم. به نظرم خیلی مهمه که تو این مدت از یک سری فعالیتها بگذرین و محدودیت بیشتری برای خودتون داشته باشید.
- مهمترین توصیه شما به داوطلبین کنکور سال های آینده چیه؟
ابتدا حتما منبع اصلی بخونید، از تجربه بقیه استفاده کنید، تفریح به اندازه خودتون رو داشته باشید، توانایی نه گفتن خودتون رو تو این دوران بیشتر کنید و برنامه ریزی مناسب و پیوستهای داشته باشید نه اینکه با ساعت مطالعه زیاد شروع کنید و وسط راه خسته و فرسوده بشین.
خرید منابع رفرنس کنکور ارشد روانشناسی با تخفیف
- به جز نتیجه ای که در کنکور کسب کردین، فکر می کنین این مطالعه و دوره چندماهه که صرف کنکور کردین، چه چیزهایی به شما یاد داد؟
مهمترین چیزی که من یاد گرفتم صبر بود. به نظرم هرکی دوران کنکور رو پشت سر بگذاره آدم صبوری میشه 🙂 و اینکه برای هدفی که دارم تلاش خودم رو بکنم، کنکور کاملا نتیجه تلاش رو مشخص نمیکنه و به نظرم مقدار زیادی به شانس و مدیریت جلسه کنکور بستگی داره ولی اون قسمتی که به تلاش ما بستگی داره دست خودمونه.
- چه کسانی رو بیشتر از همه در موفقیت خودتون سهیم می دونین؟
قطعا خانوادهام. اینکه شرایط مناسبی رو برای من فراهم کردن و شرایط من رو درک کردن خیلی در آرامش فضای مطالعاتی من تاثیر داشت و واقعا قدردانشون هستم.
- ممنونم از وقتی که برامون گذاشتین. اگر صحبتی هست که دوست دارین بگین، ما به گوش جان میشنویم.
شاید خیلی از داوطلبین عزیز امسال نتیجه خوبی نگرفته باشن و ناامید باشن ولی اگر کسانی مثل من بودن که تونستن تو سال دوم نتیجه خوبی بگیرن، پس شما هم میتونید، پس اگر برای این مسیر مصمم هستین ناامید نشین.
- به عنوان آخرین سخن، روان آموز رو به یک جمله یادگاری مهمون کنین.
یک روز وقتی به گذشته نگاه میکنی، سالهای کشمکش و تنازع را به عنوان زیباترین سالها به خاطر خواهی آورد. (فروید)
- با آرزوی سلامتی، موفقیت و سرزندگی برای شما همراه عزیز و همه مخاطبین دوست داشتنی روان آموز
بیشتر بخوانید: مصاحبه با رتبۀ 113 ارشد روانشناسی بالینی 1401