یکی از دغدغههای متقاضیان آزمون دکتری علاوهبر چگونگی آزمون و نحوۀ آمادگی برای آن، دانستن میزان تاثیر معدل در آزمون دکتری و شرایط مربوط به آن است. در این مقاله قرار است به این سوالات پاسخ بدهیم: حداقل معدل ارشد برای دکتری چقدر است؟، فرم معدل چیست؟ و تاثیر معدل الف در دکتری چیست؟
لیست مطالب
شرط معدل برای شرکت در آزمون دکتری
قبل از هر چیز مهم است بدانید که با هر معدلی نمیتوان در آزمون دکتری شرکت کرد. حداقل معدل مقطع ارشد مجاز برای شرکت در آزمون دکتری، 14 است. بنابراین دانشجویان سال آخر یا فارغالتحصیلان مقطع کارشناسیارشد که معدل آنها کمتر از 14.00 است، حق ثبتنام و شرکت در این آزمون را ندارند. این نکته را هم فراموش نکنید که برای شرکت و پذیرش در مقطع دکتری هر سال، حتماً باید تا سیویکم شهریور ماه همان سال فارغالتحصیل شدهباشید، در غیر اینصورت پذیرش شما ملغی خواهدشد.
توجه داشته باشید که این نکته دربارۀ کنکور وزارت علوم است و راجع به وزارت بهداشت، شرایط کمی متفاوت است. شرط معدل در آزمون دکتری وزارت بهداشت صرفاً برای اتباع خارجی وجود دارد و معدل آنها نباید پایینتر از 14 باشد.
مطلب مرتبط: منابع دکتری روانشناسی
فرم معدل چیست؟
فرم معدل، مخصوص دانشجویان سال آخر مقاطع کارشناسیارشد و دکتری عمومی است که معدل و تعداد واحدهای گذراندهشدۀ فرد را نشان میدهد. بعد از پر کردن این فرم، افراد باید دو نسخه از آن را به حوزۀ معاونت آموزشی محل فارغالتحصیلی خود ارائه کنند و دانشگاه یا موسسۀ آموزش عالی محل فارغالتحصیلیشان آن را تأیید کند.
بعد از تطبیق با معدل مندرج در کارت ورود به جلسه هم اگر مغایرتی در معدل وجود داشت، طبق اطلاعات ارائهشده در درگاه اطلاعرسانی این سازمان اقدام کنند. همچنین دانشجویان موظفاند که پس از دریافت فرم تأییدشده، آن را حداقل به مدت یکسال نگه دارند و زمان پذیرش به موسسه محل قبولی ارائه دهند.
افرادی که بعد از ثبتنام در آزمون، فارغالتحصیل میشوند، دیگر معدل فارغالتحصیلی آنها ملاک نیست و با همین معدل (میانگین درجشده در فرم معدل)، میتوانند اقدام به ثبتنام کنند. البته آندسته از دانشجویان سال آخری که حداکثر تا تاریخ سیام بهمن یا سیویکم شهریور در مقاطع کارشناسیارشد فارغالتحصیل میشوند، امکان ویرایش معدل خود را دارند.
زمان ویرایش معدل، در مرحلۀ دریافت کارت ورود به جلسه است و افراد میتوانند نسبت به ویرایش یا درج معدل فارغالتحصیلی (برای فارغالتحصیلان تا تاریخ 11/30) یا میانگین نمرات واحدهای درسی گذراندهشده (برای فارغالتحصیلان تا تاریخ 6/31) خود تا تاریخ 11/30 اقدام کنند.
با توجه به تغییرات دفترچه، بهتر است داوطلبان کنکور برای اطلاع دقیق از تاریخهای گفتهشده، به دفترچۀ آزمون همان سال یا اطلاعیههای سازمان سنجش، مراجعه کنند. درضمن، فارغالتحصیلان مقاطع كارشناسيارشد نياز به تكميل فرم مخصوص معدل ندارند و صرفاً لازم است که معدل اكتسابی را براساس معدل مندرج در گواهينامۀ فارغالتحصيلی برمبنای 0 تا 20 يا 0 تا 4 و حداكثر تا 2 رقم اعشار درج کنند.
مطلب مرتبط: شیوه های پذیرش دکتری به چه صورت است؟
تاثیر معدل ارشد در آزمون دکتری چقدر است؟
*معدل داوطلبان تأثيری در مراحل گزينش سازمان سنجش برای مقطع دکتری ندارد. معدل مقاطع قبل در آزمون دکتری اثرگذار نیست، اما در مرحلۀ مصاحبۀ دکتری و بررسی سوابق آموزشی فرد امتیاز محسوب میشود و میتواند اثر داشتهباشد.*
تأثیر معدل کارشناسی و کارشناسی ارشد در مصاحبۀ دکتری چگونه است؟
معدل داوطلب براساس شيوهنامۀ اعلامی در مرحلۀ بررسی سوابق آموزشی فرد و توسط دانشگاههای محل مصاحبه، موردبررسی قرار میگيرد. وزارت علوم، جدول امتیازدهی مصاحبۀ دکتری را به دانشگاهها ابلاغ میکند که در آن معدل و کیفیت دانشگاه محل تحصیل دورۀ کارشناسی و ارشد ناپیوسته دارای امتیاز در مصاحبۀ دکتری است.
تجربه ثابت کردهاست که اساتیدی که با متقاضیان مصاحبه میکنند، به معدل مقاطع قبلی (خصوصاً مقطع ارشد) توجه میکنند و آن را مهم میدانند. در گذشته، نحوۀ محاسبهی معدل دکتری و روش معدلسنجی مشخصتر بود؛ به این شکل که معدل کارشناسیارشد، 60درصد و معدل کارشناسی، 40درصد بر قبولی آزمون دکتری تأثیر داشت؛ اما در حال حاضر میزان اهمیت معدل و میزان امتیاز آن عموماً دراختیار مصاحبهکنندگان است.
مطلب مرتبط: چگونه برای مصاحبۀ دکتری روانشناسی آماده شویم؟
تاثیر معدل الف در دکتری چقدر است؟
همانطور که گفتیم معدل حتی بر آزمون کتبی دکتری، اثر ندارد. اما روش دیگری غیر از کنکور برای ورود به مقطع دکتری وجود دارد که در آن معدل، مولفهای اصلی و اساسی است: پذیرش دانشگاهها بدون کنکور و با استعداد درخشان.
شرایط اقدام برای دکتری بدون کنکور سراسری
- بالاتر بودن معدل کارشناسی از 16
- بالاتر بودن معدل کارشناسیارشد از 17
- بهدست آوردن حداقل 70 امتیاز از جدول امتیازدهی سازمان سنجش
- نبود بیشتر از 2 سال فاصله بین فارغالتحصیلی و اقدام برای پذیرش بدون کنکور
معمولاً زمان مصاحبۀ استعداد درخشان با مصاحبۀ متقاضیانی که کنکور دادهاند یکسان است. از آنجاییکه این داوطلبان نمرۀ آزمون را ندارند، باید تمام سعیشان را بکنند که در مصاحبه تمام توانمندی خود را نشان بدهند تا ازسوی دانشگاه موردنظرشان پذیرش شوند.
نتایج نهایی دکتری بدون کنکور در سایت هر دانشگاه، بهطور جداگانه اعلام میشود. بنابراین اگر معدلتان بسیار بالا بود و دیگر شرایط لازم را هم داشتید، پذیرش بدون کنکور و با استعداد درخشان، بسیار مناسب شما بهنظر میرسد.
اگر حس میکنید واجد شرایط استعداد درخشان هستید، ولی نیاز به اطلاعات دقیقتری دارید پیشنهاد میکنیم که مطلب پذیرش ارشد و دکتری بدون کنکور از طریق استعداد درخشان را مطالعه کنید تا به ابهامات و سؤالات خود پاسخ دهید.
سخن پایانی
مبنای این مطلب دفترچه کنکور سال 1403 است و مطلب فوق بر اساس هر تغییراتی در دفترچه بروزرسانی میشود. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر میتوانید در قسمت نظرات با ما ارتباط داشته باشید.
2 پاسخ
با سلام
در زمان ثبت نام آزمون دکتری معدل ارشد رو به اشتباه ۷ صدم بیشتر زدم حلا پذیرش شدم در رشته زبان و ادبیات عرب، آیا مشکلی ایجاد نمیشه سنجش لغو پذیرش نمیزنه؟
سلام و وقت بخیر، براساس اطلاعات درج شده در سنجش در صورت عدم ویرایش معدل کنکور دکتری و درج معدل اشتباه، این مورد پیگیری خواهد شد و در صورت قبولی مشکلاتی برای پذیرفته شدگان ایجاد می شود.