دوروبر کنکوریها آنقدر با انواع تبلیغات رنگارنگ و اظهارنظرهای جورواجور پر شدهاست که برای هر تصمیمشان، میمانند سر دوراهی؛ «کلاس کنکور رفتن، از نون شب واجبتره.»/ «اصلا هیچکدوم از رتبههای برتر، کلاس کنکور نرفتن.»، «کنکور آزمایشی، هدر دادن وقت و پوله.»/ «بدون آزمون آزمایشی، امکان نداره قبول بشی.»، «تکنیکهای تستزنی بلد نیستی؟ کلاهت پس معرکهاس.»/ «تستزنی که تکنیک نمیخواد. تسته دیگه، میزنی!» خلاصه که شلوغبازاری است. ما در این مطلب، فواید و تاثیرات مثبت شرکت در آزمون آزمایشی را میگذاریم کنار عیب و ایرادهایش تا بتوانید براساس شرایط شخصیتان، تصمیم بگیرید که کنکور آزمایشی، به نفعتان خواهدبود یا ضررش بیشتر از منفعتش است.
لیست مطالب
آزمون آزمایشی شرکت کنیم یا نه؟
برخلاف آنچه موسسات کنکوری به شما میگویند، آزمونهای آزمایشی، اعجاز بزرگ قرن نیستند. نه شرکت کردن در این آزمونها، قبولی در کنکور را تضمین میکند و نه شرکت نکردن در آنها، مانعی جدی بر سر راه رسیدن به دانشگاه است.
بنابراین جواب دادن به این سوال که آیا آزمون آزمایشی ضروری است، بستگی دارد به نحوهای که شما از این آزمونها بهره میگیرید. کسی که در کنکور آزمایشی شرکت میکند اما نه عملکردش را آزمون به آزمون ارزیابی میکند و نه طبق بودجهبندی پیش میرود، طبیعتا آب در هاون میکوبد.
از آن طرف، کسی که برنامۀ خوب و دقیقی برای درس خواندن دارد ولی شرایطش به او اجازه نمیدهد در آزمونهای آزمایشی شرکت کند، با احساس کمبود و عقب ماندن از دیگران، جدیجدی خودش را عقب میاندازد.
بنابراین یک نسخۀ واحد برای همۀ کنکوریها وجود ندارد. با هم نقاط مثبت و منفی آزمونهای آزمایشی را بررسی کنیم. شک نداریم که در پایان این مطلب، بهترین تصمیم را خواهیدگرفت.
مطالب مرتبط: درس خواندن برای کنکور ارشد را کی و چطور شروع کنیم؟
مزایای شرکت در آزمون آزمایشی
از همان دقایق اول که سیخ و بیحرکت روی صندلی ناراحت در جلسۀ کنکور مینشینید، همۀ دردهای عالم بهسراغتان میآید. مدتی بعد، گردنتان دیگر همراهی نمیکند.
داد کمر هم کمکم درمیآید و پا و سر و بقیۀ اعضا هم یکی، یکی صدای اعتراضشان بلند میشود. آزمون آزمایشی، در نقش شبیهساز کنکور، شما را برای تحمل این شرایط آماده میکند و خب این، فقط یکی از نکات مثبتش است.
بقیۀ فواید آزمون دادن را با هم مرور کنیم؟
1. ذرهبینی که نکات مهم را به رختان میکشد
جزئیات، تمایل خیلی زیادی دارند که از چشم ما پنهان بمانند. شما مباحث را درست و دقیق میخوانید، به مفاهیم مسلط میشوید و بعد یک سوال به شما نشان میدهد که حواستان به همهچیز نبودهاست و از اهمیت جزئیات غافل بودهاید.
خب بهتر است که جزئیات عزیز تا قبل از جلسۀ کنکور، اهمیتشان را به رختان بکشند. آزمونهای آزمایشی، این امکان را فراهم میکنند.
2. آینهای که شما را به خودتان نشان میدهد
همۀ ما تقریبا گیروگورهای درسیمان را میشناسیم اما درجریان درس خواندن برای کنکور، ممکن است دلمان بخواهد خودمان را بزنیم به آن راه! طبیعی هم هست.
آنقدر جزوه و کتاب روی سرمان ریخته که گاهی یک درس اذیتکن را دور میاندازیم تا کمی احساس خلاصی کنیم. کنکور آزمایشی اما چنین اجازهای به شما نمیدهد. درصد پایین درسها را به رویتان میآورد و تستهای منفی و جوابندادۀ سرفصلها را پیش چشمتان میآورد؛ آنوقت وادار خواهیدشد بهجای بیخیال یک درس شدن، برایش تلاش بیشتری بکنید.
کلاس آموزشی ثبتنام کنید، از دوستی برای رفعاشکال خواهش کنید، شیوۀ خواندنتان را تغییر بدهید و هرکار دیگری که نتیجهاش را در کنکور نهایی خواهیددید.
3. چراغقوهای که مسیر را روشن میکند
درس خواندن برای همه سخت است و برای بعضیها، طاقتفرسا. این بعضیها، پروسۀ درس خواندن را مسیری مبهم و پر از دستانداز میبینند و نیاز به یک همراه دارند.
آزمونهای آزمایشی برای ایندسته از کنکوریها درحکم چراغقوهای است که مسیر تاریک درس خواندن را برایشان روشن میکند. بازخوردهایی که کنکورهای آزمایشی به شما میدهند، کمکتان میکنند تا عملکردتان را بهطور مرتب ارزیابی کنید و بفهمید که آیا واقعا درس خواندنتان، به مسلط شدن به مباحث منجر شدهاست یا باید تغییری در روند مطالعهتان ایجاد کنید.
4. ساعتی که زمان را ذخیره میکند
«بلد بودما اما وقت کم آوردم.»؛ این جمله را از کسانی که کنکور دادهاند، بارها و بارها شنیدهاید. درس خواندن، یک ورِ قضیه است. اگر بلد نباشید، زمانتان را مدیریت کنید، اوضاع واقعا قمردرعقرب میشود. وقتی به خودتان میآیید که یک ساعت از زمان کنکور گذشته و شما هنوز اول دفترچه گیر کردهاید.
کنکور آزمایشی، برای جبران این ضعف، به دو روش کمکتان میکند. اول اینکه دستتان در تستزنی، قوت میگیرد. دوم اینکه بهمرور زمان، یاد میگیرید باید تستهای هر درس را به چه ترتیبی بزنید. کدام درس بیشتر ازتان وقت میگیرد، با کدام درس بهتر است شروع کنید، چند دقیقه مانده به آخر جلسه را به مرور بگذرانید و کلی نکتۀ مهم دیگر برای مدیریت زمان که با آزمون و خطا در آزمونهای آزمایشی متوجه خواهیدشد.
مطالب مرتبط: موثرترین روش های خلاصه نویسی برای کنکور
معایب شرکت در آزمونهای آزمایشی
کنکور آزمایشی برای همۀ داوطلبها به یکاندازه مفید نیست. اگر با این آزمونها مواجهۀ درستی نداشتهباشید، نهتنها فایدهای برایتان نخواهدداشت بلکه حتی ممکن است به ضررتان هم تمام شود.
منظورمان صرفا زیان مالی نیست، دربارۀ ضرری خیلی بزرگتر و جبرانناپذیرتری حرف میزنیم. برویم ببینیم آزمون آزمایشی چطور میتواند به هیولایی ترسناک تبدیل شود.
1. نکند استرسی شوید
آزمون آزمایشی که قرار است در نقش شبیهساز، شما را برای کنکور آماده و از استرستان کم کند، تحت شرایطی خاص میتواند دقیقا برعکس عمل کند. مثل چی؟
فرض کنیم زمانبندی درس خواندن شما طبق برنامۀ آزمون نباشد. مثلا بهدلیل اشتغال، تحصیلِ همزمان با کنکور، تأهل یا هر دلیل دیگری، یک برنامۀ کاملا شخصیسازیشده برای درس خواندن دارید.
بعد از هربار آزمون آزمایشی، از آنجاییکه به خواندن بخشی از سرفصلها نرسیدهاید، نتیجۀ آزمون، استرستان را بالا میبرد.
در چنین موقعیتی اگر آزمون آزمایشی را به چشم راهی برای سنجش دانستههایتان -همانقدر که هست- ندانید و هدفتان آشنا شدن با سوالات کنکوری و یادگرفتن مدیریت زمان نباشد، تنها چیزی که نصیبتان میشود، نگرانی و استرس خواهدبود.
2. مبادا کنکور آزمایشی انگیزهتان را ببلعد
آزمون آزمایشی، اسمش رویش است. شما قرار است بهطور آزمایشی، طی مدت زمانی خاص تا کنکور، عملکردتان در مطالعه را ازطریق آن بسنجید.
اوایل کار، وقتی هنوز با برنامهتان خیلی خوب مچ نشدهاید؛ به درس خواندن عادت نکردهاید و مهارتهای تستزنی و مدیریت زمانتان چندان قوی نیست، طبیعی است که با نتایجی نهچندان رضایتبخش مواجه شوید.
اگر فراموش کنید که هنوز در مرحلۀ یادگیری هستید؛ نتیجۀ کنکور آزمایشی، پیشبینیکنندۀ دقیق دستاورد شما در کنکور نیست؛ و پیشرفتتان در مطالعه، تدریجی خواهدبود؛ احتمالا کابوس درصدهای پایین، انگیزهتان را ازبین خواهدبرد.
3. از نتیجۀ خوب هیجانزده نشوید
کنکور آزمایشی به همان اندازه که ممکن است بعضیها را مأیوس و بیانگیزه کند، میتواند باعث هیجانزدگی زیادیِ عدهای دیگر بشود. طبق یک روال خوب و منظم، درس میخوانید. قدمبهقدم با بودجهبندی آزمون، پیش میروید و هربار از دیدن درصدها و ترازتان کلی قربانوصدقۀ خودتان میروید.
ما که بخیل نیستیم اما اگر این خوشحالی از حد دربرود، بعید نیست که درس خواندن را شل کنید: «ای بابا، کنکور هم همینه دیگه. چرا اینقدر به خودم سختی بدم پس؟» خلاصه آنکه آزمون آزمایشی، وقتی مفید است که بلد باشید درست از آن استفاده کنید.
مطالب مرتبط: تقویت حافطه برای کنکور با چند روش ساده
در کدام آزمون آزمایشی شرکت کنیم؟
فرض کنیم که تصمیمتان را گرفتهاید و مطمئن هستید که شرکت در آزمونهای آزمایشی برایتان مفید است، این فقط یکورِ ماجراست.
اگر آزمونی که ثبتنام میکنید، غیراستاندارد باشد؛ جامعۀ آماری خوبی نداشتهباشد، طراحی سوالهایش پر از اشتباه باشد، کارنامۀ تحلیلی و پاسخنامۀ تشریحیاش لنگ بزند، بهتر است که لقایش را به عطایش ببخشید.
ما در روانآموز سعی کردهایم به استانداردهای طراحی و اجرای کنکورهای آزمایشی، پایبند باشیم. در صورت تمایل میتوانید به صفحه آزمونهای آزمایشی روان آموز سر بزنید.
مطلب پیشنهادی برای دانشجویان روانشناسی ⇐ منابع ارشد روانشناسی