درس خواندن برای کنکور ارشد را کی و چطور شروع کنیم؟

اسفندماه برای همه، وقت خرید و خانهتکانی و آمادگی عید است و برای داوطلبین کنکور ارشد، وقت نشستن سر جلسهی آزمون. نمیدانیم الان که این مقاله را میخوانید، چه ماهی از سال است و چقدر تا اسفند مانده اما خب میدانیم که قطعا دنبال جواب این سوال هستید؛ چگونه برای کارشناسی ارشد مطالعه کنیم؟ ما در مطلبی که پیش رو دارید، به شما کمک میکنیم تا براساس شرایطت و مدت زمان آزاد برای مطالعه که دراختیار دارید، درس خواندن برای کنکور ارشد را مفید و موثر شروع کنید.
چند ماه برای کنکور ارشد بخوانیم؟
حتما در ذهن شما هم سوالاتی مثل: برای کنکور از کی شروع کنیم؟ برای کنکور ارشد در تابستان و زمستان چند ساعت درس بخوانم؟ یا برای کنکور ارشد روزی چند ساعت بخوانم؟ عبور کردهاند. برای جواب دادن به این سوالات، باید دستهای از عوامل را درنظر بگیریم؛ هدف شما کسب چه رتبهای است؟ کدام دانشگاه میخواهید قبول شوید؟ اوضاع درسی شما چطور است؟ شرایط زندگی شما چقدر به شما فرصت درس خواندن میدهد؟ گرایش مدنظر شما چیست؟ بعد از جواب دادن به این سوالهاست که میتوانید تصمیم بگیرید کی و چطور شروع کنید و چند ماه درس بخوانید تا آماده و مجهز، به اسفندِ پرحادثه برسید!
اما پاسخ اصلی به این سوال که چندماه درس بخوانید این است که تعیین زمان دقیق برای هر شخص متفاوت است. علاوه بر تفاوت در شرایط زندگی، افراد در موارد دیگری همچون: مهارت مدیریت استرس، میزان تسلط قبلی بر دروس و دیگر توانمندیهای فردی چون مهارت تستزنی با یکدیگر فرق دارند، پس نمیتوان نسخۀ ثابتی را برای همه تجویز کرد. اما نکتۀ مهم این است که هر زمان شرایط زندگیتان برای درس خواندن مساعد شد درس خواندن را شروع کنید. شاید خیلیها به آن نتیجهای که میخواهند نرسند ولی گاهی تجربه کردن خود نوعی موفقیت به حساب میآید.
در ادامه مواردی را بررسی میکنیم تا پاسخ دقیقی برای سوالات فوق باشند و نگرانیهای شما را برای مسیر کنکور رفع کند.
با رشتهات، چندچندی؟
قبل از اینکه شرایطت را بسنجید و براساسش برنامهریزی برای کنکور ارشد را شروع کنید، اول باید بدانید در آزمون ارشد با چه چیزی روبهرو خواهیدشد. چطور؟ خب تکلیف خود را با گرایشی که میخواهید در آن ادامهتحصیل بدهید، روشن کنید. برای انتخاب گرایش مدنظر خود در مقطع ارشد باید تمامی جوانب آن مثل: چارت درسی در دانشگاه، منابعی که باید مطالعه شوند و بازارکار هر گرایش را به درستی بررسی کنید. اگر در رشتهی روانشناسی تحصیل میکنید ما در مطلب منابع کنکور ارشد روانشناسی، همهی گرایشها را برایتان معرفی کردهایم. حالا با یک ملاکِ روشنگر، مواجه میشوید؛ جدول ضرایب! این جدول، خیلی سرراست به شما میگوید برای قبول شدن در گرایش مدنظرتان، برای کدام درسها باید زمان بیشتری صرف کنید و اگر نتوانستید همهی منابع کنکور ارشد روانشناسی را بخوانید، کدام درسها را میتوانید با سرعت بالاتری بخوانید. مثلا اگر هدفتان قبولی در رشتهی روانشناسی بالینی است، جدول ضرایب است که میگوید ضریب این درس در کنکور، 3 است و باید بهتر از هر درسی به آن مسلط شوید.
مطالب مرتبط: منابع کنکور ارشد روانشناسی بالینی
منابع کنکور ارشد رشتهات را بشناس
حالا وقت آشنایی و قرارومدار گذاشتن است. منابع را طبق کنکورهای سال گذشته و نظر رتبه برترهای رشتهی خود، تهیه کنید تا بتوانید یک قرار درس خواندن درستودرمان ترتیب بدهید. کمی بعدتر توضیح میدهیم که هر داوطلب چطور در تهیهی منابع، باید شرایطش را درنظر بگیرد. خب دیگر میتوانیم برویم سروقت این سوال؛ برای کنکور ارشد از کی شروع کنیم؟
چقدر وقت داری؟
الان که مشغول خواندن این مطلب هستید، چقدر تا کنکور مانده؟ داوطلبینی که شرایط تحصیلی و زندگیشان به آنها اجازه میدهد، فروردین و اردیبهشت، شروع میکنند به درس خواندن که بتوانند تا حدود یک ماه مانده به کنکور، درسها را حداقل یک دور بخوانند و هفتهی آخر را به جمعبندی اختصاص بدهند. شما هم اگر جزو این گروه هستید، برنامهی درس خواندن برای کنکور را با شروع سال، استارت بزنید. خب بهار است و کسالت و خوابآلودگی! ولی این شروع بهموقع کمک میکند کلِ مسیر را آهسته و پیوسته و بدون استرس طی کنید. دانشجوهای فارغالتحصیل روانشناسی، بهتر است هم منابع اصلی و کتابهای مرجع را دراختیار داشتهباشند و هم کتابهای کمکآموزشی را تا برای دور اول، اصلیها را بخوانند و در دور بعدی که زمانِ مرور و تثبیت آموختههاست، بروند سراغ نکات تستی و کنکوری.
شاغل هستی یا متأهل یا هردو!
اگر بهدلیل اشتغال، تأهل یا هر دلیل دیگری که دربارهاش کنجکاوی نمیکنیم(!)، نمیتوانید در روز بیشتر از سه، چهار ساعت برای درس خواندن وقت بگذارید، پیشنهاد میکنیم خواندن منابع حجیم را بیخیال شده و درعوض زمانتان را – هرچقدر که هست- برای خوب خواندن یک منبع اصلی و مسلط شدن بر جزوههای خلاصهشده صرف کنید. شرکت در آزمون های آزمایشی ارشد روانشناسی و زدن تستهای کنکور سالهای گذشته را هم جدی بگیرید، خیلی جدی!
داوطلبهای تغییر رشتهایِ روانشناسی بدانند!
یک مثل معروف میگوید آدمها یا روانشناسی خواندهاند یا دوست دارند روانشناسی بخوانند. اگر کارشناسی رشتهی غیرروانشناسی و رشتههایی مثل مدیریت، حقوق و دیگر رشتهها بودهاید و حالا میخواهید کنکور ارشد روانشناسی بدهید، جزو گروه دوم هستید و باید در زمانبندی به یک نکتهی مهم توجه کنید. شما در مقایسه با رقبای روانشناسیخوانده، زمان بیشتری برای تسلط به درسها نیاز دارید. ازطرف دیگر، در خواندن منابع کنکور که با محتوای آنها آشنایی قبلی ندارید، ممکن است به دستانداز بربخورید. بنابراین کلاسهای آموزشی کنکور که مباحث را بهزبان ساده و خلاصه تشریح میکنند، میتواند کمک خیلی بزرگی برای شما باشد. برای کسی در موقعیت شما، بهترین زمان شروع درس خواندن برای کنکور ارشد روانشناسی، بهار است تا وقت کافی برای مطالعه و البته رفعاشکال داشتهباشید.
برای اطلاعات کامل و دقیق، مطلب تغییر رشته به ارشد روانشناسی را بخوانید تا همهی نکات ضروری دربارهی شرایط تحصیل در ارشد با لیسانس غیرمرتبط، بازار کار و شانس قبولی را یکجا یاد بگیرید.
مطالب مرتبط: منابع کنکور ارشد روانشناسی عمومی
برای داوطلبهایی که دیر کردهاند!
فرزندانم یک بهار، یک تابستان و یک پاییز را دیدید. از این پس همهچیز تکراری است و چیز بیشتری برای دیدن وجود ندارد. پس به درس خواندن بچسبید. سراغ کتابهای مرجع اما نرو. چون نهتنها به خواندنشان نمیرسی که ممکن است حجم و تعداد زیادشان، باعث ترست بشود درحالیکه ترس، جایی ندارد. قبول شدن در کنکور ارشد – نه لزوما در دانشگاههای برتر کشور- در مدت کوتاهِ چندماهه غیرممکن نیست. یک مشاور کنکور خوب که کمکت کند برنامهی درسی اصولی فشردهای بنویسید، کار را تاحدودی راحت میکند. جزوههای خلاصهدرسها، آزمونهای جامع و تست زدن، مباحث مفصلی را که فرصت تسلط پیدا کردن بر آنها را ندارید، بهصورت لقمهای دراختیارتان قرار میدهند.
چطور برای کنکور ارشد درس بخوانیم؟
چگونه کنکوری خواندن را شروع کنیم؟ خب تا اینجا میدانید که براساس شرایط فعلی، چند ماه باید برای کنکور ارشد درس بخوانید و از منابع و روشهای کمکی، چطور استفاده کنید. حالا برویم سراغ چندوچون روش درس خواندن برای کنکور ارشد روانشناسی. کاغذ و قلم، دم دستتان هست؟
معجزهی خلاصهنویسی
حالا که قرار است از نحوه مطالعه برای کنکور ارشد بگوییم بهتر است در گام اول به سراغ خلاصهنویسی برویم. اگر هنوز به معجزهی خلاصهنویسی، ایمان نیاوردهاید، بد نیست بدانید این کار، موضوعاتِ موردمطالعه را در ذهنتان حک میکند، به همان خوبی که روی کاغذ، نگهشان میدارد. با خلاصه نویسی بهطور فعال در فرآیند یادگیری درگیر میشوید و نقشی بیشتر از یک ماشین ضبط اطلاعات ایفا میکنید؛ خلاصهنویسی، وادارتان میکند مطلبِ خواندهشده را در ذهنتان سازماندهی کنید. این کار، راه و رسم خودش را دارد. وقتی درسی را تازه شروع میکنید و به کلیت یک مبحث مسلط نیستید، خلاصهی شما تبدیل به یک جزوهی مفصل میشود که هم نوشتنش زمانبر و خستهکننده است و هم بعداً در مرور کردنش به مشکل میخورید. یک خلاصهی خوب، شامل کلیدواژهها، تیترها، عناوین فرعی تیترها، دستهبندیها و تاریخهاست. خلاصهی خوب، دیگر چه شرایطی دارد؟ با چه تکنیکهایی میتوانیم خلاصهنویسیمان را موثرتر کنیم؟ ما در مطلب موثرترین روش های خلاصه نویسی برای کنکور مفصل، به این سوالات پاسخ دادهایم.
مرور، مرور و باز هم مرور
کجا با این عجله؟ نگویید که بعد از خواندن هر درس، دوباره به درس سر نمیزنید! وقتی در مدت زمان کوتاه، حجم زیادی اطلاعات وارد ذهنتان میکنید، برای اینکه آنها را به حافظهی بلندمدت بسپارید، یکی از راههایش تکرار و مرور است وگرنه چه اتفاقی میافتد؟ با ورود اطلاعات جدید به مغز، حافظهی کوتاهمدت که ظرفیت محدودی دارد، قبلیها را دور میریزد تا جا باز شود. پس براساس برنامهیتان، چند روز آخر ماه و زمانهای پِرت روز را به مرور خلاصهها و نکات مهم اختصاص بدهید.
اگر احساس میکنید هنوز اهمیت مرور برای درس خواندن برایتان جانیفتاده و نیاز دارید باز هم از اهمیت این مسئله بیشتر بدانید به شما پیشنهاد میکنیم تا پای صحبتهای اپیزود اول رادیو روان بنشینید. اپیزود اول رادیو روان، از منحی فراموشی ابیگهاوس تا ورود اطلاعات از حافظۀ کوتاه مدت به بلندمدت، مرور و دیگر تکنیکهای مطالعهی موثر برایتان گفتهاست.
تست زنی
منظورم از تستزنی، آن ژانگولربازیهای تبلیغاتی بعضی از موسسات کنکوری نیست که وعده میدهند با یادگیری تکنیکهای تست زنی برای کنکور، رتبه 1 توی مشتت خواهدبود. چند روز بعد از مطالعهی کامل هر مبحث، وقتی نوبت به دوره کردن میرسد، تستها کمکتان میکنند که بفهمی چقدر به آن مبحث مسلط شدهاید و از دید طراحان سوال چه بخشهایی مهم بوده که از چشمتان پنهان ماندهاست.
یادگیری مسئولانه
شما مسئول یادگیری خود هستید، با همان جدیتی که شازدهکوچولو مسئول گلش بود! یادگیری مسئولانه، یعنی چی؟ یعنی درک کردن چیزهایی که میخوانید، تا به بلای «چرا هرچی میخونم، چیزی یادم نمیمونه؟» دچار نشوید. چطور؟ بین مطالبی که میخوانید، ارتباط معنایی پیدا کنید. شباهت این نظریه با آن یکی چیست؟ کجا با هم تفاوت دارند؟ وقتی به قصد درک -و نه حفظ کردن- درس بخوانید، شبکهی منسجمی از اطلاعات در ذهنتان میسازید که فراموشی، بهسادگی حریفش نمیشود.
مطالب مرتبط: منابع ارشد روانشناسی تربیتی
برنامه ریزی برای کنکور ارشد روانشناسی
نحوۀ برنامه ریزی و خواندن مواد امتحانی برای کنکور ارشد در هر فرصتی متفاوت است. اگر شما شش ماه فرصت داشتهباشید زمان بیشتری را میتوانید برای مطالعه گذاشته و حتی به سراغ کتابهای مرجع گرایش خود بروید. اگر فرصت شما کوتاهتر و نزدیک به سه ماه باشد شرایطتان متفاوت میشود و توصیۀ مشاورین این است که بر فصول مهم هر درس تمرکز کنید و از دیدن کلاسهای آموزشی و خواندن کتابهای کمک درسی برای جلو افتادن در مسیر غافل نشوید. اگر هم تا کنکور یک ماه فرصت باقی است، باید یادگیری خود را مبتنی بر تست بگذارید.
برنامه ریزی برای کسانی که از پاییز شروع به درس خواندن میکنند!
اگر جز داوطلبانی هستید که تازه شروع به مطالعه کردهاید و قرار است از مهرماه برای کنکور ارشد درس بخوانید برای شما توصیههایی داریم. اولین نکته در برنامه ریزی کنکور ارشد برای کسانی که میخواهند از مهر ماه شروع کنند این است که بدانید وقت شما برای رفتن به سراغ کتابهای مرجع کم است، پس بهتر است از کتابهای کمک آموزشی کمک بگیرید. اگر هم اصرار زیادی به منبع خواندن دارید بعد از مطالعهی کتابهای کمک آموزشی میتوانید مباحث مهم هر درس را از روی کتابهای مرجع مرور کنید.
توصیهی بعدی به شما استفاده از کلاسهای آموزشی کنکور ارشد است. این کلاسها فرصتی را برایتان فراهم میکنند تا مطالب درسی و مفاهیم مهم را بعد از مطالعه با سرعت بهتری مرور کنید. دیدن کلاسهای آموزشی کنکور به افرادی که به اصطلاح شنیداری هستند نیز بیشتر از سایرین توصیه میشود. نوشتن خلاصهنویسی در این فرصت حدامکان توصیه نمیشود. شما میتوانید از خلاصههای آماده و یا فلش کارت های آموزشی کنکور ارشد روانشناسی برای مرور سریع مطالب دروس مختلف استفاده کنید.
هر درس از کنکور ارشد روانشناسی را چطور بخوانیم؟
هر درس از کنکور ارشد روانشناسی، شیوهی خواندن مخصوصبهخود را دارد. اینکه چطور میشود از پس دروس سختتر برآمد و کدامشان در اولویت هستند، موضوع مهمی است. برای برخی از داوطلبین، روانشناسی فیزیولوژیک و آسیبشناسی جزو دروس دشوار بهحساب میآید و برای برخی دیگر دروسی مثل آمار و رشد. درسهای چالشِ برانگیز شما هرچه که باشد، با داشتن برنامهریزی اصولی و استفاده از تکنیکهای مختلف میتوانید ازپسشان بربیایید و آنها را فوتآب شوید. در ادامهی مطلب، راهنمایی جمعوجوری دربارهی روش خواندن هر درس برایتان داریم.
نحوه خواندن دروس تخصصی کنکور ارشد روانشناسی
اولین نکتهای که دربارهی خواندن دروس گفتهمیشود، در اولویت قراردادن دروس تخصصی است. مثلا اگر شما گرایش بالینی را انتخاب کردهاید، طبعا باید درس روانشناسی بالینی را در اولویت مطالعه قرار دهید تا وقت کافی برای خلاصهنویسی، مرور و تستزنی داشتهباشید؛ چراکه درس تخصصی هر گرایش، از ضریب بالایی در کنکور برخوردار است. این پیشنهاد برای دروس تربیتی و عمومی هم صدق میکند. نکتهی دیگری که بهتر است بدانید این است که اگر طبق برنامهتان برای خواندن و مرور مجدد همهی دروس وقت کافی دارید، میتوانید به سراغ خواندن درس تخصصی گرایش دیگری بروید. مثلا اگر دارید خودتان را برای گرایش عمومی آماده میکنید، طبق پیشبینیتان همهی مواد امتحانی آزمون ارشد را برای این گرایش خواهیدخواند و زمان کافی تا کنکور دارید، پیشنهاد میشود که بهشرط علاقه به گرایش بالینی، درس روانشناسی بالینی را هم بخوانید تا فرصت قبولی در هر دو را داشتهباشید.
چطور آسیبشناسی و رشد را برای ارشد بخوانم؟
برخی از درسهای کنکور نسبت به بقیه حجم کمتری دارند و انرژی کمتری از شما میگیرند. برخی دشوارترند و نیاز است وقت بیشتری برایشان بگذارید. حالا البته برچسب سخت زدن به درسها بستگی به هر فرد دارد اما بهطور کلی دروسی مثل آسیبشناسی و رشد که پایههای روانشناسی هم محسوب میشوند، برای اغلب داوطلبان درسهای چالشبرانگیزی هستند. آسیبشناسی روانی پر از نام اختلالات و علائم مختلف آنهاست. برای یادگیری این درس میتوانید از تکنیک خلاصهنویسی و فلش کارت کمک بگیرید. مثلا میتوانید هرشب به سراغ یادگیری یک اختلال بروید و علائم آن را برای خودتان در یک طرف کارت و اسم آن اختلال را در طرف دیگر بنویسید. فلش کارت های آسیب را تا روز کنکور آنقدر مرور کنید تا ملکهی ذهنتان شود. برای یادگیری بهتر روانشناسی رشد هم میتوانید از کشیدن نقشهی ذهنی استفاده کنید و نظریات مختلف رشد را برای خود تحلیل کنید تا کاملاً یاد بگیرید.
مطالب مرتبط: آسیب شناسی روانی روان آموز
دیگر دروس کنکور ارشد روانشناسی
دروسی مثل علمالنفس و انگیزش و هیجان میتوانند درکنار درس تخصصی خواندهشوند. شاید این دروس برای برخی مشکل باشند اما در هر صورت بهعلت اینکه ضریبی کمتری در کنکور ارشد دارند و حجم زیادی هم ندارند، بهتر است در برنامهریزی مطالعاتی، جزو دروس جانبی باشند. زبان هم از آن درسهای مهم و چالشی است که باید هرشب برایش وقت بگذارید. یادتان باشد برای خواندن زبان تخصصی روانشناسی، هربار که لغات جدیدی یاد میگیرید، حتماً به مرور آموزشهای قبلی خود بپردازید. ما در مقالهی فوت و فن خواندن زبان تخصصی برای ارشد روانشناسی تمامی نکات مهم را برای زبان خواندن بیان کردهایم.
دروس سخت
روانشناسی فیزیولوژیک و آمار و روشتحقیق جزو دروسی هستند که داوطلبین کنکور ارشد روانشناسی برای خواندنشان با چالش مواجه میشوند. برای یادگیری روانشناسی فیزیولوژیک میتوانید از ویدیوهای آموزشی و کلاسها استفاده کنید. آموزشهای تصویری میتوانند کمککنندههای خوبی برای فهم مطالب باشند. برای آموزش آمار هم تمرین، بهترین راه است. با حل مسائل مختلف و تستزنیهای بیشتر میتوانید آمار را تقویت کنید.
مطالب مرتبط: کلاس ارشد روانشناسی فیزیولوژیک روان آموز
سخن پایانی
خب نظر شما چیست؟ آیا قبولی در ارشد روانشناسی سخت است؟ وقتی هدف قبولی را واقعبینانه و براساس شرایط مشخص کنید، منابع کاملی دراختیار داشتهباشید و بدانید که چطور کارآمد و موثر درس بخوانید، دیگر جای نگرانی برای کنکور ارشد روانشناسی نخواهید داشت. همچنین برای اینکه بتوانید برنامهریزی خوب و کامل برای قبولی در آزمون داشته باشید میتوانید از روش برنامهریزی نفرات برتر کنکور ارشد روانشناسی در سالهای گذشته نیز استفاده کنید، چراکه استفاده از تجربیات بسیار کمککننده است.ما در این مطلب به صورت کامل و جامع هرچه برای درس خواندن برای کنکور ارشد نیاز داشتید را بازگو کردیم، اگر همچنان سوالاتی مبهم در ذهن دارید، می توانید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

درباره تیم تحریریه روان آموز
بیش از یازده سال است که واحد توسعه محصول و تولیدمحتوای مجموعه روانآموز با اشتغال به تولید محتوای بدیع و دست اول، متعهدانه سعی در برطرف کردن آسان و به صرفۀ طیف وسیعی از نیازهای مهم مخاطبین خود در حوزۀ روانشناسی و بالاخص کنکور ارشد و دکتری این رشته داشته است. تیم تحریریۀ روانآموز در حال حاضر متشکل از 10 کارشناس با تحصیلات آکادمیک مرتبط در رَستههای مختلف روانشناسی، مشاوره، ادبیات، نویسندگی، سئو، مدیا و مارکتینگ است. ما خود را موظف به تولید محصولات و ارائه خدماتی میدانیم که متناسب با نیاز مخاطبینمان با استفاده از بهروزترین بسترهای معتبر و علمی گوناگونی برچیده و تدوین شدهاند.
نوشتههای بیشتر از تیم تحریریه روان آموز
دیدگاهتان را بنویسید