پشتسر گذاشتن کنکور دکتری روانشناسی، قدم یکی مانده به آخر برای ظاهر شدن در قامت یک روانشناس است. بعد از این میماند قبولی در مصاحبهی دکتری و بعد هم وارد شدن به بازار کار. البته این روالی که ما گذاشتیم روی دور تند و در دو خط خلاصهاش کردیم، برای خودش چندسال است و گذراندنش به سادگی بیان کردنش نیست. خب ما اینجاییم که از سختی این چندسال اندکی بکاهیم. اگر قصد شرکت در کنکور دکتری روانشناسی را دارید، با ما همراه باشید.
درس خواندن برای کنکور دکتری روانشناسی را چطور شروع کنیم؟
برای درس خواندن برای کنکور دکتری روانشناسی قبل از هر چیز باید ابتدا گرایش موردعلاقهتان مشخص کنید. هدف شما قبولی در کدامیک از شش رشتهی مجموعهی روانشناسی در مقطع دکتری (وزارت علوم) است؟ روانشناسی بدون گرایش، روانشناسی بالینی، روانشناسی سلامت، خانواده و سلامت جنسی، روانشناسی صنعتی و سازمانی، علوم شناختی با دو گرایش روانشناسی شناختی و شناخت اجتماعی. بعد از انتخاب گرایش باید بروید سراغ ضرایب دروس و منابع دکتری روانشناسی. ما در مطلب منابع آزمون دکتری روانشناسی، اطلاعات لازم دربارهی گرایشها، مواد امتحانی، منابع کنکوری و ظرفیت پذیرش دانشگاههای وزارت علوم در این رشته را بهتفکیک گردآوری کردهایم.
نکتهی مهمی که باید بدانید این است که در کنکور دکتری، درسهای عمومی مثل زبان و استعداد تحصیلی، ضریب یک دارند و ضریب همهی درسهای تخصصی، چهار است. بنابراین برخلاف کنکور کارشناسیارشد، شما نه میتوانید بین درسها ازنظر زمانی که برای خواندن منابع صرف میکنید، تفاوتی قائل شوید و نه در حذف کردن درسها. توصیه میشود که متناسب با گرایش انتخابیتان، همهی منابع تخصصی را بهطور همزمان پیش ببرید. بهتر است برای شروع، درسی را انتخاب کنید که بیشتر از بقیه دوستش دارید و به آن مسلط هستید. استارت زدن برنامهی مطالعاتی با چنین درسهایی، اعتمادبهنفس شما را برای ادامه دادن مسیر، بالا نگه میدارد.
مطالب مرتبط: منابع آزمون دکتری روانشناسی وزارت بهداشت
برنامهریزی برای کنکور دکتری روانشناسی
شما دو کنکور را پشتسر گذاشتهاید و خوب میدانید که بیگدار به آب زدن، راه به جایی نمیبرد. پس بعد از انتخاب آگاهانهی گرایش و تهیهی منابع، باید با نوشتن یک برنامهی اصولی شروع کنید. مواد امتحانی در کنکور دکتری نسبت به ارشد، کمتر هستند و خبر خوب اینکه با هیچکدامشان غریبه نیستید. چون شامل مجموعه دروسی هستند که پیشتر در دورهی کارشناسی و کارشناسیارشد، آنها را خواندهاید. حتی اگر منابعی که قرار است برای کنکور دکتری بخوانید، دقیقا همان کتابهای دو مقطع تحصیلی قبلی نباشند، باز هم آشنایی اولیهتان با کلیت درسها و مفاهیم پایهایشان به کمکتان میآید. ازطرف دیگر، تعداد زیادی از رقبایی که در دو کنکور قبلی با شما سر جلسهی کنکور مینشستند، حالا به مدرک تحصیلی کارشناسی و ارشدشان اکتفا کردهاند؛ بنابراین کمتر بودن ظرفیت پذیرش مقطع دکتری، نباید شما را بترساند. پس بدون نگرانی بروید سراغ برنامه.
1. برنامهی شخصیسازیشده
برنامهی مطالعاتی اصولی، برنامهای است که براساس شرایط شخصی شما تهیه شدهباشد. بنابراین قبل از نوشتنش، لیستی از کارهای روزمرهتان تهیه کنید. آن بخش از فعالیتهای روتین را که قابلیت حذف یا اختصاص زمان کوتاهتری دارند، تغییر بدهید. زمان خالیِ باقیمانده را بهطور منظم بین درسهای راحت و چالشبرانگیز، تقسیم کنید. این روش، برای تعدیل کردن میزان سختی توصیه میشود. بعضی از داوطلبان، روی کمتعداد بودن منابع کنکور دکتری، حساب میکنند و بر همین اساس تصمیم میگیرند که درسبهدرس پیش بروند؛ یعنی بعد از تمام کردن یک منبع، میروند سراغ منبع بعدی. گرچه روش مطالعه، به انتخاب شخصی شما بستگی دارد اما درسبهدرس پیش رفتن، معمولا باعث خستگی زودرس میشود. شاید بد نباشد برنامهتان را بعد از نوشتن، برای مدت کوتاهی (مثلا دو هفته) آزمایش کنید تا باگهایش را دربیاورید و بهترین روشِ ممکن را برای خودتان پیدا کنید.
2. استفاده از منابع کمکآموزشی
اگر شاغل یا متأهل هستید و نمیتوانید بخش زیادی از روز را به مطالعه اختصاص بدهید، مضطرب نشوید. رقبای شما هم کمابیش شرایط مشابهی ازنظر مشغله دارند و مثل کنکور کارشناسی نیست که اکثر داوطلبین هیچ کار و تکلیفی بهجز درس خواندن نداشتهباشند. شما میتوانید بهجای وقت گذاشتن روی منابع اصلی که عمدتا حجم زیادی دارند و خواندنشان زمانبر است، وقتتان را صرف کتابهای جامعی کنید که نکات مهم منابع مختلف را یکجا جمع کردهاند. جزوههای خلاصهی دروس و تستهای کنکورهای سالهای گذشته هم به کمکتان میآیند.
3. حفظ انگیزه با نگاه به دورنمای تحصیلی
کلافگی و افت انرژی درجریان درس خواندن برای کنکور دکتری، اتفاقی کاملا طبیعی است. شما سالهای زیادی از عمرتان را صرف تحصیل کردهاید و تا رسیدن به یک موقعیت باثبات، هنوز فاصله دارید. بنابراین حق دارید که گاهی دلتان بخواهد بیخیال درس خواندن شوید. در چنین مواقعی، به خودتان یادآوری کنید آنچه امروز میخوانید، بهزودی در مصاحبهی دکتری هم به کمکتان خواهدآمد. هرچه به منابع، مسلطتر باشید، در مرحلهی بعدی، از رقبا پیش میافتید چون یک بخش از مصاحبهی دکتری، غیر از رزومهی علمی و پژوهشی، سنجش دانش شماست. در جلسهی مصاحبه، استادها بهصورت شفاهی یا کتبی، تعدادی سوال درسی از شما میپرسند تا بدانند چقدر روی مفاهیم اساسی رشتهتان تسلط دارید.
مطالب مرتبط: تفاوت دکتری روانشناسی وزارت بهداشت و وزارت علوم
موفقیت در کنکور دکتری روانشناسی
شما سابقهی پروپیمانی از درس خواندن، پشتسر دارید. بنابراین بیشتر از هر داوطلب کنکوری دیگری در هر مقطعی، میتوانید به شناختی که از عادتهای مطالعه و یادگیری و نقاط قوت و ضعفتان دارید، اعتماد کنید. برای موفقیت در کنکور دکتری روانشناسی، کافی است به یکسری قاعدهی اصلی پایبند بمانید و مابقی مسیر را طبق شم و تشخیص خودتان که حالا حسابی پرورده شدهاست، طی کنید.
از درسهای عمومی غافل نشوید. پیشتر توضیح دادیم که این درسها در کنکور دکتری، ضریب یک دارند اما بهمعنی بیاهمیت بودنشان نیست. حتی میتوانند شما را پیش بیندازند چون خیلی از کنکوریها در این مواد امتحانی، عملکرد ضعیفی دارند. لازم نیست بهاندازهی دروس تخصصی برای آنها وقت صرف کنید اما کلا هم کنارشان نگذارید. توصیه میشود دستکم یکروز درمیان برای درسها وقت بگذارید.
تستزنی را جدی بگیرید. بعضی از داوطلبین کنکور دکتری، گمان میکنند چون پیشتر در سایر مقاطع تحصیلی بهاندازهی کافی تست زدهاند، سرعتشان در این کار بالا رفته و دیگر نیازی به وقت گذاشتن برای این کار ندارند اما تست زدن، صرفا برای بالا بردن سرعت نیست. تست، علاوهبر اینکه شما را با سوالات کنکور دکتری روانشناسی و مباحث پرتکرار آشنا میکند، برای تثبیت مطالب در حافظه هم به کمکتان میآید.
اگر از تایم فارغالتحصیل شدنتان زمان زیادی گذشتهاست و رزومهی علمی پروپیمانی ندارید، بهتر است تقویت رزومهتان را همزمان با درس خواندن پیش ببرید. نوشتن مقاله، تقویت زبان و بهبود وضعیتتان در سایر آیتمهایی که در مصاحبهی دکتری امتیاز دارند، کمک میکند زحمتتان برای درس خواندن با احتمال بیشتری بهبار بنشیند.
سوالات متداول
1. زمان برگزاری کنکور دکتری روانشناسی 1403 چه وقت اعلام میشود؟
کنکور دکتری در همهی رشتهها چهارم اسفندماه برگزار میشود.
2. منابع کنکور دکتری روانشناسی وزارت علوم چیست؟
منابع آزمون دکتری روانشناسی را در لینکی به همین نام که در مقالهی حاضر به آن اشاره شد، میتوانید بهتفکیک گرایشها ببینید.
3. کنکور دکتری روانشناسی وزارت علوم و بهداشت چه فرقی با هم دارند؟
برای آشنایی کامل با مواد امتحانی، ضرایب دروس، منابع و ظرفیت پذیرشهای دکتری روانشناسی در وزارت بهداشت، مطلب منابع دکتری روانشناسی وزارت بهداشت را مطالعه کنید.
مطالب مرتبط: موثرترین روش های خلاصه نویسی برای کنکورسخن پایانی
تیم تحریریه روان آموز هرآنچه را که دربارهی درس خواندن برای کنکور دکتری روانشناسی نیاز به دانستن آن داشتید را در مقالهی فوق پوشش داد. شما میتوانید سوالات خود را در قسمت نظرات با ما درمیان بگذارید، کارشناسان ما در اسرع وقت اقدام به پاسخگویی خواهند کرد.
لینک اشتراک گذاری مقاله :
تیم تحریریه روان آموز
بیش از یازده سال است که واحد توسعه محصول و تولیدمحتوای مجموعه روانآموز با اشتغال به تولید محتوای بدیع و دست اول، متعهدانه سعی در برطرف کردن آسان و به صرفۀ طیف وسیعی از نیازهای مهم مخاطبین خود در حوزۀ روانشناسی و بالاخص کنکور ارشد و دکتری این رشته داشته است.
تیم تحریریۀ روانآموز در حال حاضر متشکل از 10 کارشناس با تحصیلات آکادمیک مرتبط در رَستههای مختلف روانشناسی، مشاوره، ادبیات، نویسندگی، سئو، مدیا و مارکتینگ است. ما خود را موظف به تولید محصولات و ارائه خدماتی میدانیم که متناسب با نیاز مخاطبینمان با استفاده از بهروزترین بسترهای معتبر و علمی گوناگونی برچیده و تدوین شدهاند.
سلام وقتتون بخیر
ما در آدرس اینترنتی زیر تمامی منابع و کتب مورد نیاز برای کنکور دکتری روانشناسی در گرایش های مختلف رو به صورت کامل توضیح دادیم. میتونید به صفحه منابع آزمون دکتری روانشناسی مراجعه کنید و اگر بعدش سوالی همچنان در ذهنتون مبهم بود، کارشناسان ما در همین صفحه پاسخگوی شما هستند. https://ravanamooz.ir/منابع-آزمون-دکتری-روانشناسی/
4 پاسخ
سلام وخدا قوت من برای روانشناسی بالینی در مقطع دکتری باید چه منابع وچه کتاب های کمک درسی مطالعه کنم ممنون از پاسخگویی شما
سلام وقتتون بخیر
ما در آدرس اینترنتی زیر تمامی منابع و کتب مورد نیاز برای کنکور دکتری روانشناسی در گرایش های مختلف رو به صورت کامل توضیح دادیم. میتونید به صفحه منابع آزمون دکتری روانشناسی مراجعه کنید و اگر بعدش سوالی همچنان در ذهنتون مبهم بود، کارشناسان ما در همین صفحه پاسخگوی شما هستند.
https://ravanamooz.ir/منابع-آزمون-دکتری-روانشناسی/
سلام شرایط دریافت مشاوره و برنامه مطالعاتی برای کنکور دکتری بالینیو لطف میکنید
سلام وقتتون بخیر
از طریق لینک زیر میتونین شرایط دریافت مشاوره و ارتباط با مشاورین رو بررسی بفرمایید.
https://ravanamooz.ir/مشاوره-بروکا/#قوانین-بروکا