احتمالاً تا به امروز شما هم گاهی دچار این مسئله شده‌اید که بارها و بارها مطلبی را مطالعه کرده‌اید، اما نتوانسته‌اید آن را بفهمید یا یاد بگیرید. برخی مواقع عدم یادگیری می‌تواند به علت خستگی، حواس‌پرتی و نداشتن تمرکز کافی باشد و در دیگر مواقع، ساعت مطالعۀ شما علتی برای بازدهی کمتر است.

حالا تصور کنید قرار باشد برای کنکور یا امتحانی خیلی مهم درس بخوانید، بیشتر از همیشه استرس دارید و نگران هستید که زمان را از دست ندهید و در فرصت باقی‌مانده بهترین نتیجه را بگیرید. در این مقاله از وبلاگ روان آموز بهترین زمان برای درس خواندن در طول روز را به شما می‌گوییم تا بتوانید ساعت درس خواندن خود را به خوبی تنظیم کنید و به نتیجۀ بهتری دست یابید.

کاسه چه کنم را زمین بگذار !

چه ساعتی برای درس خواندن مناسب است؟ چه زمانی مغزم بیشتر کار می‌کند؟ چه ساعتی می‌توانم بهتر تمرکز کنم؟ چرا بعضی‌وقت‌ها هر چه می‌خوانم، نمی‌فهمم؟ شب درس بخوانم یا صبح؟ بیایید پاسخ این سؤالات را پیدا کنیم.

درس خواندن در صبح

صبح‌ درس خواندن بهتر است؟

اگر شب قبل، خواب کافی داشته و البته صبحانۀ مقوی و کاملی هم نوش‌جان کرده‌باشید، شروع روز و اوایل صبح زمان مناسبی برای یادگیری و درس خواندن است. در این زمان، حافظۀ کوتاه‌مدت شما به‌خوبی کار می‌کند و انرژی کافی برای درس خواندن دارید.

بهترین ساعت مطالعه در روز

از ساعت 9 تا 11 صبح مغز هوشیارتر است و یادآوری جزئیات بهتر صورت می‌گیرد به همین دلیل این ساعت را می‌توان بهترین ساعت یادگیری درس و بهترین زمان درس خواندن برای امتحان در نظر گرفت. حالا اگر خیلی هم سحرخیز نیستید و احتمال نمی‌دهید که بتوانید 9 صبح آماده درس‌خواندن بشوید، بر اساس تغییرات فیزیولوژیک و هورمونی بدن ساعت 10 تا 14 هم جزو ساعات طلایی برای مطالعه و درس خواندن هست.

همین‌جا که احتمالاً دارید ساعت‌تان را برای فردا صبح کوک می‌کنید، باید اشاره کنیم که حواستان باشد آفتاب درنیامده سراغ درس نروید! صبح خیلی زود و اواخر شب میزان حافظۀ بلندمدت، درک مطلب و فراگیری دروس در کمترین حد ممکن است. در تأیید این نکته، مطالعات مشخص کرده‌اند که ساعت 4 تا 7 صبح مغز کمترین بهره‌وری را برای مطالعه و یادگیری دارد.

مطالب مرتبط: راه‌های افزایش تمرکز برای کنکوری‌ها

آیا عصر زمان خوبی برای درس خواندن است؟

بازۀ زمانی عصر مثلاً از ساعت 16 به بعد که استراحت بعد از ناهار را هم کرده‌اید،  فرصت عالی برای ادغام کردن مطالب است. مطالبی را که قبلاً یاد گرفته‌اید با مطالب جدیدی که به‌تازگی آموخته‌اید، مرتبط کنید.

با این کار هم به یادآوری و مرور مطالب قبلی می‌پردازید‌ و هم به تثبیت مطالب جدید کمک کرده‌اید. بنابراین عصر را می‌توان بهترین زمان درس خواندن برای کنکور و تثبت موضوعات مهم در نظر گرفت.

درس خواندن در شب خوب است یا نه؟

ممکن است با خودتان فکر کنید زمان عصر به بعد را باید برای استراحت گذاشت و نمی‌شود در این زمان سراغ درس خواندن رفت. اما خب برای برخی از افراد این‌طور نیست و تازه شب، زمان شروع درس خواندنشان است. اگر می‌خواهید بدانید که شما هم جزو این افراد هستید یا نه، از خواندن ادامۀ مطلب غافل نشوید.

درس خواندن در شب خوب است یا ن

1. شب‌خوانی!

برای کسی که هنگام شب انرژی کافی دارد، شب درس خواندن می‌تواند مفید باشد. از اواخر عصر تا قبل از به رختخواب رفتن، درصورت داشتن انرژی جسمانی کافی، سطح تمرکز و خلاقیت بالا، با خوابیدن سایر اعضای خانواده و کاهش رفت‌وآمدهای معمول، سکوتی بیشتری در محیط حکم فرما خواهد بود و این‌گونه یک کتابخانه به وسعت خانه‌تان در اختیار شما خواهد بود.

با توجه به موارد گفته‌شده، اختصاص دادن ساعتی برای درس خواندن در شب می‌تواند با آرامش بیشتر و حواس‌پرتی کمتری همراه باشد و این زمان در میان برخی از افراد لقب بهترین زمان برای درس خواندن را از آن خود کرده است. براساس برخی تحقیقات، خواب باعث تثبیت مطالب در ذهن شما می‌شود و مطالب را یکپارچه می‌کند.

به همین‌خاطر می‌توانید در نوبت بعدی درس خواندن، اطلاعات قبلی را راحت‌تر بازیابی کنید.‌ با تمام این موارد، این نکته را هم در نظر داشته باشید که بدن به خواب شب نیاز دارد و محرومیت از آن تبعات جسمانی، روانی و شناختی را  در پی دارد.

مطالب مرتبط: مدیریت زمان برای درس خواندن در سال کنکور

2. استراحتتان را از یاد نبرید!

درست است که درس خواندن اهمیت زیادی دارد، اما بدنتان هم نیازمند استراحت است. زمانی که استراحت کافی نداشته‌باشید، درس خواندنتان نیز با مشکل مواجه می‌شود. بنابراین، دوباره تأکید می‌کنیم که بهتر است در ساعات پایانی شب به خودتان اجازۀ استراحت بدهید و درس خواندن را به زمانی موکول کنید که انرژی کافی دارید.‌

3. حواستان به ساعت بیولوژیکی بدنتان هم باشد!

ساعت بیولوژیکی، یک ساعت درونی است که در بدن تعبیه شده و مدیر خواب و بیداری و چرخۀ شبانه‌روزی شماست. ساعت بدن از هزاران سلول عصبی تشکیل شده و در هیپوتالاموس مغز قرار دارد. تنظیم آن متناسب با روشنایی و تاریکی در روز صورت می‌گیرد. ساعت بدن در زمان تاریکی با فرمان مغز، بدن را آمادۀ خواب می‌کند.

مراقبت از ساعت بیولوژیکی مهم است، چراکه این ساعت به شما کمک می‌کند تا خواب بهتری داشته و برای درس خواندن سرحال باشید. اگر روزانه زیاد در معرض نورهای الکترونیکی (نور گوشی و تلویزیون) باشید، مغز شما گمراه و ساعت بیولوژیکی‌تان نیز دچار اختلال می‌شود. به‌طور کلی، بهترین ساعت برای درس خواندن زمانی است که با ساعت بیولوژیکی بدن شما هماهنگ باشد.

ساعت بیولوژیکی بدن

مطالب مرتبط: تقویت حافظه برای کنکور با چند روش ساده

چطور بدون استفاده از صدای زنگ گوشی از خواب بیدار شوم!

اگر می‌خواهید از شر صدای زنگ هشدار گوشیتان خلاص شوید، بیداری خود را دست بدنتان بسپارید و زمان مطالعه و ساعت بیولوژیک بدن‌تان را همسو کنید، پیشنهاد می‌کنیم تا چند نکته زیر را رعایت کنید. با رعایت این نکات می‌توانید در طی روز تایم درس خواندن را به خوبی تنظیم کنید.

  • اول از همه باید برنامۀ خواب ثابتی داشته‌باشید. حتی اگر در تعطیلات بودید، خیلی دیر به رختخواب نروید.
  •  داشتن فعالیت جسمانی مناسب نیز اهمیت دارد.
  • تا بدن شما احساس خستگی نکند، نیاز به استراحت را هم احساس نخواهدکرد. پس هر وقت احساس خستگی کردید حتما استراحت کنید.
  •  خوردن غذای سبک قبل از خواب باعث می‌شود تا بدنتان فرایند هضم را به‌خوبی انجام بدهد و آمادۀ یک خواب راحت و آسوده باشد.

سخن پایانی

با همۀ این حرف‌ها، بهترین زمان برای درس خواندن به خودتان بستگی دارد؛ این که چه ساعتی می‌توانید تمرکز بهتری داشته‌باشید و در چه مکان و زمانی بیشتر عادت به مطالعه دارید. با در نظر گرفتن تمام این موارد می‌توانید بهترین موقع برای درس خواندن را در نظر بگیرید. حتی میزان پاسخ‌دهی مغز و بدن در ساعات مختلف از شبانه‌روز برای هرکس متفاوت است.

نکتۀ مهمی که باید بدانید این است که نحوۀ مطالعه شما از ساعت مطالعه مهم‌تر است. در پایان اگر دانشجوی رشته روانشناسی هستید و برای آمادگی بیشتر در کنکور ارشد در حال خواندن این مطلب هستید، ما در صفحه منابع ارشد روانشناسی، هرآنچه را که برای آمادگی برای این آزمون نیاز دارید برایتان مفصل توضیح داده ایم.

اگر نمی‌دانید که چطور برای کنکور ارشد روانشناسی برنامه‌ریزی کنید ما در مشاوره بروکا به شما کمک می‌کنیم تا بهترین برنامه‌ریزی را برای قبولی در کنکور ارشد روانشناسی داشته باشید.

منابع

oxford learning

psb academy