خواندن زبان تخصصی برای کنکور ارشد روانشناسی برای اکثر داوطلبان چالشبرانگیز است؛ بعضی نمیدانند چگونه زبان کنکور ارشد را 100 بزنند و بعضی نمیدانند با چه روشی بخوانند که بهترین نتیجه را بگیرند. بعضیها هم که بدون هیچ درگیریای در این چالش، از همان اول با تصور خیلی فضایی و سخت بودن زبان، بدون هیچ سعی و تلاشی تصمیم خود را میگیرند و آن را رها میکنند.
لیست مطالب
در این میان فقط به نفع افرادی میشود که حتی شده تستهایی انگشتشمار ولی درست از زبان بزنند. حالا تصمیم با خودتان است که کیف آن چندتا تست را ببرید یا باعث شوید بقیه کیفش را ببرند.
اگر تصمیم بر رها کردن این درس گرفتید، کار ما در این مقاله با شما تمام شدهاست، برای اینکه آزردهخاطر هم نشوید، میتوانیم امیدوارتان کنیم که آوردن رتبۀ نسبتا خوب بدون درس زبان هم ممکن است، البته اگر بااطمینان بتوانید در درس دیگری جبرانش کنید، در غیر این صورت، با ما همراه باشید.
چطور زبان خواندن برای کنکور ارشد روانشناسی را شروع کنیم؟
بر فرض تصمیم گرفتیم زبان را رها نکنیم، حالا برای شروع چهکار کنیم؟
در مسائل مربوط به کنکور نه باید سادهنگرانه خوشبین باشیم و نه خیلی بدبین. پس اول از همه باید سطح زبان خود را مشخص کنید؛ خیلی خوب، خوب، متوسط، نیازمند تلاش و تلاش خیلی زیاد.
در هرسطحی هستید، مطابق همان برنامهریزی کنید. اگر سطح زبان خوبی ندارید، عیبی ندارد. نباید با انتظارات بالا از خودتان، روانتان را ناراحت کنید که ناگهان کلاً بزند زیر میز زبان خواندن.
یکشبه نمیتوان ره صدساله رفت. تنها مسئلۀ مهم رها نکردن و زدن تستهایی، شده انگشتشمار ولی درست است.
خب برویم سراغ این سوال حیاتی؛ چهطور زبان تخصصی بخوانم؟
ببینید در زبان کنکور، بخشهایی وجود دارد که آنقدرها هم تخصصی نیست. در متون درک مطلبی که برای ما میگذارند، غیر از تسلط و فهم کامل تمام مطلب، دانستن بعضی لغات کلیدی و بلد بودن گرامر بسیار کمککننده است.
بعضیقسمتها حتی بدون دانستن معنا، صرفا با گرامر میتوان تستی را درست زد. بنابراین بهتر است علاوهبر یادگیری لغات تخصصی و عمومی، تکنیکهای خواندن و درک مطلب متون مختلف، زمانی را به یادگیری خلاصه و مرور نکات گرامری نیز اختصاص بدهید.
حالا چه منابعی را بخوانیم که بتوانیم ازعهدۀ این کار بربیاییم؟
مطالب مرتبط: منابع ارشد روانشناسی
منابع زبان کنکور ارشد روانشناسی را بشناسید
برای منبع پیشنهادی نمیتوان بهترین کتاب درک مطلب زبان کنکور ارشد را مشخص کرد؛ چراکه کتب مختلف، هرکدام برای سطوح مختلف و هدف مدنظر ما میتوانند بهترین باشند.
برای همین سطحبندی مختلف پیشنهادی آورده شدهاست که هم به مطالعۀ زبان انگلیسی در خانه کمک میکند و هم نوعی مراحل گامبهگام خواندن زبان برای کنکور ارشد از صفر است.
در ابتدا پیشنهاد ما کتاب زبان روان آموز است که در کنکور سال گذشته توانسته پوشش 99/28درصدی داشته باشد. با خواندن این کتاب از شر خواندن کوهی از کتب رفرنس رها میشوید.
- آنهایی که سطح زبانشان پایینتر از متوسط است
یککتاب راحت و کمحجم برای ایندسته از داوطلبان کتاب «متون روانشناسی به زبان انگلیسی نوشتۀ سیدمحمدی» است، که ترجمۀ فارسی آن هم در کتابی جدا چاپ شدهاست و میتواند کمکدستتان باشد اما پیشنهاد ما این است که به خودتان متکی باشید و بعد از انجام بهترین تلاشتان برای ترجمه به کتاب راهنما مراجعه کنید.
- آنهایی که سطح زبانشان متوسط است
منبع متوسط و خوبی که به اغلب داوطلبان پیشنهاد میشود، کتاب «متون روانشناسی به زبان انگلیسی لیندا لیل» است.
کتاب متون روانشناسی به زبان انگلیسی لیندالیل به موضوعاتی همچون: مقدمهای بر روانشناسی مبنای بیولوژیکی احساس و ادراک، حالت هوشیاری، شرطی سازی و یادگیری، حافظۀ انسان پرداخته است.
- آنهایی که سطح زبانشان بالاست
برای سطوح بالاتر، کتاب «متون روانشناسی به زبان انگلیسی هاشمیان» پیشنهاد میشود.
متن این کتاب چندان سخت نیست اما حجم زیادی دارد که کمی اذیتکننده است. متون روانشناسی بهزبان انگلیسی هاشمیان موضوعاتی چون: رشد، یادگیری، تفکر، انگیزش، هوش و سنجش آن را شامل میشود.
- منابع زبان عمومی ارشد
برای افزایش و بهبود دایرۀ لغات زبان میتوان از کتاب 504 و واژگان ضروری تافل، Barrons استفاده کرد، برای این منظور میتوانید از برنامۀ AnkiDorid یا فلشکارتهای کاغذی استفاده کنید (با استفاده از تکنیک ریشهشناسی خیلی اصولی و راحتتر لغات را به خاطر میسپارید).
- منابع تکمیلی
اگر دیگر خیلی خفن بودید و در همۀ اینها اوستا شدید، میتوانید به سراغ کتاب 1100 لغت اساسی و همچنین لغات ضروری GRE بروید.
برای بهبود واژگان تخصصی، مطالعۀ کتاب، دربارۀ روانشناسی میتواند خیلی کمککننده باشد اما از آنجاییکه شما کنکوری هستید و وقت سرخاراندن هم ندارید، گزینۀ پیشنهادی ما این است که زبان تخصصی روانشناسی سالهای گذشته را تحلیل و بر لغات و اصطلاحات تخصصی موجود تسلط پیدا کنید.
مطلب مرتبط: منابع ارشد روانشناسی بالینی
معرفی تکنیکهای یادگیری زبان انگلیسی کنکور ارشد
شما که تا اینجای راه آمدهاید، نمیشود به تکنیکهای زبان خواندن مجهز نشوید و برگردید. توجه کنید که صرفاً حفظ واژگان و خواندن مداوم کتاب بهتنهایی فایدهی چندانی در درک نکات و خوب زدن تست زبان کنکور ارشد نخواهدداشت.
چراکه اگر فقط واژگان را حفظ کنید، چندان ملکۀ ذهن نمیشوند و در جلسۀ کنکور که داخل متن با آنها مواجه میشوید، معنا را مطابق بافت آن متن متوجه نخواهیدشد و نمیتوانید از چیزهایی که حفظ کردید بهطور کاربردی استفاده کنید.
فایدۀ خواندن کتاب، آشنایی با لغات تخصصی در متن، ارتباط آنها، تطبیق معنا با متن و آگاهی از لغات کلیدی و تکرارشونده است، بعد از استخراج این لغات و توجه به بافت معنایی، احتیاج چندانی به کتابها نیز نخواهیدداشت.
مقالۀ مرتبط: تکنیک های تست زنی در سال کنکور
1· درک مطلب
زیاد خواندن متون مختلف، باعث عادت چشم به متون انگلیسی و سرعت بیشتر شما میشود. استفاده از دانش قبلی برای درک و پیشبینی معنای متن میتواند کمککننده باشد.
یادگیری و مرور لغات جدید به این موضوع کمک زیادی میکند (حتی دیدن فیلم زبان اصلی مرتبط هم میتواند نوعی استراحت باشد و هم کمک جانبی).
برای تقویت درک مطلب بهتر است خیلی زیاد از دیکشنری استفاده نکنید، چراکه اتکای کامل به دیکشنری هم زمانبر است، هم مغزتان یاد میگیرد چندان فشار گمانهزنی و تأمل در باب معنی لغت را به خودش وارد نکند، چراکه سریعاً جواب را میدهید دستش!
در متن میتوان با استفاده از لغات پیرامونی کلمۀ ناآشنا، معنی آن را استنباط کرد. برایش تلاش کنید تا مغزتان در این موضوع مهارت پیدا کند.
بهتر است از ریدینگهای مشکلتر استفاده کنید، چراکه ریدینگ آسان چندان مرحلۀ شما را ارتقا نمیدهد. دو تکنیک موثر در یادگیری زبان پیشنهاد میشود؛
- تکنیک scanning: بهمعنی اسکن کردن متن، برای اینکه موضوع کلی متن را متوجه شویم. این روش با خواندن بادقت و ترجمۀ زمانبر متن متفاوت است. نوعی خواندن بسیار سریع است برای اینکه بفهم متن در کل دربارۀ چیست.
- تکنیک Skimmimg که بعد از مرحلۀ قبلی میآید و وارد جزئیات متن میشود. دانستن اصول پاراگرافنویسی هم جالب است چراکه بعد از آن، دیگر میدانید که در هر پاراگراف، اولین جمله ایده کلی پاراگراف را بیان میکند که این کمککننده است.
متون درک مطلب کنکورهای سالهای گذشته، از مهمترین منابع برای تمرین شما هستند.
با متنهای مختلف بازی کنید و از آنها نترسید، هرجا هم که هیچ ایدهای نداشتید و همهچیز از ذهنتان فرار کرد، عیبی ندارد. این شمایید که نباید فرار کنید، باقیچیزها دوباره برمیگردند.
مطلب مرتبط: منابع ارشد روانشناسی عمومی
2. اهمیت مرور
خیلیها مرور مطالب را جدی نمیگیرند و فکر میکنند اهمیتش آنقدر زیاد نیست که زمان گرانبهایشان را به آن اختصاص بدهند.
مرور تمام دروس برای یک کنکوری، از نان شب هم واجبتر است. شما اگر نصف مطالب را یاد بگیرید و سپس مرور کنید تا در ذهنتان مستحکم شوند، خیلی نسبت به زمانی که تمام مطالب را صرفاً خواندهاید جلوترید.
3. عینی کردن مطالب
برای مطالب و لغات پیش خودتان مثال بزنید، جمله بسازید، تصویرسازی کنید و متن را برای خود مجسم کنید. موضوعات عینی که با دیگر حواس مرتبط شدهاند – حتی دراینحد که متون تمرینی را برای خود بلندبلند بخوانید – سریع و راحتتر در حافظه ما جا میگیرند و بازیابی میشوند.
4. ارتباط مطالب جدید با مطالب قبلی
واژگان را طبقهبندی کنید؛ به این شکل که فلان لغات جدید با بهمان لغاتی که قبلا خواندهام متضاد یا مترادف هستند.
ریشۀ این لغت با آن لغت یکسان است. پسوندهای مختلف اسمساز، صفتساز، قیدساز و غیره را یاد بگیرید، چراکه با دانستن ریشۀ لغت و تشخیص اسم، صفت یا قید بودنش، خیلی سریعتر متن خوانده و درک میشود.
ممکن است فکر کنید که چهکاری است اینطوری خواندن؟ یک کنکور ساده و گذراست دیگر، لازم نیست انقدر اصولی و ارتباطی بخوانم!
ما اسم این فکر را فکر مامانبزرگی (اشاره به جنسیت خاصی ندارد البته، نویسنده درحال حاضر فقط مادربزرگ دارد) میگذارم.
حتماً دیدهاید که افراد با بالا رفتن سنشان بیشتر به عادتها میچسبند و یادگیری و استفاده از مسائل جدید برایشان سختتر میشود.
مثلا معمولا اصلا سمت سفارش اینترنتی نمیروند، وقتی انتقاد هم میکنی، میگویند «اوه کی حال داره مادر؟» ولی همین فرد حال رفتن به بازار و اذیت دوچندان را دارد؛ پس مسئله، حال نداشتن نیست؛ گاردی نسبت به روشهای جدید است که باعث میشود فکر کنیم خیلی سخت و انرژیبر و… درنتیجه «اصلا ولش کن بابا! دو دقیقه میرم بازار و برمیگردم دیگه.»
پس مطابق سنتان رفتار کنید، نه مثل مامانبزرگها. یادگیری اصولی سختتر از دوباره و دوباره ماستمالی کردن نیست، فقط کمی زمان بیشتری میبرد که چون بسیار ماندگار است، ارزشش را دارد. امتحانش کنید.
مطلب مرتبط: منابع ارشد روانشناسی تربیتی
5. شخصیسازی کردن، عدم سرزنش و حفظ آرامش
دوباره تأکید میکنیم بر اینکه گم نشوید بین هزارانهزار پیشنهاد و راهکار و تکنیک و کلاس.
برای چندلحظه همه را رها کنید، صاف و ساده بنشینید با خودتان خلوت کنید و ببینید شما -که در این لحظه مرکز جهان هستید و از همهچیز مهمتر- چهطور راحتترید و چهطور بهتر میتوانید پیش بروید.
دائم خودتان را مظلوم و طفلک گیر نیاورید و دست به مقایسه و سرزنش خودتان نزنید. اگر به خودتان اعتماد دارید و همراه با او و سازگار با مدلی که دارد پیش بروید، صلح و آرامش بیشتری تجربه میکنید که خودِ این هم به کنکور شما کمک زیادی خواهدکرد.
6. استفاده از فلش کارت زبان
یکی دیگر از تکنیکهای خوب برای یادگیری زبان انگلیسی که همیشه پیشنهاد میشود استفاده از فلش کارت است.
فلش کارت به شما کمک میکند تا هرشب به راحتی لغاتی را مرور کنید و آنها از حافظۀ کوتاه مدت خود به بلندمدت انتقال دهید.
شما میتوانید لغاتی که به نظر خودتان دشوارتر است روی کارتهای کوچکی نوشته و در طرف دیگر آن معنیاش را یادداشت کنید. البته تهیه فلش کارت زمانی که تعداد لغات بالا باشد دشوار است و البته استفاده از آن شاید در هرجایی میسر نباشد.
پیشنهاد ما به شما استفاده از فلش کارت زبان روانآموز است. این فلشکارتها براساسا بهترین کتابهای مرجع و منبع کنکور ارشد روانشناسی تهیه شده و البته لغات عمومی کتاب 504 واژه را هم داراست.
مقاله مرتبط: درس خواندن برای کنکور ارشد روانشناسی را کی و چطور شروع کنیم؟
تکنیکهای تستزنی زبان انگلیسی کنکور ارشد
در آزمون، متغیر دیگری هم به شما اضافه میشود که وای از دستش؛ زمان!
زمانبندی، مسئلۀ مهمی است که طی آزمونهای آزمایشی کمکم به آن عادت میکنید. روشهای مختلفی برای زمانبندی پاسخ به سوالات زبان وجود دارد که بسته به شما و میزان تسلطتان متفاوت است.
پس اینجا شیوهای همگانی را توصیه نخواهیمکرد چرا که خود شما، مهمترین متغیر ممکن هستید اما میتوانیم روشی محبوب را بهتان پیشنهاد کنیم.
1. اول سوال، بعد متن!
بهتر است برای پاسخ دادن، ابتدا نگاهی به سؤالات کنید و صورت سؤالهای مربوط به هر متن را بخوانید و سپس به سراغ متن بروید. چرا؟
به این خاطر که اگر شما متن را اول بخوانید بعد سوالات را نگاه کنید، مجبور میشوید متن را دوباره بخوانید تا جواب سوال را پیدا کنید ولی اگر اول سوالات را بخوانید، طرح سوال در ذهنتان باقی میماند و هنگام خواندن متن، میدانید کجا توجه بیشتری میطلبد.
پس بهمحض پیدا کردن جواب سوال، آنرا علامت میزنید و در وقت مبارکتان صرفهجویی میشود. احتمالا در سایتهای مختلف روشهای متفاوتی را ببینید.
دوباره تأکید میکنیم که لازم نیست تمام روشها را مانند درس، حفظ و سعی کنید حتما بهکار ببرید.
مقاله مرتبط: تکنیک های مدیریت زمان در سال کنکور
2. آزمونوخطا در آزمونهای آزمایشی
در آزمونهای آزمایشی ارشد روانشناسی، روشهای مختلف را آزمون و خطا کنید تا روش متناسب با خودتان را بیابید.
مثلاً شاید شما بعد از خواندن سوالات و رفتن سراغ متن، استرس بیشتری را تجربه کنید، سؤالات را فراموش کنید و نتوانید متن را هم با تمرکز بخوانید. پس به شما توصیه میکنیم که هر تکنیک و روشی را برای خودتان شخصیسازی کنید.
3. مشخص کردن درصدِ موردانتظار
بهتر است قبل از آزمون برای خودتان درصدی را که میخواهید، مشخص کنید و بدانید که به چند سوال باید پاسخ دهید و کدام سوالات اولویت شما هستند.
زمانبندی را بهدرستی انجام بدهید و اگر در زمان مشخصشده نتوانستید به سوال موردنظر پاسخ دهید، گیر نکنید و خودسرزنشگر نشوید.
بدانید در همان لحظه کلی داوطلب دیگر هم نتواستند به سؤالاتی پاسخ بدهند، پس با خیال راحت و بهآسانی رد شوید و سراغ سوالهای بعدی بروید.
چقدر بر روی زبان خواندن برای کنکور ارشد در روز وقت بگذاریم؟
زبان مثل دروس دیگر نیست که زمانی در هفته را برای مطالعۀ آن اختصاص بدهید. زبان فرار و توجهخواه است و از شما انتظار دارد روزانه، حتی اگر شده کمی برایش زمان بگذارید.
یکی از رتبهبرترهای سال گذشته کنکور ارشد روانشناسی در مصاحبه با روانآموز به این نکته که نیاز است روزانه زبان را مطالعه و مرور کنید تاکید کرده و این نکته را بیان کرده که تا روزهای آخر مانده به کنکور از اینکه هر روز زمانی را به درس زبان انگلیسی اختصاص دهد دست برنداشتهاست.
پیشنهاد ما روزانه یکساعت است ولی خیلیها در یکساعت حوصلهشان سر میرود و به تفکرات بیپایان فلسفی که «اصلا برای چه دارم این کار بیحاصل را میکنم» دچار میشوند. قبول!
40 تا 45دقیقه هم خوب است، نتوانستید نیمساعت هم کفایت میکند، اگر نشد یکربع را لطفاً زمان بگذارید که کاچی به از هیچی!
البته این زمان علاوهبر تایم مرور لغات زبان است، چون دیگر کار خاصی را نمیطلبد؛ توی اتوبوس، وسط غذا و کلاً تمام زمانهای مرده قابل احیا هستند برای مرور لغات.
برای اطمینان بیشتر از پایبندی به روتین زبان، میتوانید برای آن محل و زمان خاصی را مشخص کنید. میتوانید همینجوری لغات زبان نوشتهشده برای خودتان را بزنید روی در و دیوار گوشهی امن زبان خواندنتان.
سخن پایانی
در پایان میخواهیم این را به شما بگوییم که نگران هیچ چیز نباشید، اگر نکاتی که در مقاله فوق به شما گفتیم را تمام و کمال رعایت کنید، میتوانید درصد بسیار خوبی را در درس زبان کنکور ارشد کسب کنید. اگر هم سوالی در ذهنتان باقی مانده است میتوانید در قسمت نظرات از ما بپرسید.