روانشناسی دین چیست؟ از تحصیل در دانشگاه تا تأثیرات روزمره

روانشناسی دین یکی از گرایشهای روانشناسی است که سعی میکند با استفاده از اصول و فنون روانشناسی، دین را مطالعه کند. روانشناسی سعی میکند با استفاده از اصول علمی موجود در این رشته به درک تجارب و رفتارهای دینی بپردازد.
در این مسیر، روانشناسان دین تلاش میکنند تا پدیدههایی مانند ایمان، دعا، تجربههای عرفانی، عبادت و حتی تحول معنوی را از دیدگاه روانشناختی مورد بررسی قرار دهند. هدف این شاخه، نه تأیید یا رد باورهای دینی، بلکه فهم کارکردهای روانی آنها در زندگی افراد است.
به همین دلیل، این حوزه توجه ویژهای به تعامل میان عوامل فرهنگی، فردی و اجتماعی در شکلگیری تجربههای دینی دارد. تیم تحریریه روان آموز در این سری از مقاله های تحصیلات تکمیلی به بررسی پرسش روانشناسی دین چیست و به تمامی ابعاد آن اعم از مسیر شغلی و تحصیلی و تاثیرات روزمره آن پرداخته است و اگر علاقهمند به این رشته هستید و قصد شرکت در آزمون ارشد روانشناسی را دارید میتوانید با مطالعه مقاله منابع ارشد روانشناسی دین؛ ضرایب + ظرفیت پذیرش به آمادگی لازم جهت شرکت در کنکور برسید.
دین، عنصری در همه زمان و مکان
تقریباً به هر جغرافیا و تمدنی که در سراسر جهان فعلی و کتابهای تاریخی سرک بکشید، موارد مشترک زیادی از تمدنها خواهید یافت. یکی از این مفاهیم مشترک که تقریباً در بسیاری از تمدنهای تاریخی و فعلی وجود دارد، دین است. دین همواره با بشر بوده، است و به احتمال زیاد خواهد بود.
این مبحث در تکتک مناسبات تاریخی، سیاسی، نظامی، فلسفی و فرهنگی چنان اثرگذار بوده که نادیده گرفتن آن در پژوهش و مطالعات مختلف، نه محتمل بلکه با جرئت میتوان گفت غیرممکن است.
روانشناسی، قدرت این عنصر مؤثر را به خوبی درک کرده و سعی کرده تا راهی برای پژوهش در آن بیابد. برای همین در شاخههای فرعی این رشته با شاخهای به نام روانشناسی دین برخورد میکنیم.
وقتی در مورد دین در این حوزه حرف میزنیم، منظورمان چیزی تحت عنوان دین مستقل انسان نیست. به تعبیری دیگر، هدف این گرایش این نیست که در آخر کار بفهمیم که دین چیز خوبی است یا نه، بلکه هدف روانشناسی دین مطالعه و تحقیق بر مسائلی است که بین روان بشر و دین اتفاق میافتد و تأثیراتی که این دو میتوانند بر هم داشته باشند.
مقاله پیشنهادی: آیا روانشناسی علم است؟ نظر موافقان و مخالفان چیست؟
روانشناسی دین را میتوان در پنج حوزۀ اصلی تحلیل کرد:

مسائل مرتبط با انسانشناختی
مسائلی مانند بخلورزی، حرص، عجول بودن و… در این دستهبندی قرار میگیرند.
مفاهیم اعتقادی
مفاهیمی مانند اینکه ایمان چیست و چه تأثیری بر سلامت روان دارد؟ پژوهش و بحث بر سر اینکه ایمان چه نقاط اشتراک و اختلافی با مباحثی مانند امید، اعتماد و عشق دارد. آیا اگر امید و ایمان سازههای مختلف روانشناسی هستند، چه ارتباطی با هم دارند و چگونه به همدیگر اثر میگذارند؟
مفاهیم ارزشی و اخلاقی
تحقیق در مورد مفاهیمی نظیر حسد، توبه و بخشش و انتقام. تحقیق در مورد اینکه نگاه یک دین خاص به مفاهیم اخلاقی چگونه است و این نگاه اخلاقی به خصوص، تا چه حد بین پیروانش رواج دارد.
پیروان این ادیان با چنین نگاهی به گزارههای اخلاقی چه فعل و انفعالاتی را تجربه میکنند و اعتقاد به این مسائل باعث چه تغییر و تحولاتی در سلامت روان آنان میشود؟
مناسک دینی
اعمال و احکامی مانند نماز و روزه یا عزاداری امام حسین در بین مسلمانان، برگزاری روز شبات در یهودیان و… چه تأثیراتی دارد؟ سیر تکوین و پیدایش حال و احوال خاصی که در پیروان یک دین اتفاق میافتد ناشی از چیست و چه ارتباطی با گزارههای روانشناسی دارد؟
گزارههای دینی
تمام ادیان و مذاهب پر از گزارههایی هستند که در آن دین رواج دارد. احادیث، آیات کتاب مقدس و داستانهای دینی و مذهبی در این دسته قرار میگیرند. مثلاً عبارتی مانند «با یاد خدا دلها آرام میشود» در دین اسلام نمونۀ این گزارههاست.
روش های تحقیق در روانشناسی دین
تحقیق در مورد اینکه افرادی که به این گزاره معتقدند در مقایسه با افرادی که اعتقادی به این مفاهیم ندارند چه تفاوتهای معناداری در سلامت روان آنان وجود دارد، میتواند جزو نمونۀ پژوهشهایی باشد که انجام میشود.
تحقیقات در روانشناسی دین به چندین طریق انجام میشود. در برخی تحقیقات سعی میشود پژوهشها متکی بر یک دین خاص با یک سری احکام خاص باشد.
برای مثال، پژوهش تأثیر اعتقاد به ظهور امام زمان و رابطۀ آن با اضطراب وجودی مرگ، یا بررسی برگزاری شبات در یهودیت و تأثیر آن بر امید به زندگی در بین یهودیان ساکن ایران. در این پژوهشها ما شاهد این هستیم که رسوم و احکام خاص یک دین در تحقیق ما آورده شده است.
روشهای پژوهش در این مبحث میتوانند باعث برخی چالشها و محدودیتها در این گرایش شوند. به عنوان مثال، دین صرفاً یک عنصر ثابت نیست و جغرافیا و فرهنگ کشوری که در آن قرار دارد، بسیار مهم است. از همین رو، احتمال دارد که نسخههای متنوعی از یک دین واحد در کشورهای مختلف را شاهد باشیم. از این رو اهمیت روانشناسی دین از ارزش ویژهای برخوردار است.
همین موضوع باعث سختی کار یک پژوهشگر میشود. روانشناسی دین سعی میکند که صرفنظر از حقانیت یا صحیح بودن یک دین، به تحقیق بپردازد. این رویکرد میتواند با باورهای یک ایدئولوژی دینی، که دین خود را حقیقت کامل میدانند، در تعارض باشد.
روانشناسی دین میتواند به فراخور جغرافیا متفاوت باشد. برای مثال، در کشورهایی مانند ایران بر اسلام تمرکز دارد، در حالی که در جوامع غربی بر ادیان دیگری مانند یهودیت و مسیحیت تمرکز دارد.
مقاله پیشنهادی: چالش های رشته روانشناسی در ایران
تاریخچه روانشناسی دین

باستان و قرن نوزدهم
تأملات دربارۀ تأثیر دین بر سلامت روان قدمتی دیرینه دارد. از متون مقدس ادیان گرفته تا آثار فکری نظیر اعترافات آگوستین تأملات دربارۀ تأثیر دین بر سلامت روان قدمتی دیرینه دارد. از متون مقدس ادیان گرفته تا آثار فکری نظیر اعترافات آگوستین قدیس، مثنوی مولوی و احیاء علوم الدین، همگی بازتابی از این رویکرد هستند.
یکی از دوران طلایی برای روانشناسی دین را میتوان دهۀ اول قرن نوزدهم در نظر گرفت. در دهۀ اول قرن نوزدهم به دلیل پیشرفت زیادی که در علوم طبیعی اتفاق افتاد و به عنوان نگرش کلی و مجموعهای از روشهای پژوهشی محبوبیت عام یافت.
علاوه بر آن رشتهای جدید به نام تاریخ ادیان به وجود آمد و دانشگاههای آن زمان به دلیل تغییرات خاص اجتماعی و فرهنگی که آن زمان حاکم بود این رشته را در دانشگاهها پذیرفتند. بعد این تغییرات آرای مهمی از دانشمندانی چون گالتون، استانلی هال، استارباک، لوبا، کو، ویلیام جیمز پدید آمد که رفتهرفته باعث شکلگیری منظمتر و سازمانیافتهتر این رشته شد.
محصولات مرتبط: نظریه ها و نظام های روانشناسی (تاریخ و مکتب های روانشناسی)
در تاریخچه روانشناسی دین نخستین نوشتههایی که مشخصاً وجهۀ علمی داشت به دست سرفرانسیس گالتون بود. او جزو دانشمندانی بود که هرچند به خاطر تلاشهایش در علم ژنتیک و بنیانگذاری روانشناسی تفاوتهای فردی شناخته میشود اما آرای دیگری هم در روانشناسی به خصوص این حوزه دارد.
گالتون در طول عمر خود مفهوم همبستگی را ارائه کرد و همین روش پژوهش را هم در روانشناسی دین به کار بست. مشهورترین کار گالتون در این حوزه، پژوهش دربارۀ تأثیر عینی نیایش حاجتمندانه است.
او کوشید تا با روش علمی و با استفاده از همبستگی، تفاوت عینی بین زندگی کسی که اهل دعا و نیایش است یا کسی که بسیار زیاد مورد دعای دیگران قرار میگیرد در قیاس با زندگی کسی که در حق او دعایی صورت نگرفته، امتیاز خاصی بیابد.
او نخستین کسی بود که با رویکردی بیطرفانه و تجربی با استفاده از روشهای پژوهشی علمی در مورد ارتباط بین روانشناسی و دین استفاده کرد. او همچنین نخستین کسی بود که روانشناسی آماری را وارد روانشناسی دین کرد.
تحلیلگران معتقدند که تنوع ادیانی زیاد در جامعۀ آمریکا و مصادف شدن با دوران ترقیخواهی باعث رشد روانشناسی دین در آمریکا شد. عصر ترقیخواهی (۱۸۹۰-۱۹۲۰) دوران اصلاحات گسترده در آمریکا بود که هدف اصلی آن، ایجاد دولتی پاکتر، عادلانهتر و علمیتر بود.
همچنین نهادهای مذهبی نیز کوشیدند با استفاده از کاربردهای علوم مدرنتر جلوی عوارض مفاسد اجتماعی ناشی از صنعتی شدن را بگیرند. در این برهه نام دانشمندانی چون جرج کو، استنلی هال، استارباک و هنری لوبا به چشم میخورد.
مقاله مرتبط: هرآنچه باید از تاریخچه روانشناسی بدانید!
هال به عنوان بنیانگذار یگانۀ مکتب روانشناسی دینی در آمریکاست. او پیشنهاد کرد که برای هماهنگسازی دین با نیازهای فردی و اجتماعی دنیای مدرن، از روانشناسی به عنوان ابزاری برای بازسازی و تطبیق دین با جامعه استفاده شود. دو نفر از شاگردان برتر هال، استارباک و لوبا بودند که هر کدام بعدها به توسعه و گسترش این رشته کمکهای شایانی کردند.
با جلوتر رفتن تاریخ به افرادی نظیر ویلیام جیمز برمیخوریم. جیمز شناختهشدهترین روانشناس در رویکرد توصیفی به دین است. در نظریه ویلیام جیمز درباره روانشناسی دین اعتقاد بر این است که ارزش یک باور یا تجربه را باید بر اساس تأثیر آن در زندگی فرد سنجید.
برخلاف روشهای مرسوم، او بهجای نمونهگیری گسترده، بر موارد نادر تمرکز داشت و از بصیرت استثنایی خود بهره میبرد. آثار روانشناسی دین ویلیام جیمز از مهمترین آثار در این حوزه محسوب میشود.
با ایجاد اولین آزمایشگاه روانشناسی توسط وونت و نگاه تجربهگرایی او به روانشناسی، روانشناسی به عنوان علم مستقل معرفی شد. بر خلاف نگاه تجربی وونت، او در مورد دین رویکرد متفاوتتری داشت. او تلاش داشت دین را با بازسازی گذشته دور آن و بر پایۀ یک فرآیند تحولی توضیح دهد، فرآیندی که ریشه در تجربیات اولیۀ و غیر دینی ذهن انسان دارد.
محصولات مرتبط: مقدمه ای بر تاریخچه و مکاتب روانشناسی
عصر روانکاوی و روانشناسی دین از نظر فروید

با رسیدن به عصر روانکاوی نوع متفاوتی از نگاه به ادیان آغاز شد. دین جزو مقولههای مورد علاقۀ زیگموند فروید بود و او در مورد دین گمانهزنیهایی داشت. بعد از فروید روانکاوان دیگر سعی کردند تا با استفاده از اصول روانکاوی دست به تحلیل دین بزنند.
تنزل دین به تمایلات و ترسهایی که ریشه در کودکی دارند باعث شد تا روانکاوی به عنوان دشمن مهلک دین شناخته شود، هرچند روانکاوانی هم بودند که سعی داشتند نگاه ملایمتری به دین داشته باشند. در عصر روانکاوی شاهد آرای روانکاوان مختلفی مانند یونگ و اریکسون بودیم.
در این بین فرانسویها سعی کرده بودند تا بین روانشناسی مرضی و دین دست به یافتن الگوهایی بزنند. توسعۀ روانشناسی دین ادامه داشت و در جغرافیاهای مختلفی نظیر آلمان و فرانسه در حال گسترش بود تا اینکه دوران افول آن فرا رسید.
مقاله پیشنهادی: مهم ترین نظریه های فروید به زبان ساده
دوران افول
آغاز تأثیر رفتارگرایی بر روی جامعۀ روانشناسی آمریکا باعث شد تا مباحثی که نمود تجربی آنها کمرنگتر بود رفتهرفته از صحنۀ پژوهشها حذف شوند. علاوه بر آن آغاز روند کمونیسم در اروپای شرقی و رویکرد ضد دینی کمونیسم مانع جدی برای ادامۀ روند تحقیقات روانشناسی دین در اروپای شرقی شد.
همچنین به دلیل اینکه نهادهای دینی در آغاز پیدایش روانشناسی دین روی خوش به آن نشان ندادند و بازخورد مثبتی به آن نداشتند در این افول بیتأثیر نبودند.
حیات مجدد
با انقلاب شناختی و کمرنگتر شدن رفتارگرایی به همراه سقوط کمونیسم و علاقمندی پژوهشگران به موضوع دین باعث شد تا این علم مجدداً رشد کند.
به مرور پژوهشگران جدید سعی کردند با مطالعه و وامداری از آثار ابتدایی اندیشمندان این حوزه تحقیقات روانشناسی دین را احیا کنند.امروزه با گسترش جغرافیایی و فرهنگی روانشناسی دین مواجهیم و روانشناسی دین صرفاً به مناطقی در اروپا برنمیگردد.
امروزه شاهد ایجاد مجلات علمی زیادی نظیر مجلۀ بینالمللی روانشناسی دین هستیم. هرچند که این علم بعد مدتها احیا شده و سعی میکند تا خلأ گستردۀ را در این علم پر کند، اما هنوز راه زیادی تا رسیدن به سرمنزل مقصود دارد.
سه مسیر، سه جهان بینی: تفاوت های روانشناسی دین با دینی و اسلامی
شاید اولین و مهمترین گام برای درک تفاوت روانشناسی دین با روانشناسی دینی و یا اسلامی این است که با مفاهیم کلیدی و بنیادی هرسه رویکرد آشنا شوید و بدانید که انتخاب هر یک از این مسیرها، جهانبینی و رویکرد حرفهای شما را شکل خواهد داد.
روانشناسی دین (Psychology of Religion)
این رشته، شاخهای از علم روانشناسی است. در اینجا، روانشناسی به مثابه یک ذرهبین علمی عمل میکند که پدیدههای دینی، مانند دعا، ایمان، مراسم آیینی، را بهعنوان رفتارها و فرایندهای روانی انسان مطالعه میکند. سؤال اصلی این است: «چگونه میتوانیم با ابزارهای روانشناختی، دینداری را تبیین کنیم؟»
روانشناسی دینی (Religious Psychology)
این حوزه، شاخهای از علم دینی یا الهیات محسوب میشود. در این رویکرد، اصول و متون یک دین خاص، مثلاً مسیحیت یا اسلام، بهعنوان حقایق مسلم و بنیادین پذیرفته شده و تلاش میشود تا یک نظام روانشناختی سازگار با آن اصول بنا شود. سؤال محوری در اینجا متفاوت است: «چگونه دین ما میتواند روان انسان را بهتر بشناساند؟»
روانشناسی اسلامی (Islamic Psychology)
این رشته، نمونهای مشخص از روانشناسی دینی است که بهطور خاص بر منابع اسلامی، قرآن، حدیث و سیره معصومین، تکیه دارد. هدف آن، استخراج یک نظام روانشناختی کامل و مستقل از دل این متون است که بهعنوان جایگزینی بومی برای روانشناسی غربی مطرح میشود.
مقاله مرتبط: منابع ارشد روانشناسی اسلامی؛ ضرایب دروس + ظرفیت پذیرش
کاربردهای روانشناسی دین

پژوهشی
دین یکی از عنصرهای پایدار بشر بوده است. باستانشناسان در کاوش اکثر تمدنهای باستانی به نشانههایی از وجود یک دین که مردمان به عبادت آن میپرداختند میرسند.
با وجود گسترش تمدنهای بشری، در سال ۲۰۲۵ شاهدیم مقولههای دینی نه تنها از بین نرفتهاند، بلکه در خیلی از جغرافیاها در حال رشد و گسترش بیسابقهای هستند. عدم تحقیق در این مورد میتواند یک نقطۀ ضعف بزرگ برای روانشناسی باشد و به نوعی منجر به عقبماندگی روانشناسی شود.
درمانی
لزوم توجه به دین و مذاهب در تمام رویکردها مورد تأیید است و بدون در نظر گرفتن بافت فرهنگی و دینی یک مراجع، کمک به او بسیار سخت و در خیلی از موارد پرچالش و مانع خواهد بود.
علاوه بر این، بسیاری از اختلالات با دین گره خوردهاند و در برخی موارد، دین میتواند تأثیر مستقیم یا غیرمستقیمی بر بهبود یا تشدید این اختلالات داشته باشد. شناسایی این عوامل کمک میکند تا موانع موجود در جلسات درمانی بهتر شناسایی و برطرف شوند.
سیاستگذاری فرهنگی اجتماعی
پیدا کردن ارتباط فرهنگی و دینی در یک جامعه از اصول اولیۀ برای شناخت بهتر آن جامعه و بومیسازی خیلی از طرحهای سلامت روان است.
بدون شناخت دین، پراکندگی و تنوع ادیان در گستردۀ جغرافیایی و تأثیرات احکام و اصول آن دین بر مردم یک منطقۀ خاص، برنامهریزی برای ارتقای سلامت روان یا حتی برنامهریزی برای زیرساختهای فرهنگی و… بیفایده خواهد بود.
مقاله پیشنهادی: بررسی بازار کار روانشناسی و میزان درآمد هریک از گرایش ها
یک روانشناس دین حرفهای
برای اینکه بتوانیم تبدیل به یک روانشناس دین کارآمد شویم نیاز داریم تا تسلط مختلفی در حیطههای علوم انسانی و روانشناسی داشته باشیم. همچنان که متوجهایم دین صرفاً یک مقولۀ متمرکز بر معنویت نیست، بلکه به شدت به موضوعات تاریخی، جغرافیایی و فلسفی وابسته است. داشتن نگاهی خلاقانه به دین و تسلط بر تاریخ ادیان در کنار داشتن تسلط به مباحث روانشناسی جزو ویژگیهایی است که بسیار میتواند به توانمندتر شدن هرچه بهتر روانشناس دین کمک کند.
داشتن کنجکاوی در مسائل مربوط به دین و مطالعه موثر در مورد ادیان جزو موارد جدانشدنی یک روانشناس دین خوب است.
یک روانشناس دین احتمال دارد در طول مسیر شغلیاش با طیفهای متنوعی از ادیان و مذاهب روبرو شود و احتمال دارد با مذاهبی برخورد داشته باشد که کاملاً مخالف عقاید و نظر شخصی خود روانشناس دین باشد. توانایی برقراری ارتباط با افراد به خصوص افراد یک دین خاص و سعی در نگاهی بیطرفانه به آن افراد میتواند بسیار به روانشناس دین در راه طی شدن مسیر موفقیت کمک کند.
روش تحقیق از اصلیترین ارکان در روانشناسی است. مطالعۀ دین یا سازههایی که ریشههای متنوعی در فرهنگ و تاریخ دارند و صرفاً سازههایی از جنس عدد نیستند، میتواند چالش برانگیز باشد. توانایی روانشناس دین در یافتن مسیر و روش پژوهشی مناسب که هم بتواند منجر به جمعآوری و تفسیر درست اطلاعات از سازۀ پیچیدهای مانند دین باشد جزو مهارتهای کلیدی یک فعال این حوزه به شمار میرود.
بیشتر بخوانید: تعریف روانشناسی اجتماعی چیست؟ مفاهیم، تاریخچه، کاربردها
روانشناسی دین و دانشگاه

کارشناسی روانشناسی دین
درس روانشناسی دین به طور مستقل در چارت دروس کارشناسی ارائه شده و ۲ واحد را به خود اختصاص میدهد. منبعی که برخی از اساتید برای این درس در نظر میگیرند کتاب روانشناسی دین نوشتۀ دکتر مسعود آذربایجانی است. به جز این درس برخی دانشگاهها درس روانشناسی در آیات و روایات را هم ارائه میکنند. این درس هرچند متفاوت از روانشناسی دین است اما دارای اشتراکات نظری نیز است.
کتاب مرتبط: درآمدی بر روانشناسی دین مسعود آذربایجانی
کارشناسی ارشد روانشناسی دین
علاقمندان برای انتخاب این گرایش باید در کنکور کارشناسی ارشد شرکت کنند و رتبه لازم را برای این درس کسب کنند. این درس جزو گرایشهای کمظرفیت است و تعداد افراد بسیار محدودی را میپذیرد.
برای مثال در کنکور ۱۴۰۳ گرایش دین فقط ۱۶ نفر ظرفیت فقط در دانشگاه جامع انقلاب اسلامی میپذیرفت. علاقمندان میتوانند در انتخاب واحد خود درس روانشناسی عمومی را هم در نظر بگیرند.
از آنجایی که گرایش روانشناسی دین ارشد یک گرایش کلی است افراد در آن آزادانه میتوانند موضوعات پایاننامه و تحقیق خود را انتخاب کنند و به همین دلیل محدودیتی در پژوهش در حیطۀ روانشناسی دین ندارند.
مقاله پیشنهادی: راهنمای کامل نحوۀ نوشتن پایان نامه ارشد روانشناسی
این گرایش جزو زیرگروه ۱ در کنکور کارشناسی ارشد است. مواد امتحانی و ضرایب موجود برای درس در جدول زیر ارائه شده است:
عنوان درس | ضریب |
روانشناسی عمومی | 2 |
متون روانشناسی | 2 |
روانشناسی مرضی و كودكان استثنايی | 2 |
روانشناسي رشد | 2 |
علمالنفس | 1 |
آمار و روش تحقيق | 1 |
روانشناسی فيزيولوژيک، انگيزش و هيجان | 1 |
بهتر است برای موفقیت هرچه بهتر در کنکور کارشناسی ارشد، داوطلبان قبل از شروع برای برنامهریزی و آغاز روند مطالعه با مشورت با رتبههای برتر و مشاوران معتبر و همچنین جستجوی مناسب منابع و سبک مطالعۀ مناسبی را انتخاب کنند تا از انجام آزمایش و خطاهایی که وقت و هزینۀ مخاطبان را هدر میکند جلوگیری کنند.
یکی از پیشنهادها استفاده از برنامۀ مشورۀ بروکا است. (بروکا پلتفرم جامع مشاوره کنکور تخصصی روانشناسی است که داوطلبان میتوانند از مشاوره رتبهبرترهای چند سال اخیر به همراه مشاهدۀ نظرات سایر داوطلبان بهره بگیرند و مشاور مناسب شرایط خود را انتخاب کنند.)
دریافت مشاوره تخصصی ارشد روانشناسی (بروکا)
در دورۀ کارشناسی ارشد، تمرکز گرایش دین بر ارتباط علمی بین دین و روانشناسی و تأثیراتی که دین میتواند بر روان انسان داشته باشد است.
تعداد واحدهای روانشناسی دین در دورۀ کارشناسی ارشد شامل ۱۶ واحد است که از این بین، ۱۲ واحد شامل دروس و ۴ واحد شامل پایاننامه است.
نام درس | تعداد واحد |
کلیات روانشناسیدین | 2 |
تحول دینداری | 2 |
دینداری و سلامت روان | 2 |
نظریه های روانشناسی دین و نقد آن | 2 |
فلسفۀ دینداری | 2 |
سنجش دینداری | 2 ( عملی) |
پایان نامه | 4 |
پیشنهاد ویژه: خرید کتاب فروید یونگ و دین
دکتری روانشناسی دین
این گرایش در دکتری فعلاً در دانشگاههای کشور تعریف نشده است. نزدیکترین گرایش به روانشناسی دین گرایش روانشناسی (بدون گرایش) است. علاقمندان میتوانند با انتخاب روانشناسی در کنکور دکتری به ادامۀ تحصیل بپردازند.
از آنجایی که این گرایش محدودیت خاصی در حیطۀ پژوهشی و پایاننامه ندارد، علاقمندان به روانشناسی دین به راحتی میتوانند در طول تحصیل مقطع دکتری به طور مستقل حوزۀ روانشناسی دین را به عنوان مقاله علمی پژوهشی و پایاننامه خود انتخاب کنند. از این رو اگر علاقه و قصد نوشتن مقاله علمی را دارید مطالعه مقاله مراحل نوشتن مقاله علمی پژوهشی روانشناسی به شما پیشنهاد میشود.
عنوان دروس امتحانی | ضرایب |
دروس درسطح کارشناسی: روانشناسی رشد و شخصیت دروس درسطح کارشناسی ارشد: آماروروش تحقیق کمی و کیفی – آسیب شناسی روانی – نوروسایکولوژی | 4 |
استعداد تحصیلی | 1 |
زبان (انگلیسی، فرانسه، آلمانی) | 1 |
مقاله مرتبط: منابع آزمون دکتری روانشناسی
فرصتها و چالشهای روانشناسی دین:
ورود به این حوزه، مانند هر انتخاب تخصصی دیگری، با مجموعهای از نقاط قوت و ضعف همراه است که باید با دیدی واقعبینانه به آنها نگریست.
فرصتها و نقاط قوت روانشناسی دین:
- پاسخ به نیازهای بنیادین: این رشته به عمیقترین سؤالات بشر در مورد معنای زندگی، مرگ و رنج میپردازد و به افراد کمک میکند تا از طریق باورهایشان به آرامش و رضایت از زندگی دست یابند.
- افزایش تابآوری: تحقیقات متعدد نشان دادهاند که دینداری میتواند یک سپر دفاعی قدرتمند در برابر استرس، اضطراب و افسردگی باشد و به افراد در عبور از بحرانهای زندگی کمک کند. چنانچه درگیر استرس فکری و اضطراب هستید مطالعۀ مقاله چگونه استرس و اضطراب خود را مدیریت کنیم؟ به شما پیشنهاد میشود.
- کاربردهای درمانی: فارغالتحصیلان میتوانند از این دانش برای کمک به افرادی که با بحرانهای معنوی یا تعارضات دینی دستوپنجه نرم میکنند، استفاده کنند.
چالشها و نقاط ضعف روانشناسی دین:
- پیچیدگی اندازهگیری: سنجش علمی مفاهیم انتزاعی مانند «ایمان»، «معنویت» یا «تجربۀ عرفانی» بسیار دشوار است و این موضوع، تحقیقات در این حوزه را با چالش مواجه میکند.
- فرسودگی شغلی: مانند سایر شاخههای روانشناسی، سروکارداشتن با مشکلات عمیق و اگزیستانسیال مراجعان، فشار روانی زیادی به درمانگر وارد میکند و خطر فرسودگی شغلی را افزایش میدهد.
- مرز باریک علم و عقیده: یک چالش همیشگی برای متخصص این حوزه، حفظ بیطرفی علمی و عدم تحمیل باورهای شخصی خود به مراجع است، بهویژه زمانی که مراجع دیدگاه متفاوتی دارد.
پیشنهاد ویژه: خرید کتاب روانشناسی دین بر اساس رویکرد تجربی
چکیده و چشمانداز آینده
رشته روانشناسی دین، محل تلاقی علم، فلسفه و ایمان است. این حوزه مسیری پر از یادگیری عمیق در مورد خود و دیگران را پیش روی شما قرار میدهد. همانطور که دیدیم، درک دقیق تفاوت میان رویکردهای «دین»، «دینی» و «اسلامی» اولین گام است.
این رشته در کنار فرصتهای بینظیر برای معنابخشی و کمک به دیگران، با چالشهای روششناختی و حرفهای نیز همراه است. بازار کار آن نیازمند تخصص، مهارت و صبر است. اگر آمادهاید تا با ذهنی پرسشگر و قلبی پذیرا به کاوش در پیچیدهترین ابعاد وجودی انسان بپردازید، این رشته میتواند به یکی از پربارترین سفرهای زندگی شما تبدیل شود.
سوالات متداول
• مجوزهای قانونی و تأسیس کلینیک برای فارغالتحصیلان این رشته چه شرایطی دارد؟
فارغالتحصیلان دورۀ ارشد میتوانند بعد از خواندن شرایط و ضوابط سازمان نظام روانشناسی، اقدام به شرکت در آزمون صلاحیت حرفهای کنند و سپس بعد از قبولی در آزمون، باقی مراحل را بگذرانند.
• تفاوت رشته روانشناسی اسلامی و دین چیست؟
روانشناسی دین تمرکز خود را بر دین، صرف نظر از اینکه آن دین چه باشد، قرار میدهد. در حالی که روانشناسی اسلامی تلاش میکند تا فصل مشترک مباحث اسلامی مانند آیات و روایات موجود در اسلام را با روانشناسی مطالعه کند.
• روانشناسی دین چند واحد است؟
16 واحد
• تغییر رشته به روانشناسی دین در مقطع ارشد چه شرایطی دارد؟
با شرکت در کنکور کارشناسی ارشد، چنانچه رشته کارشناسی شما روانشناسی نبوده مطالعه مقاله تغییر رشته به ارشد روانشناسی با لیسانس غیرمرتبط به شما پیشنهاد میشود.
• روانشناسی دین چه میکند؟
مطالعه تأثیرات دین بر سلامت روان
• هدف اصلی این رشته چیست؟
کشف روابط بین ادیان و سلامت روان در بشر
• حوزههای فعالیت روانشناس دین چیست؟
پژوهشی و درمانی
• ویژگیهای یک روانشناس دین چیست؟
تسلط بر مفاهیم دینی و روانشناسی، داشتن نگاه بدون تعصب به ادیان
• آیا این حوزه میتواند اختلالات را تشخیص دهد؟
در صورت گذراندن دورهای مرتبط، توانایی این کار را به دست خواهد آورد
• آیا روانشناسی دین در تمام دانشگاهها پذیرش دارد؟
بله، فقط در مقطع ارشد
