مصاحبه با خانم هادی عزیز از گفت و شنودهای دوست داشتنی من بود. ایشون نزدیک به 2 ساعت رو در اختیار من و شما دوستان در سایت روان آموز قرار دادند و صمیمانه هر آنچه که به نظرشون برامون مفید بوده رو ذکر کردند. ما هم صمیمانه از ایشون سپاس گزاریم. امیدواریم که به تمام اهدافشون در زندگی دست پیدا کنند و این موفقیت شروع موفقیت های بزرگتر برای ایشون باشه.

 

  • خودتون رو برای دوستان معرفی می کنید؟

مریم هادی هستم. متولد مهر 71. فارغ التحصیل فیزیک دانشگاه شریف.

 

  • به رشته فیزیک علاقه نداشتید؟

فیزیک رو دوست داشتم، و هنوز هم بخش هاییش برام جذابه. اما برای شغل و آینده خودم روانشناسی رو بیشتر دوست دارم. تصویری که از خودم و وضعیتم در آینده دارم فکر میکنم با روانشناسی بهتر محقق میشه.

 

  • چه تصویری از روانشناسی دارید؟

بیشتر به هیئت علمی شدن فکر میکنم و به تحقیق در حوزه درمان علاقه دارم. دوست دارم روش های مختلف درمانی رو آزمایش کنم و به یافته های جدیدی برسم.  کار درمانی در اولویتم نیست.

 

  • نقطه آشنایی شما با روانشناسی کجا بود؟

در واقع نقطه نمیشه گفت، یجورایی همیشه پس زمینه ذهنیم این بود که با توجه به روحیه و تحلیل های ذهنی که داشتم، توانایی هام به روانشناسی نزدیک هست و مناسب این رشته هستم. از سایت های علمی کتاب ها و مقالات رو میخوندم و کتاب های روانشناسی مختلف رو مطالعه می کردم.

 

  • از بازار کار این رشته اطلاع داشتید و برای تغییر رشته از دیگران مشورت گرفتید؟

من چون هدفم هیئت علمی شدن بود دنبال بازار کار روانشناسی نبودم اگرچه از گوشه و کنار شنیده بودم که بازار کار خوبی نداره.که این تقریبا در مورد اکثر رشته های علوم پایه و حتی رشته قبلیه خودم صدق میکنه، ولی من تصمیمم رو درباره رشته روانشناسی گرفته بودم. گاهی هم از سمت دیگران تقویت منفی دریافت می کردم که می گفتند رشته سختی هست، چون تغییر رشته ای هستی باید دو سال برای کنکور مطالعه کنی مخصوصا اینکه گرایش بالینی می خوای.

 

  • واقعا اینقد سخت بود؟

سخت که بود مخصوصا این که از رشته های فنی بخوای کلا تغییر فاز بدی و وارد علوم انسانی بشی، اما هر چیزی بهایی داره، که گاهی هم اگر اون بها رو نداشته باشه شیرینی موفقیت هم معنا پیدا نمیکنه.

 

  • مطالعتون رو چطور شروع کردین؟

تابستان چند تا منبع اصلی رو به شکل پراکنده خوندم یعنی برنامه ریزی منظمی رو شروع نکرده بودم گرچه همین مطالعه هم بعدا به دردم خورد. برنامه ریزی و چارچوب بندی اصلی از مهر بود. پاییز روزی 6- 7 ساعت می خوندم و در نهایت نزدیک های کنکور به ساعت 10 هم میرسید، البته نوسان هایی هم داشت که به نظرم طبیعی هست. مثلا ممکن بود برخی روزها 2 ساعت بخونم یا نتونم حتی هیچی مطالعه کنم.

 

  • این روزهایی که مطالعه نمی کردید چه حسی به سراغتون می اومد؟

حس بدی داشتم که چرا هیچی نخوندم اما با خودم می گفتم که مهم اینه که نبازیم و ادامه بدیم. یک موضوع دیگه هم این بود که من آزمون های مدرسان رو ثبت نام کرده بودم اوایل توی آزمون ها رتبه های خوبی نداشتم و رتبه های 200-500 و…می شدم. ولی روحیه ام رو از دست نمی دادم و با خودم می گفتم که من تغییر رشته ای هستم و هنوز زمان دارم که مطالعه کنم و جایگاه خودم رو پیدا کنم. در آزمون ها همیشه سیر صعودی داشتم و به نظرم مهم هم همین هست که در آزمون  روند صعودی داشته باشیم. در آزمون ها هم همیشه با مباحث آزمون هماهنگ نبودم چون خیلی نمی تونم چارچوب پذیر باشم. بعضی مواقع می دیدم که سوالاتی هست که از منابعی که می خونم نیستند ولی وقتی جلوتر رفتم متوجه شدم همین منابعی که می خونم کافی هستند.

 

  • نظرتون درباره آزمون آزمایشی چی هست؟

آزمون آزمایشی میتونه جایگاه شما رو بین رقبا مشخص بکنه مخصوصا اگر تغییر رشته ای باشید میتونید متوجه جایگاه خودتون بین بچه های روانشناسی بشین. نکته اصلی آزمون به نظرم همین هست. برای رفع اشکال هم خوبه چون متوجه میشی که باید برگردی و یک جاهایی رو دقیق تر بخونی.

 

  • آخرین رتبه اتون در آزمون آزمایشی چند بود؟

4 و 10

 

  • برای مطالعه چطور برنامه ریزی کردین؟

کل برنامه ام شامل سه قسمت میشد: مطالعه اول، مرور اول، مرور دوم. که مرور دوم شامل خلاصه بندی برخی کتاب ها هم میشد.در هر دوره 2 تا 3 کتاب رو مشخص می کردم و در روز به هر کدوم زمانی رو اختصاص می دادم. بسته به حجم هر کتاب مشخص می کردم که در چه زمانی این کتاب تمام میشه. بعد از تمام شدن این چند کتابی که دستم بود ، سراغ کتاب های بعدی می رفتم.

 

  • برای درس خاصی زمان بیشتری گذاشتید؟ درسی بود که سخت تر باشه براتون؟

برای همه دروس در یک حد زمان گذاشتم فقط سعیم بر این بود زبان رو هر روز بخونم. نحوه نگارش کتاب فیزیولوژی برام سخت بود که در سایت از شما درباره اش سوال کردم که هر چقدر این درس رو می خونم و کتاب های دیگه هم کار می کنم اما وقتی برمیگردم با بعضی جاهای کتاب مشکل دارم. شما هم گفتید که خودتون هم که درصد بالایی در این درس داشتید همین مشکل رو داشتید که با مرور حل شده.

 

  • درصدهاتون رو برای هر درس میتونیم بدونیم؟

زبان 36.67 درصد – علم النفس 76.67 درصد – آمار 65 درصد – مرضی 68.33 درصد – رشد 76.67 درصد – بالینی 70.18 درصد – عمومی14. 43  درصد – فیزیولوژی 68.33 درصد

البته سر کنکور برای زبان وقت کم آوردم. چون از دروس دیگه اول شروع کردم و سوالات آسون رو زدم بعد برگشتم مرور کردم و سوالات سخت رو زدم. تا به زبان برسم زمان زیادی نمانده بود که باعث شد درصدم در زبان کمتر باشه.

 

  • عمومی هم خونده بودین؟

نه اما رتبه ام در عمومی 5 شدم 

 

  • برای دوستانی که امسال قصد مطالعه دارند چه توصیه هایی دارید؟

از الان که زمان خوبی برای شروع هست بهترین کار در ابتدا این هست که یک نقطه شروع مشخص کنند و از آن نقطه سبک زندگی ای رو پیش بگیرند که با اون هدف متناسب باشه. و بتوانند از اون زمان از حواشی و پراکندگی های ذهنی دوری کنند و روی هدفشون متمرکزتر شوند. تا زمان این نقطه شروع، منابع رو مشخص و خریداری کرده باشند تا از اون نقطه ،مسیر روشن باشه و مصمم حرکت کنند.

 

  • فکر می کنید چرا بعضی دوستان با اینکه منابع رو می خونند و ساعت مطالعاتی خوبی هم دارند نتیجه نمی گیرند؟

در  رشته روانشناسی منابع پراکنده است. بعضی ها مدام منابعشون رو تغییر می دهند و منابع مورد اعتماد و ثابت رو انتخاب نمی کنند. من از همان اول سراغ رتبه یک، آقای همتیان، رفتم و منابع رو از ایشون گرفتم و به همین منابع اعتماد کردم. ممکن بود وسط مطالعه به منابعم شک کنم مثلا وقتی آزمون می دادم و بعضی سوالات رو می دیدم که در منابع من نبود اما وقتی جلوتر رفتم و تست های کنکور اصلی رو دیدم متوجه شدم که همین منابع خودم کافی بود و فقط مرور منابع و تسلط کافی هست که نقش مهمی داره ،هرچند نتونم همه سوالات رو باهاشون پاسخ بدم. یک منبع نمی تونه جواب گوی همه تست ها باشه حتی رتبه های تک رقمی هم همه سوالات رو جواب نمیدن.

نکته دوم اینکه زیاد دیدم که بعضی ها درگیر حواشی و فضاهای مجازی و برنامه هایی نظیر تلگرام و اینها هستند. من تا قبل کنکور گوشیم رو طوری انتخاب کردم که بعضی از این برنامه ها رو نداشته باشم و فکر می کنم دوری از این حواشی یکی از عوامل خیلی مهم موفقیتم بود.

 

  • فکر می کنید چه ویژگی و شاخصه ای دارید که در به دست اوردن رتبه تک رقمی بهتون کمک کرده؟

توی هر کاری که “انتخاب” می کنم که انجام بدم، دوست دارم بهترین باشم. یکی از دلایل تغییر رشته ای بودنم هم همین بود که دوست داشتم در رشته ای ادامه بدم که بتونم حرفی برای گفتن داشته باشم. ویژگی دیگه اینکه بعد از انتخاب یک هدف،در رسیدن به اون جدیت دارم بنابراین سبک زندگیم رو متناسب با اون هدف تغییر میدم تا بتونه هدفم رو محقق کنه.

 

  • ایرادی هم در شیوه مطالعه داشتید که تلاش کنید رفعش کنید؟

در مطالعه کمی وسواس داشتم ،دوست داشتم تک تک نکته های هر مطلبی رو که میخونم دربیارم که البته این هم تا حدی خوب هست و دقت محسوب میشه. در خلاصه نویسی ها هم خیلی کامل می نوشتم که کمی اذیتم میکرد البته نمی دونم در آخر تونستم حلش کنم یا نه.

 

  • همه مباحث رو از منابع می خوندین یا بعضی رو حذف کردین؟

فقط کتاب فیرس رو بعضی فصول اول و اخرش رو حذف کردم از فصل 5 تا 10 رو خوندم. باقی دروس چیز خاصی رو کنار نگذاشتم البته بعضی ها رو توی دوره ها کنار گذاشتم و اولویت ها رو بیشتر دوره کردم.

 

  • در روند مطالعه استرس هم سراغتون می اومد؟

کلا آدم استرسی نیستم و با خیال راحت درس می خونم. من تلاشم رو می کنم و به نتیجه خیلی فکر نمی کنم. اگر هم قبول نمی شدم کتاب هایی رو طبق علاقم خونده بودم و مطالب جدیدی یاد گرفته بودم.

 

  • شما الان دانشجوی ارشد روانشناسی بالینی دانشگاه تهران هستید. فکر می کردید که رتبه تک رقمی کسب کنید؟

راستش فکر نمیکردم رتبه 3 بشم، گرچه از اون اوایل رتبه 1 رو هدفم گذاشته بودم که حداقل جزء رتبه های برتر بتونم باشم،و متناسب با اون هم تلاش خودم رو کردم، در واقع یجورایی مثل اون که میگن هدف بالاتر رو انتخاب کن تا حدقل به هدف متوسط تر برسی.

 

  • وقتی نتیجه کنکورتون آمد، چه کسی کنارتون بود؟ میتونید حس اون لحظه اتون رو برامون بگین؟

اول خودم دیدم ، و به خوشحالی ای که خانوادم و مخصوصا پدر و مادرم که همواره همراه خوبی بودند با شنیدن خبرش تجربه خواهد کرد، فکر میکردم.

 

  • خانم هادی عزیز، ما در سایت روان آموز سعی می کنیم که هر آنچه داوطلبان بهش احتیاج داشته باشند ذکر کنیم. ممنون میشیم اگر نکته خاصی مدنظرتون هست و ما نپرسیدیم بفرمایید.

به نظر من تنها چیزی که کسی برای موفقیت نیاز داره خواست جدی فرد هست و یک مشاوره اصولی “اولیه” که مسیر دستیابی به هدف رو واضح کنه.  در مورد من تنها جدیتم برای هدفم کمکم کرد… امیدوارم موفق باشید در هر مسیری که انتخاب میکنید. ممنون از تلاشی که برای بچه ها انجام میدین، به نظرم سوال های اصلی رو خودتون مطرح کردین.

 

  • و در آخر نظرتون درباره سایت روان آموز چی هست؟

بارها دیدم که بدون چشم‌داشت و با حوصله پاسخ بچه ها رو میدین و کمکشون میکنید، منبع خوبی هست چه برای کنکور و چه برای روحیه گرفتن داوطلبان.

 

  • بی نهایت از وقتی که برامون گذاشتید سپاس گزاریم .

منم از شما سپاسگزارم.