مصاحبه با رتبه 21 بالینی

رتبه های تک رقمی همیشه پایه ثابت مصاحبه های ما بوده اند چرا که تجاربشان مسیر راه ماست. اما سوای آنها، کسانی را هم که برای مصاحبه انتخاب می کنیم، با توجه به شناختی که از آنها داریم، تجاربی دارند که از نظر ما ارزشمند هست. بنابراین خواندن این مصاحبه ها که دوستانتون برای نوشتنشون زحمت کشیدند، ساده ترین کاری است که برای شروع باید بکنید. ازشون سپاس گزاریم و مجددا به آقای خالق پور تبریک میگیم که با وجود شاغل بودن و تایم کم مطالعاتی توانستند این رتبه عالی را کسب کنند.

  • لطف می کنید خودتون رو برای دوستان معرفی کنید

سلام. محمدعلی خالق پور هستم. متولد سال 72. فارغ التحصیل روانشناسی بالینی.

 

  • ورودی چه سالی و کدوم دانشگاه بودین؟

سال 91. دانشگاه فردوسی مشهد.

 

  • کی به این فکر افتادین که ارشد بخونین و اولین قدمی که برداشتین برای شروع چی بود؟

من از ابتدای ورودم به کارشناسی متوجه شدم که رشته روانشناسی رشته ای نیست که بشه به مدرک کارشناسی یا حتی ارشد اکتفا کرد. بنظرم این رشته، رشته ایست که باید در اون رشد کرد و با صبر و مداومت در مطالعه و کار بالینی به بلوغ و استعداد لازم برای انجام درمان رسید. پس این مسیر، مسیر 4 ساله و 6 ساله نیست چرا که بزرگان این رشته هم در میانسالی به نبوغ لازم رسیدند. اولین قدمم بررسی موسسه ها و افرادی بود که میتونستن در این مسیر بهم کمک کنند و از میون همه اونها به شما و مجموعه تون اعتماد کردم که خداروشکر نتیجه اعتمادم رو هم گرفتم.

 

  • مهم ترین اصولی که برای شروع مطالعه باید رعایت کنیم به نظر شما چی هست؟

مهم ترین اصلی که بنظرم باید رعایت بشه اولا شروع مطمئن و دوما کیفیت مطالعه است. برای شروع مطمئن اول باید منابع رو به گفته خودتون یکبار برای یکسال مشخص کرد و وقتی مشخص شد با کمال اطمینان و آرامش به مطالعه اون ها پرداخت. در مورد کیفیت هم باید بگم که دانشجوها خودشون رو درگیر ساعات مطالعه و تعداد دوره هایی که برای هر درس داشتند نکنند. بلکه اونقدر با کیفیت و عمیق مطالعه کنند که یکبار برای همیشه اون مطلب رو متوجه بشن و دوره های بعدی فقط مروری بر مطالب باشه نه درک تازه مفاهیم.

 

  • از ابتدا برنامه بلندمدت داشتین؟ میدونستین که با هر درس چطور میخاین رفتار کنین؟ کی مرور کنید و غیره؟

بله. برنامه بلند مدتم رو شما تعیین کردید که البته من کوتاهی های زیادی در انجام اون داشتم. مثلا قرار بود تا قبل عید همه درس ها یک دور شده باشه که اینطور نشد. عید رسیده بود و من بعضی درسها رو هنوز کامل نخونده بودم. البته این مسائل بیشتر بخاطر این بود که متاهل هستم و برنامه کاریم طوری بود که تا بعداز ظهر مشغول کار بودم و بغیر از 2 ماه آخر فقط شبها 2 الی 3 ساعت مطالعه داشتم.

از اول عید سعی کردم مطالبی که نخوندم بعلاوه مطالبی که خونده شده رو در مطالعم قرار بدم که تقریبا از عید به بعد و مخصوصا دو هفته آخر، ایام طلایی مطالعه من بودند. مخصوصا دو هفته آخر که دوره نهایی رو انجام دادم که البته بخاطر مغرور شدن توی چند تا درس نتونستم درصدهای مورد انتظارم رو کسب کنم.

 

  • اینکه با وجود تایم کم و شاغل بودن تونستید بیشتر برنامه رو اجرایی کنید  جای تبریک داره. به نظر من هم تعهد شما به اونچه می خوندید و عمیق خوندن شما مهمتر از تایم مطالعاتی بود. بالاخره اگر کسی هدفی داره و نمیتونه شرایطش رو هم تغییر بده، قطعا میتونه خودش رو طوری با شرایط سازگار کنه که به هدفش برسه. انعطاف خیلی مهمه. 
  • میدونیم که برنامه ریزی طی مسیر یک چیز شخصی است و از فردی به فردی متفاوته. اما هر برنامه ریزی یک سری اصول مشخص داره. شما چه اصولی رو رعایت می کردید که فکر میکنید باعث موفقیت شما بود و باید به بقیه منتقلش کنیم؟

مهم ترین نکته ای که به ذهنم میرسه اینه که همیشه به مسائل زندگی به چشم فرصت نگاه کنند. مثلا افرادی که شاغل هستند از کنکور و کسب رتبه مناسب ناامید نشن چرا که شغل برای انسان انضباط ایجاد میکنه و این نظم خودبخود به مطالعه فرد سرایت میکنه. یا ازدواج موجب میشه فرد به شکل جدی تر و منسجم تر اهدافش رو دنبال کنه.

 

لیست منابع یکی از مهمترین چیزهایی هست که برای مطالعه از ابتدا مشخص می کنیم. شما چه منابعی رو مطالعه کردین؟

زبان: کتاب استاد زبان. متون سالهای گذشته. هر متنی از هرجایی که میشد پیدا کرد.

رشد: مجموعه روان آموز جلد یک و دو

بالینی: فیرس. فصول آزمون ها و مصاحبه از کرامر. برخی از فصول پروچسکا

مرضی: دو جلد گنجی

کودکان: خلاصه هام از کتاب مدرسان

فیزیولوژی و انگیزش و هیجان: پوران پژوهش

علم النفس: جزوه کلاسی دکتر خدامرادی

آمار و روش تحقیق: کتاب روش تحقیق دکتر حسن زاده. جزوه کلاسی دکتر حبیبی + کلاس نکته و تست ایشون.

دوست دارم اینجا این نکته رو بگم به بچه ها. همینطور که می بینید با تمام تاکیدی که من به کامل بودن مجموعه فیزیولوژی روان آموز دارم، اما می بینید که با توجه به شرایط اون رو معرفی میکنم. حتی در برخی جاها به جای منبع جزوه خاصی استفاده شده. از همون هفته های اول متوجه شدیم که گزینه بهتر برای آقای خالق پور چی هست و به شرایطشون میخوره. پس اصراری به خوندن یک منبع خاص نکردیم. البته ایشون پایه خوبی هم داشتند و ما با اطمینان بیشتری این کار رو کردیم. این که میگم معرفی منبع بدون سوگیری و همچنین بر اساس شرایط فرد، دقیقا همینجا نمود داره.

 

  • در درس خاصی ضعیف بودید؟ و برای این درس چه کردید؟

من تقریبا در هیچ درسی ضعیف نبودم ولی سعی میکردم در هر درسی مشکلاتم رو برطرف کنم. مثلا در زبان متوجه شدم که دامنه لغاتم برای کنکور ارشد کافیه و باید فقط متن بخونم و تست بزنم و این کار رو انجام دادم. یا مثلا در آمار و روش تحقیق مشکلی با فهمش نداشتم ولی کتاب و کلاسی نبود که بتونه خوب و منسجم مطالب رو ارائه بده تا اینکه با کلاس دکتر حبیبی آشنا شدم که بدلیل اینکه دیر متوجه شدم نتونستم در کلاس اصلیشون شرکت کنم والبته همون کلاس نکته وتستشون اونقدر برای من خوب بود و اونقدر تدریسشون قابل فهم بود که درصد 81 رو مدیون ایشون هستم. البته این به خود داوطلب هم برمی گرده که چقدر از کلاس بهره می بره.

 

  • چه مسایلی طی راه برای شما پیش میامد که شما رو خسته یا ناامید کنه؟ با این فکرها و مسایل چکار می کردید؟

حجم زیاد مطالب باعث میشد زمان هایی خسته بشم و ناامید از بخاطر سپردن این همه مطلب زیاد و متنوع که از عینی ترین مطالب مثل فیزیولوژی تا عقلی و شهودی ترین مطالب مثل علم النفس رو در بر می گیره. ولی دو تا مورد به من کمک کرد تا به مطالعه ام ادامه بدم.

اول امیدها و توضیحاتی که شما می دادید و واقعا کمک کننده بود. دوم این که این شرایط برای بقیه هم وجود داره و کسی میتونه بیشترین برد رو بکنه که حتی کمترین ناامیدی رو در ذهن خودش راه نده.

باید واقعیت نگر بود. همه ما مشکلات و پستی و بلندی هایی رو در زندگی داریم و خواهیم داشت. باید مشکلاتمون رو بپذیریم. برنامه ریزی کنیم و هدف کوتاه مدت و بلند مدتمون رو تعیین کنیم. از همین امروز برای اهدافمون تلاش کنیم و نگذاریم مشکلات زندگی ما رو در این مسیر به ستوه بیارند.

 

  • آیا جایی آزمون آزمایشی میدادین و اگر میدادین نتایجش و فیدبکی که ازش میگرفتین چطور بود؟

خیر. ولی سوالات برخی دفترچه های سنجش و مدرسان رو مرور می کردم و بازخوردها در هر درسی گاهی خوب و گاهی معمولی بود ولی در مجموع خوب بود.

  • فکر می کنید برجسته ترین ویژگی یا ویژگی هایی شخص شما که در موفقیت شما موثر بوده چه چیزهایی هست؟

آهسته و پیوسته بودن. من هیچ عجله ای برای مطالعه نداشتم چون به کیفیت بیشتر از کمیت اهمیت می دادم، گاهی هم از برنامه ام عقب می موندم ولی تا روز آخر به برنامه ام متعهد بودم.

 

  • به جز نتیجه ای که در کنکور کسب کردید، فکر می کنید این مطالعه و دوره چندماهه که صرف کنکور کردید چه چیزهایی به شما یاد داد؟

اولین درس، درس مدیریت بود. انسان کاملا انعطاف پذیره و ما میتونیم هرجور که بخوایم برنامه مون رو تنظیم کنیم به شرطی که زمان و انرژی روانی مون رو مدیریت کنیم تا بتونیم تا آخرین روزها بدون خستگی به مسیرمون ادامه بدیم.

دومین درس این بود که تا بدان جا رسید دانش من، که بدانم همی که نادانم. روانشناسی علم عمیقی ست. با حفظ کردن مفاهیم نمیشه و نباید پیش رفت. باید تک تک مفاهیم رو فهمید و تجربه کرد تا ان شاالله در مسائل درمانی آینده مشکلی بوجود نیاد.

 

  • اگه بخاید موفقیتتون رو به کسی تقدیم کنید اون نفر یا افراد کیا هستن؟

پدر و مادر و همسرم که در تمام مراحل حامی و پشتیبانم بودند.

 

  • ممنونم از وقتی که برامون گذاشتین. اگر سوالی بوده که من نپرسیدم یا سخنی که خودتون دوست دارین بگین ما می شنویم.

هیچ وقت سر جلسه کنکور نسبت به یک یا چند درس مغرور نشن. درصدهای من در درس بالینی و رشد و مرضی همیشه حدود 20 درصد بالاتر از چیزی بود که الان کسب کردم و این بخاطر این بود که سرجلسه این احساس بهم دست داد که سوالات این درس ها آسون طرح شده و این موجب شد تعداد پاسخ های غلطم بالا بره و درصدم کاهش پیدا کنه.

 

  • حرف آخر اینکه نظرتون درباره طرح تبسم چی هست؟

بنظرم برنامه ریزی و مشاوره، حداقل فایده ای هست که میتونه داشته باشه اینه که داوطلب مطمئن میشه اگه طبق برنامه و راهنمایی های مشاورش پیش بره به نتیجه دلخواه میرسه و این موجب کاهش استرس و ناامیدی میشه مخصوصا اگر مشاور، فردی با تجربه و دقیق و منطقی باشه. بنظرم خانم خجوی با تسلط کامل، منطقی و به دور از هیجان های بی موردی که برخی مشاورها به داوطلب وارد میکنند، من رو راهنمایی میکردند. براشون آرزوی موفقیت دارم و ازشون سپاسگزارم.

 

  • ما یک جمله اخر مصاحبه ها از دوستان به یادگار میگیریم. شما چه جمله ای رو برای ما یادگار میگذارید

انسان دقیقا زمانی در حال رشد و تعالی است که مشکلات و سختی ها با تمام توانشون میخوان اونو از پا در بیارند. در این لحظات، سرسخت تر از گذشته تلاش کنید که به همراه هر سختی آسانی است. إن مع العسر یسرا

10 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام من کتاب های مدرسان و لورا برگ و هیلگارد رو دارم و استطاعت مالی آنچنانی هم ندارم ک بتونم تمام منابعی که شما گفتید رو تهیه کنم ب نظر شما کدوما بیشتر نیازه برای اینکه ب هدفم برسم؟ من دانشگاه تهران رو میخام و از مرداد ماه هم دارم درس میخونم. ممنون

  • سلام

    ممنون از اطلاعات خوبتون . کارشناسی رشته غیرمرتبط و مهندسی هستم و به شدت علاقه مند به رشته روان شناسی بالینی مطالعه جدای از رشته کارشناسی هم خیلی زیاد در این زمینه داشتم و بیشتر reference هارو مطالعه روزنامه وار کردم . یه مقداری گیج شدم که آیا برای سال 97 هم امکان شرکت از رشته های غیرمرتبط در کنکور هستش برای روان شناسی یا خیر؟ این قانون دو مدرک در رشته روان شناسی برای شروع به کارو پروانه کار رو هم می دونم.

    ممنون از پاسخگوییتون.

  • با سلام خدمت شما و تبریک به اقای خالق پور
    میهواستم بپرسم امکانش هست من با ایشون در تماس باشم؟برای منابع و مشاوره.ممنون میشم چون واقعا خیلی نیاز دارم

دیدگاهتان را بنویسید