«سلام خدمت شما و همۀ روان‌آموزی‌ها. من «ویدا کوه‌پیما»، هستم 21ساله از شیراز. فارغ‌التحصیل رتبۀ اول روانشناسی از دانشگاه دولتی لارستان و رتبۀ 21 کنکور ارشد وزارت بهداشت سال 1401.»

با این معرفی مفید و مختصر، می‌رویم سراغ مصاحبه با رتبه 21 بهداشت 1401، یکی دیگر از رفقای خفن روان‌آموز که برای‌مان از اسرار گل کاشتن در کنکور ارشد روانشناسی می‌گوید. با ما همراه باشید.

  • چطور به روانشناسی علاقه‌مند شدی و این رشته را انتخاب کردی؟

رشتۀ تحصیلی من در دوران مدرسه، بنا به‌دلایلی تجربی بود اما بعد از کنکور سراسری در زمان انتخاب‌رشته تصمیم گرفتم مسیری را در دانشگاه بروم که به آن علاقه دارم. درنهایت با بررسی و راهنمایی اطرافیانم، روانشناسی را انتخاب کردم.

  • از دوران کارشناسی‌ات تعریف کن.

دو سال اول دورۀ کارشناسی، حضوری بود. من که وارد فضایی کاملا جدید شده‌بودم، از همان ابتدا به‌صورت فعال عضو انجمن‌های گوناگون دانشجویی شدم. یک سالی دبیر انجمن علمی روانشناسی بودم. در همۀ کارگاه‌ها شرکت می‌کردم و مطالعۀ جانبی غیردرسی هم داشتم.

منتها در ادامه به‌دلیل کرونا، ادامۀ تحصیلاتم مجازی شد. آن موقع، هم درس‌ها تخصصی‌تر شده‌بود و هم آموزش مجازی سختی‌های خودش را داشت. با این‌حال کیفیت عالی تدریس برخی اساتید، اشتیاق به تحصیل را در من دوچندان کرد.

  • تعریفت از موفقیت و شکست چیست؟

مختصر می‌گویم: موفقیت به‌نظر من یعنی تبدیل خواستن به شدن و شکست یعنی باور نداشتن به موفقیت.

  • از چه زمانی به‌طور جدی، شروع به مطالعه برای کنکور کردی؟

از مهرماه سال 1400 به‌طور جدی شروع کردم و برنامه‌ام را طوری تنظیم کردم که هم‌زمان هم ترم آخر دانشگاه را می‌گذراندم و هم منابع کنکور ارشد روانشناسی را مطالعه می‌کردم. 

  • از کدام خدمات و محصولات روان‌آموز استفاده کردی؟

من ازطریق فضای مجازی با روان‌آموز آشنا شدم و خلاصۀ کتاب روانشناسی بالینی کرامر را استفاده کردم که بسیار روان بود و در مدت زمانی کوتاه، مطالب مفیدی دراختیارم گذاشت.

مطالب مرتبط: خلاصه های الکترونیک روان آموز

  • برای هر درس چه منابعی را مطالعه کردی؟

باتوجه به این‌که طی چندماه از زمان درس خواندنم هنوز دانشجو بودم و زمان زیادی نداشتم، از ابتدا برای بعضی از دروس، جزوه تهیه کردم که اتفاقا خیلی هم جامع بودند و فقط برای یک‌سری از درس‌ها، منابع اصلی را مطالعه کردم.

اما به دوستان توصیه می‌کنم برای فهم عمیق‌تر مطالب درصورت امکان، منابع اصلی مثل آزمون‌‎های روانی و کاپلان و شخصیت و… را بخوانند و بعد برای تثبیت مطالب در ذهن‌شان به سراغ سایر منابع تکمیلی بروند.

  • از ابتدا برای درس خواندن برنامۀ بلندمدت داشتی؟

ابتدای هر ماه به‌طور کلی مشخص می‌کردم که چه دروسی را بخوانم اما برنامۀ اصلی‌ام هفتگی بود و دو روز آخر هفته را به مرور اختصاص می‌دادم. وقتی به حد مناسبی رسیدم، تست‌زنی را هم اضافه کردم. البته باید بگویم که آزمون‌وخطای زیادی داشتم تا به برنامۀ درستی برسم.

  • از خدمات مشاورۀ کنکور هم استفاده کردی؟

مشاور نداشتم و فقط هر‌ازگاهی در فضای مجازی از توضیحات و راهنمایی‌های رتبه‌برترهای سال‌های گذشته استفاده می‌کردم. به‌طور کلی معتقد بودم بهترین مشاور خودم هستم چون از هرکس دیگری از شرایط شخصی‌ام آگاه‌تر هستم.

اگر دوستان سردرگم هستند یا به یک همراه آشنا به این مسیر نیاز دارند، حتما از یک مشاور کاربلد کمک بگیرند.

  • برنامۀ درسی تو چه ویژگی‌هایی داشت که فکر می‌کنی باعث موفقیتت بوده‌است؟

خب برنامۀ درسی، فردبه‌فرد متفاوت است. امتیاز برنامۀ من این بود که کمال‌گرایی افراطی نداشت و انعطاف‌پذیری را در برنامه‌ رعایت کرده‌بودم. به‌نظر من داوطلبی نتیجۀ خوب می‌گیرد که یک برنامۀ منطقی و قابل اجرا داشته‌باشد.

  • زمان آزادت برای درس خواندن چه‌قدر بود؟

معمولا روزهایی که کلاس نداشتم و عصرها، بهترین زمان برای درس خواندن بود. مهم‌ترین اصل مطالعه ازنظر من، حفظ نظم برنامه، تداوم و پایبندی به آن است.  

مطالب مرتبط: کتاب های جامع روان آموز

  • در آزمون‌های جامع روان‌آموز شرکت کردی؟

خیر اما کنکورهای سال‌های اخیر را که می‌زدم، برای خودم شرایط آزمون‌ها را شبیه‌سازی می‌کردم. البته به‌نظرم چون آزمون‌های آزمایشی از همه لحاظ شرایط استانداردی دارند، بد نیست که داوطلبین برای سنجش خودشان در این آزمون‌ها شرکت کنند.

  • در سال کنکور از تلفن همراه و فضای مجازی هم استفاده می‌کردی؟

به‌طور محدود و فقط کانال‌های تلگرامی کنکور را درطول هفته چک می‌کردم. با پاک کردن اپلیکیشن‌هایی که می‌دانستم وقتم را زیاد می‌گیرند، توانستم زمانم را مدیریت کنم.

  • در طول این یک سال چه تفریحات و سرگرمی‌هایی داشتی؟

آخر هفته‌ها چندساعتی را به وقت گذراندن با دوستان و خانواده اختصاص می‌دادم. تقریبا سه‌ماه یک‌بار هم برای تجدید انرژی به یک مسافرت کوتاه دو، سه‌روزه می‌رفتم.

  • مهم‌ترین عادات مفید و مضر خودت را که تأثیر مستقیمی در نتیجۀ کنکور داشت، چه می‌دانی؟

من به پشت‌میزنشینی طولانی‌مدت عادت ندارم. برای همین نمی‌توانستم زمان زیادی به‌صورت پیوسته مطالعه کنم و همین موضوع باعث می‌شد بعضی مطالب را نیمه‌کاره رها کنم. این وقفه‌ای که بین درس خواندن می‌افتاد، به پروسۀ یادگیری‌ام آسیب می‌زد.

عادت بد دیگرم هم این بود که اصلا سحرخیز نبودم. البته عادت مثبت هم داشتم؛ مثل این‌که در هیچ حالتی برنامه‌ریزی‌ام را رها نمی‌کردم و تلاشم برای مطالعه براساس کیفیت مباحث مشخص شده‌بود و نه کمیت و میزان ساعت درس خواندن.  

  • وقت‌هایی که خسته و ناامید می‌شدی، چه راه‌حلی برای خودت داشتی؟

در این مواقع، برای مدت کوتاهی مطالعه را متوقف و انگیزه و اهدافم را به خودم یادآوری می‌کردم. کمی هم به دعا و استراحت می‌پرداختم و بعد از بازیابی آرامشم، به سراغ ادامۀ مطالعه می‌رفتم.

مطالب مرتبط: آزمون های آزمایشی روان آموز

  • انگیزه‌ات برای ادامه‌تحصیل در روانشناسی چیست؟

روانشناسی، رشته‌ای بسیار وسیع و نیازمند مطالعۀ مداوم و اطلاعات به‌روز است. امیدوارم با ادامه‌تحصیل و افزایش دانشم در این رشته بتوانم به درجات عالی برسم و رشد و تجربۀ خوبی کسب کنم تا به‌نوبۀ خودم سهمی در خدمت و یاری رساندن به هم‌نوعانم داشته‌باشم.

  • ویژگی‌های مثبت و منفی خودت را که در کنکور تأثیر گذاشتند، چطور ارزیابی می‌کنی؟

ارادۀ قوی، صبر، پشتکار و استمرار از ویژگی‌های مثبتم بودند. اما از آن‌جایی‌که درطول درس خواندن، روحیه‌ام حساس شده‌بود، خیلی تحت تأثیر رفتار و حرف‌های اطرافیانم قرار می‌گرفتم.

گرچه درنهایت به هیجاناتم مسلط می‌شدم اما گاهی بازدهی مطالعه‌ام به‌دلیل نشخوار فکری و ذهن آشفته، افت می‌کرد. 

  • از ورزش و تغذیه‌ات در سال کنکور بگو.

من رزمی‌کار حرفه‌ای هستم و ورزش جزء جدایی‌ناپذیر زندگی‌ام است. در سال کنکور هم سه‌روز در هفته به باشگاه می‌رفتم که برای تجدید انرژی و روحیه عالی بود.

ازنظر تغذیه‌ای هم اکثرا از مواد غذایی مفید و مقوی استفاده می‌کردم. من خیلی به جملۀ «ذهن سالم در بدن سالم»، باور دارم.

  • آیا برای مطالعۀ هر درس شیوۀ متفاوتی داشتی؟

بله. برای درس زبان، گرچه سطح خوبی در این درس داشتم، اما به‌دلیل اهمیتش در کنکور، لغات و درک مطلب زبان را در برنامۀ روزانه‌ام گنجانده‌بودم.

درس آسیب‌شناسی را هم بعد از یادگیری کامل، داخل کتاب حاشیه‌نویسی کردم تا مطالب مهم‌ترش پیش چشمم باشد.

برای درس فیزیولوژی، به‌دلیل فرار بودن مطالب، نکات خیلی مهم را خلاصه‌نویسی می‌کردم. بعضی از نمودارها و مطالب فراموش‌کردنی را هم روی دیوار چسبانده‌بودم و روزانه مرور می‌کردم.

  • چالش‌برانگیزترین درس برای تو چه بود و چطور ازعهده‌اش برآمدی؟

آمار و روش‌تحقیق برای من خیلی چالشی بود. اوایل سعی داشتم همۀ مباحثش را بخوانم اما این کار وقت زیادی ازم می‌گرفت و خیلی زود هم مباحثش را فراموش می‌کردم. برای همین تصمیم گرفتم که بیشتر روی بخش روش‌تحقیق کار کنم و فصول مهم‌تر و پرتکرارتر و جزوه‌های خلاصه را چندین‌بار مطالعه کردم.

برای بخش آمار هم چندتا از مهم‌ترین فرمول‌ها را حفظ کردم و درنهایت با تست‌زنی و مرور به حد قابل‌قبولی در این درس رسیدم.

مطالب مرتبط: منابع کنکور ارشد روانشناسی

  • نقطه‌قوتت چه درسی بود و برای بهره‌گیری بهتر از آن چه کاری کردی

نقطۀ قوت من، درس زبان بود اما از این درس غافل نشدم. از حدود یک‌سال قبل دامنۀ لغاتم را گسترش دادم و شروع به درک مطلب‌خوانی و تست‌زنی کردم.

تا پایان تابستان، کل لغات 504واژه را یادگرفتم؛ همۀ تست‌های زبان دهۀ 90 وزارت بهداشت را زدم و لغات مهمش را یادداشت‌برداری کردم. تا زمان کنکور هم به تست‌زنی و مرور لغات ادامه دادم تا کاملا در ذهنم تثبیت شوند.

  • نقطه‌ضعفت چه درسی بود و برای بهبودش چه کردی؟

درس رشد، نقطه‌ضعفم بود چون اوایل کارشناسی خوانده‌بودمش و برای کنکور کمی دیر به سراغش رفتم. خب از آن‌جایی‌که وقت نداشتم رشد را به‌طور کامل مرور کنم، تمرکزم را گذاشتم روی اعداد و ارقام و نظریات مهم این درس.

این مباحث را خلاصه‌نویسی کردم که در زمان جمع‌بندی به دادم رسیدند و علی‌رغم زمان کم، بسیار موثر بودند.

  • از دوران عیدت برایمان بگو.

چون تا آن زمان به حد خوبی از مطالعه رسیده‌ و تقریبا همۀ درس‌ها را خوانده‌بودم، چهار روز اول به مسافرت کوتاهی رفتم. برای بقیۀ تعطیلات هم چون رفت‌وآمدهای خانوادگی را پیش‌بینی کرده‌بودم، برنامه‌ام را سبک‌تر درنظر گرفتم.

درنهایت توانستم در این مدت مطالعۀ مناسبی داشته‌باشم.

  • برای جمع‌بندی درس‌ها چه کردی؟

در دوران جمع‌بندی تقریبا برای همۀ دروس، خلاصه، حاشیه‌نویسی یا جزوۀ مختصری داشتم. علاوه‌بر این‌ها تست‌های کنکور دهۀ 90 دکتری و ارشد را زدم و همه را تحلیل کردم.

مطالب مهم‌تر این کنکورها را دوباره از روی منابع اصلی مطالعه کردم و نکات‌شان را نوشتم که در روزهای پایانی خیلی کمک‌کننده بود.

  • روز کنکورت چطور بود؟

به‌دلیل یک‌سری مشکلات، شب قبل از کنکور شرایط خوبی نداشتم و تحت فشار روانی بودم اما با توکل به خدا، اعتماد به دانسته‌هایم و همدلی اعضای خانواده با آرامش در جلسه حاضر شدم و آمادگی نسبتا خوبی داشتم.

مطالب مرتبط: کلاس های جامع ارشد روانشناسی روان آموز

  • بعد از دریافت دفترچه به چه نحوی به سوالات پاسخ دادی؟

قصد داشتم به ترتیب دفترچه پیش بروم و بعد از هر درس، تعدادی از سوالات زبان را پاسخ بدهم اما با دیدن سوالات کمی استرس گرفتم و بعد از درس اول، سراغ درس دوم رفتم و زبان را فراموش کردم. البته کمی بعد توانستم به استرسم غلبه کنم و با همان روشی ادامه دادم که مدنظرم بود.

  • اگر یک‌بار دیگر در موقعیت کنکور باشی، چه اشتباهاتی را انجام نمی‌دهی؟

بعضی از درس‌ها را به ماه‌های آخر موکول نمی‌کنم و از همان ابتدا کم‌کم به برنامه‌ام اضافه‌شان می‌کنم. به مباحث مهم‌تر هم زمان بیشتری اختصاص می‌دهم.

  • برای رتبه‌برتر شدن از چه چیزهایی در زندگی چشم‌پوشی کردی؟

من اصولا خیلی اهل مسافرت و تفریح هستم و در مدت درس خواندنم از بسیاری از خوشی‌های زودگذر صرف نظر کردم تا به موفقیت و خوشی‌های پایدارتری برسم. تلاش کردم دروس را تا درصد مشخصی برسانم چون می‌دانستم با این کار، رتبۀ خوبی در انتظارم است. خوشبختانه همین اتفاق هم افتاد.

  • در سال کنکور به مشکلی هم برخوردی؟

در سال کنکور، بیماری‌ها و اتفاقات ناخواسته‌ای برای خودم و اعضای خانواده‌ام رخ داد، مخصوصا در دو هفتۀ آخر که برای هر داوطلبی بسیار مهم است و در نتیجه تأثیر زیادی دارد.

خب این اتفاقات برایم ناخوشایند بود، از لحاظ جسمی و روانی تحت فشار زیادی قرار داشتم و خیلی ‌کم مطالعه کردم. اما همدلی و اتحاد خانواده‌ام و تلاش‌شان در ایجاد جو آرام برای من، بار عظیمی را از دوشم برداشت تا تمرکزم را حفظ کنم و نتیجۀ زحماتم هدر نرود.

  • به‌جز نتیجۀ کنکور این دورۀ مطالعاتی‌ چه چیزهایی به تو یاد داد؟

مهم‌ترین درسی که از این دوران گرفتم، صبوری و کوشش مداوم در راه رسیدن به هدف با وجود همۀ شرایط غیرمنتظره بود.

  • چه کسانی را بیشتر از همه در موفقیت خودت سهیم می‌دانی؟

خانواده‌ام که در همۀ مراحل زندگی، حامی‌ام هستند و با وجود آن‌ها بود که این موفقیت حاصل شد.

  • مهم‌ترین توصیه‌ات به داوطلبین کنکور سال بعد چیست؟

حتما زبان را هر روز بخوانند و هیچ درسی را حذف نکنند. سبک زندگی و رژیم غذایی سالم را جدی بگیرند. اصول مطالعه و برنامه‌ریزی صحیح را در‌پیش بگیرند و تا جایی که می‌توانند تست‌زنی داشته‌باشند.

  • کنکور را با موفقیت پشت‌سر گذاشتی. برنامه‌ات برای آینده چیست؟

تمام توانم را برای ادامۀ مسیر صرف خواهم‌کرد و مطالعات و تحقیقاتم را در این حیطه افزایش می‌دهم تا به اهداف والاتر برسم.

  • نقش روان‌آموز را در سال کنکورت چقدر مهم می‌دانی؟

من یکی از جزوات روان‌آموز را داشتم که عالی بود. از دوستانم هم که سایر محصولات روان‌آموز را استفاده کرده‌بودند، تعریفش را خیلی شنیدم. هم‌چنین صفحات مجازی روان‌آموز را پی‌گیری می‌کردم که خیلی کمک‌کننده بودند و پاسخگویی عالی داشتند. متشکرم از این تیم همراه و پرافتخار.

  • اگر صحبتی هست که دوست داری بگویی، ما به گوش جان می‌شنویم.

دوستان کنکوری لطفا به خودتان باور داشته‌باشید. سعی کنید از حاشیه‌ها دور بمانید. سرسخت‌تر از موانع مقابل‌تان باشید. بهترین نسخه از خودتان را در این مسیر بگذارید و ایمان داشته‌باشید که خداوند حتما نتیجۀ تلاش‌تان را خواهدداد.

مطالب مرتبط: مشاوره بروکا