مشکل برنامه ریزی و نگرانی های شما

یکی از سوالات شایع الان شما عزیزان اینهاست: الان کتاب هام رو بعضی هاش رو تموم کردم و بعضی ها مونده. حالا باید دوره رو شروع کنم یا فقط کتاب های باقی مونده رو بخونم؟ دوره رو کی شروع کنم؟ کی باید کتاب هام تموم شده باشن؟ وقتی آزمون های ازمایشی شروع میشن باید کتاب هام تموم شده باشن؟ کی تست بزنم؟ چرا الان هر چی میخونم یادم میره فک میکنم اینها رو تا موقعی که میخوام دوره کنم مجبور بشم دوباره همشون رو بخونم و غیرررررره…. سعی میکنم تا آنجا که به ذهنم می رسد نکاتی را ذکر کنم باقی مطالب را می توانم در پاسخ به سوال شما دوستان بنویسم.

یکی از مهم ترین کاربردهای برنامه بلندمدت همین جاست. فرض کنیم شما در حال خواندن هستید ولی نگران هستید که کی این کتاب ها تمام خواهند شد که دوره را شروع کنم؟ یک راه که به نظر من مناسب هست این است که یک دفترچه داشته باشید و هر روز آن را پر کنید. البته در نمونه برنامه ای که گذاشته بودم یک بخش اجرا قرار داشت که تقریبا همین هست. مثلا روش تحقیق دلاور را میخونید که حدود 300 صفحه است. فرض کنیم شما سه روز در هفته روزی دو ساعت روش تحقیق می خوانید. روزانه یادداشت می کنید که طی این دو ساعت چقدر روش تحقیق خواندید. بعد از سه روز می دانید که به طور متوسط روزی ده صفحه خواندید، حالا یک موقع کمتر یک موقع بیشتر. این ده صفحه را ملاک قرار میدهیم. از اول شهریور اگر هفته ای سی صفحه روش تحقیق بخوانید، 10 هفته طول می کشد تا کتاب روش تحقیق تمام شود یعنی حدود دو و نیم ماه بعد برنامه ریزی  روش تحقیق تمام می شود که ما می توانیم روی سه ماه حساب کنیم تا حاشیه اطمینانی هم داشته باشیم. پس تا اخر آبان روش تحقیق تمام می شود. تقریبا نصف این زمان را هم برای دوره و تست زنی اول لازم خواهید داشت یعنی حدود یک ماه تا یک ماه و نیم، یعنی تا نیمه دی حتما دوره و برنامه ریزی تست زنی روش تحقیق تمام شده است و بعد از آن در یک ماه و نیم باقی مانده دوره سوم یا نکته ها، خلاصه ها و تست های مهم را دوره خواهیم کرد. این فقط یک مثال بود! برای باقی دروس هم به همین شکل پیش می رویم. اگر درسی صفحات زیادتری دارد، مشکل تر است و غیره، از اینجا متوجه می شویم که باید زمان بیشتری در هفته به آن اختصاص دهیم.

حسن این کارها چیست؟ اول از همه استرس شما کم می شود. این افکار نادرست و ناکارآمد که به دوره نمی رسید با یک شاهد عینی کنار زده می شود و شما به راحتی روزی ده صفحه خود را می خوانید. دوم اینکه به شما فیدبک می دهد که آیا طبق برنامه پیش می روید یا خیر و آیا درس خاصی نیاز به تغییر ساعت دارد یا نه. همه اینها را می توان در یک جمعه انجام داد یعنی اخر همین هفته می توانید این برنامه را بریزید. با این حال این فقط یک پیشنهاد است و اگر طبق شناخت خودتان و تجربه این روش را نامناسب دیده اید مطمئنا راه های دیگری برای انجام دادن دارید. نکته مهم اینکه این تعداد صفحات برای هر کسی تفاوت دارد بنابراین هرگز خودتان را با دیگری مقایسه نکنید یا اینکه فلانی کتابی را تمام کرده و دوره را شروع کرده اما شما نه.

موضوع دیگر اینکه لزومی ندارد که تمام دروس تا یک زمان خاصی تمام شوند. بعضی دروس تمام می شود ، دوره آن شروع می شود یا بسته به شرایط تشخیص می دهید که زمان آنرا به درس دیگری اختصاص دهید. اما بعضی دروس همچنان خواندن اصلی ادامه دارد و تمام هم نمی شود! بنابراین برنامه هر درس مخصوص آن درس است. همچنین دوره برخی دروس می تواند همزمان با خواندن آن انجام شود که می توان به شیوه جعبه لایتنر این کار را کرد یا طبق یک نظمی در هفته برای مرور وقت گذاشت. بعضی برای همه دروس این دوره را دارند و بعضی فقط برای  دروسی که بسیار فرار هستند.حتی اگر جزو ان دسته ای نیستید که مرور روزانه و هفتگی داشته باشید باز هم فکر میکنم زبان و فیزیولوژی حتما در برنامه روزانه تان هست. همچنین نکات فرار هر درسی می تواند به این شکل مرور شود مثلا فرمول های آمار. پس تمام شدن یک کتاب را ملاک خودتان قرار ندهید، خوب بخوانید و اگر احساس کرده اید مطالب قبلی فراموش شده دوره هایی داشته باشید.

موضوع بعدی آزمون های آزمایشی است. این سوال برای من جالب است که باید با شروع آزمون ها تمام دروس تمام شده باشد؟ نه! معلومه که نه! کلا چه علاقه ای به مشخص کردن یک زمان خاص برای تمام شدن دروس دارید؟ خوب بخونید و در برنامه ریزی تان غیرمنعطف نباشید. شما حجم زیادی از دروس را تا شروع آزمون ها خوانده اید اما به این معنی نیست که همه آنها تمام شده اند. تجربه شخصی من این هست که تا چند هفته قبل از آزمون اصلی هم می توان مطالب جدید خواند. فقط این دروس نمی تواند جزو دروس سنگین و مفهومی باشد.  آزمون های آزمایشی فرصتی هستند برای برنامه ریزی مجدد، هماهنگ کردن خود با مباحث آزمون ها و نظم دادن بیشتر به برنامه، شروع تست زنی و غیره نه اینکه برعکس خودش عامل استرس زایی برای شما باشد! گاهی از آزمون عقب می مانید، اشکالی ندارد! آزمون همیشه فرصت دوره و جبران دارد.گاهی حتی بعضی مباحث را نمی رسید بخوانید باز هم اشکالی ندارد.  بنابراین شما ازمون ازمایشی را تنها وسیله ای برای رسیدن به هدف در نظر می گیرید نه خود هدف!

این سوال رایج هم این روزها زیاد پرسیده میشوند که چرا هیچی یادم نمیمونه! خوب الان موقع یادگیری هست نه حفظ کردن! شما الان باید یاد بگیرید، متوجه مطلب بشوید و طوری خط کشی و هایلات و نکته برداری کنید که مناسب دوره باشد. چرا که شما این ها را چند بار مرور خواهید کرد. بنابراین لازم است که برای آن موقع چیزی داشته باشید که بخوانید و حفظ کنید. این امر مخصوصا برای تغییر رشته ای ها یا کسانی که فاصله زیادی از فارغ التحصیلی دارند اتفاق می افتد. نگران نباشید دوره دوم بسیار بهتر خواهد بود. جعبه لایتنر برای نکات فرار، یادداشت برداری و فلش کارت نیز این استرس را کاهش خواهد داد و بیشتر از چیزی که فکر می کنید نزدیک کنکور به دادتان خواهد رسید.

در نهایت مشاور شما می تواند شما را در این راه پیگیری و به شما فیدبک بدهد که در مسیر درستی حرکت می کنید یا خیر. جمله آخر اینکه با برنامه ریزی تقدیر خود را در دست بگیرید!

موفق و شاد باشید

دیدگاهتان را بنویسید