به دنبال مصاحبه هایی که قبلا از سایر رتبه های برتر در سایت داشتیم تا به هدف خود یعنی انتقال تجارب رتبه های برتر نزدیک تر شویم، در زیر مصاحبه با رتبه یک ارشد روانشناسی بالینی 94 ، جناب آقای علی اعظم رجبیان را می خوانید. ایشان افتخار دادند و این فرصت رو در اختیار ما گذاشتند تا مصاحبه ای با ایشان انجام دهیم. از این بابت من از جانب خودم و همه دوستان در سایت روان آموز مجددا از ایشان سپاس گزاری می کنم که تجاربشان را در اختیار ما قرار دادند. امیدواریم که کسب رتبه یک ارشد روانشناسی بالینی به امید خدا شروعی برای موفقیت های بزرگتر در این حیطه برای ایشان باشد.

  • اول از همه تبریک میگم که بهترین نتیجه رو از تلاشتون به دست آوردین و براتون از صمیم قلب خوشحالم و آرزوی موفقیت های بیشتر دارم. در شروع، خودتون رو برای دوستانمون معرفی می فرمایید. دوست داریم با پیشینه رتبه یک ارشد روانشناسی بیشتر آشنا بشیم.

علی اعظم رجبیان دانشجوی روانشناسی عمومی دانشگاه فردوسی مشهد هستم

  • میتونیم سنتون رو بدونیم و اینکه ورودی چه سالی هستید؟

متولد 67  و ورودی 90 هستم

  • در طول دوران تحصیل، جزو دانشجویان برتر کلاس بودید؟ میتونیم معدل کارشناسی تون رو بدونیم.

جز استعدادهای درخشان بودم و معدل 19.24 رو در دوره کارشناسی کسب کردم

  • خیلی عالیه. پس پایه علمی خوبی هم داشتین. فکر می کنین این قضیه چقدر تاثیرگذاره؟ یا اینکه کنکور قضیه متفاوتی است؟

ببینید توضیح این مطلب یک مقدار مفصل هست بنابراین  جواب سوالاتون رو در دو بخش میدهم.  به طور کلی به نظر من اونچه که باعث موفقیت در یک رشته میشه در قدم اول عشق و علاقه به رشته تحصیلی هست اینکه چه مقدار خودمون رو در جو کلاسها و اساتید درگیر کنیم خوشبختانه اساتید دانشگاه با روی گشاده پذیرای سوالات دانشجویان بودند شاید من برخلاف بسیاری از دانشجویان در دوره کارشناسی وقت مطالعه نداشتم اما بی شک درگیری در مباحث کلاسی در کسب معلومات موثر هست. نکته دوم اینکه همانطور که میدونید تاثیر معدل در کنکور از چند پرسش صحیح بیشتر نخواهد بود اونچه که باعث موفقیت در کنکور میشه توکل برنامه ریزی و هدف گذاری مناسب هست

  • قطعا شما هم موافق هستید که گام اول شروع خیلی مهم هست و دقیقا همین ضرب المثل ” خشت اول گر نهد معمار کج، تا ثریا می رود دیوار کج” اینجا مصداق داره. شما چطور آجر اول رو چیدین؟ گام اول شما چی بود؟

به صورت کلی معتقدم برای یک شروع خوب یک هدف خوب لازم هست و برای یک هدف خوب نیاز به یک مشاور خوب هست . همانطور که حضرت علی(ع) می فرمایند”هر کس خود رای شد هلاک شد و هرکس با افراد صاحب نظر مشورت کند در عقل آنان شریک میشود”

  • شما مشاور خاصی برای شروع داشتید؟

برای خوندن منابع مناسب فقط از دوستان رتبه برتر دانشگاهمون کمک گرفتم. در زمان مطالعه هم از هیچ موسسه یا شخص بخضوصی مشاوره نگرفته ام.

  •  شما هم مثل رتبه یک ارشد روانشناسی بالینی سال قبل، خانم ابراهیمی به این تاکید می کنید که حتما از رتبه های برتر برای شروع کمک بگیرند و درست هم هست. طبق تجربه رتبه های قبلی که صحبت کردید و خودتون الان صاحب تجربه هستید برای شروع چه نکاتی رو برای دوستان تاکید می کنید؟

اول اینکه بدونیم استرس کنکور برای همه هست و نباید فکر کنیم رتبه های برتر به قول شما از سیاره دیگه ای اومدند در مواقع استرس بسیاری از دوستانم ارتباط با خدا آرومشون میکنه.

بله “یک رقمی ها از مریخ نیامده اند”. خوشحالیم که دست نوشته آقای سبزی رو خوندید

دوم اینکه قرار نیست همه ما توی هر درسی قوی باشیم بنابراین باید نقاط ضعف و قوت خودمون رو بدونیم و محو یا تقویت کنیم

سوم آنکه هدف گذاری دقیق بسیار مهمه یعنی بدونید می خواین به چه برسید و ابزار رسیدن به اهدافتون چی هست.

و نکته آخر اینکه از کنکور غول نسازیم و اگر هم نمی تونیم با این دید به داستان نگاه کنیم حداقل بدونیم این غول با چند حرکت قلم نابود میشه!

  • شما وقتی تصمیم به تهیه منابع گرفتید از حجم زیادشون نگران نشدید؟ این یک احساس خیلی شایع بین داوطلبان هست که باعث میشه از خوندن منابع اصلی ناامید بشوند. شما چه تدبیری برای این مساله داشتید؟

وقتی منابع زیاد رو دیدم و اینکه عملا بنا به وجود پاره ای از مشکلات وقت چندان زیادی رو برای مطالعه نداشتم این احساس شایع به من هم دست داد اما الزاما خواندن همه منابع با این گستره راه موفقیت نیست پس سعی کردم منابعی رو مطالعه کنم که مهمتر بودند

  • جای دیگری هم فرمودین که زمان مطالعاتی زیادی نداشتید. روزانه چند ساعت مطالعه داشتید و اینکه از کی شروع کردین؟

از تیر ماه به صورت جدی شروع به مطالعه کردم اما به وجود آمدن یک سری مسائل نزدیک به 2 ماه من رو درگیر کرد اما با حل شدن مشکلات دوباره با عزمی قویتر شروع کردم ، هرچه به کنکور نزدیکتر میشدم ساعت مطالعاتی بیشتر میشد در مجموع میانگین مطالعات من تا بهمن 7 ساعت بود

 

  • قطعا شما هم میدونید که هر کسی شیوه مطالعاتی خاص خودش رو داره که میتونه با کمک مشاورش نهایتا اشکالاتش رو برطرف کنه ولی نمیتونیم بگیم یک شیوه کلی هست که باید همه اونطور بخونند. با این حال ما مشتاقیم که شیوه برنامه ریزی شما رو هم بدونیم.

من هر درس رو کامل می خوندم و بعد از اون  دروس بعدی رو مطالعه می کردم این کار باعث میشد که فرضا یک کتاب کمک آموزشی مرتبط رو وقتی می خوندم به نوعی تحلیلگر کتاب اصلی باشم به سخن دیگه دید جامع تری داشتم چون  مفاهیم به هم وصل می‌شدند که همان مفهوم یادگیری گشتالتی است.

  • این یک برنامه ریزی عالی برای شخص شماست از این جهت که من فکر میکنم با توجه به پایه درسی شما، اشراف نسبی به منابع داشتین و میدونستین که حدودا چقدر از شما زمان میگیرن و مناسب شخص شما بوده است. اما به تجربه دیده ام به طور کلی اینکه تک درس پیش برویم برای بعضی افراد، نه همه، این خطر رو داره که از خوندن سایر منابع عقب بمونند. مایلیم که نظرتون رو درباره برنامه ریزی پیشنهادی سایت بدونیم. ما معتقدیم درس فیزیولوژی یا آمار و زبان دروسی نیستند که در یک زمان فشرده مطالعه شوند مگر اینکه در این دروس قوی باشیم. ما توصیه میکنیم این دروس رو از ابتدا شروع کنند و در برنامه بگذارند. برای بقیه دروس بسته به عادات شخصی، قسمت اول هر درس یا فقط یک درس رو داشته باشند و بقیه منابع رو بعدا شروع کنند. نظر شما درباره این پیشنهاد ما چی هست؟

اشکال اصلی مطالعه من این بود که با وجودی که منابع رو کم و بیش مطالعه کردم وقت نکردم خلاصه هام رو کامل دوره کنم یعنی فیزیولوژی رو که تقریبا اولین درسی بود که خوندم رو دوباره بعد 6 ماه وقت کردم 50 درصد از خلاصه هام رو دوره کنم .اگرچه در فهم مطالب فیزیولوژی خوب بودم ولی چون تازه کتاب رو مطالعه می کردم و با نثر دکتر خداپناهی مشکل داشتم فقط مطالب خوب در ذهنم باقی مانده بود و گرنه قطعا نتیجه اش شکست خواهد بود ( بعد از 6 ماه دوره نکردن) باقی دروس مثل رشد هم همینطور.  برای همین ایراد روش من مشخصه اون هم اینکه به نظرم برای کسانی که نمی توانند مطالب را از گذشته به آینده به دلیل فاصله زمانی زیاد ارتباط دهند این روش فقط نتیجه شکست رو خواهد داشت اما شیوه درست به نظر من  این هست:

اینکه موقع خواندن فرضا مباحث رشد کتاب ژنتیک 1 ، کتاب کمک آموزشی رشد ساد و برک رو کنار هم بذارند و بعد از خواندن و خلاصه نویسی مطالب مطابق با گفته شما پیش برند اینجوری علاوه بر فهم بهتر مطالب بخش بعدی که بعد از تابستون شروع میشه میاد کمکشون … برای همین روش تک درس رو به سایر دانشجویان  اصلا پیشنهاد نمی کنم

  • مرسی از توضیح جامعتون. منظورتون این هست که بعضی دروس رو پیش ببرند و برای هر درس هم به شکل منسجم مطالب رو بخونند همراه با خلاصه ها که یک جمع بندی برای دوره داشته باشند؟ درست متوجه شدم؟

بله

  • اینطور که به نظر میرسه برای شما منسجم بودن مطالب خیلی مهمه و در هر دو روشی که دارید ذکر می کنید این به چشم می آید. درسته؟

برای من منسجم خواندن در اولویت هست درست می فرمایید

  • تبریک میگیم به شما بابت حافظه قویتون و قطعا این یک شاخصه است که در موفقیت شما موثر بوده . البته در حرفهای اولتون هم ذکر کردین که به کسب اطلاعات از اساتید علاقه دارید . در حافظه شما شبکه های اطلاعاتی زیادی هست که شما مطالب جدید رو بهش اضافه می کنید و این باعث یاداوری اونها میشه چون فقط حفظ نشده اند. در حرفهاتون به خلاصه کتاب ها اشاره کردین. خودتون خلاصه میکردین یا از خلاصه موسسه خاصی استفاده می کردین؟

به نظرم خلاصه کتاب های هیچ موسسه ای به تنهایی کافی نیست بلکه هر کتابی در یک حیطه بهتر عمل می کنه در کنار تمامی کتب آموزشی (که در بخش منابع ذکر شد) برای هر فرد خلاصه های خودش بهترین هست.

  • به شرکت در آزمون معتقد هستید؟ جایی شرکت کردید؟

بله به نظرم در فهم اشکالات می تونه بسیار کمک کننده باشه ، من آزمون های تعاونی سنجش رو تماما شرکت کردم.

  • در آزمون‌ها همیشه رتبه تک رقمی بودین؟

بله

  • من تقریبا سوالاتی که برای کنکور داشتم پرسیدم فقط دوست دارم بیشتر درباره ویژگی هایی که به شما در کسب رتبه کمک کرده بپرسم. منظورم ویژگی هایی است که داوطلبان باید اونها رو در خودشون تقویت کنند

مهمترین مورد به نظرم این هست که اگر دانشجویی رشته روانشناسی رو انتخاب کرد از همون اول بدونه این رشته مقدس هست و به عنوان یک درمانگر هدف اصلی کمک به مردم هست وقتی چنین دیدی رو داشته باشید می دونید که نسبت به این نوشته ها مسئولیت دارید و باید از همین نظریه ها + خلاقیت خودتون برای درمان استفاده کنید پس خوب یاد  می گیریم که خوب به کار ببریم

خیلی از مواقع هست که در مسیر پیشرفت موانعی به وجود میاند چقدر خوبه که با یک ارتباط صحیح با خداوند و با تلاشمون دنبال حل مسئله باشیم مطمئن باشیم اگر این مسیر مسیر مناسبی برای ما باشه خودش راه صحیح رو جلومون میذاره همانطور که در مسیر کنکور بارها به مشکلات جدی برخوردم و مشکلم حل شد

و مورد آخر اینکه به کتاب ها دیدی از پایین به بالا نداشته باشیم  با اعتماد به نفس کامل از بالا به پایین نگاه کنند

  • رتبه یک کارشناسی ارشد روانشناسی قصد داره کجا ادامه تحصیل بده؟

دانشگاه فردوسی مشهد

  • انتخاب خیلی عالی هست. میتونید دلیلش رو هم برامون بگید

به چند دلیل 1.اینکه از  خیلی از استادهامون واقعا راضی بودم  2. خواست پدر و مادرم و 3. اینکه بتونم دوسال ارشد رو پیش هم دانشکده ای هام و اونهایی که برای ارشد به طوری جدی در تلاشند باشم

  • بعنوان سوال اخر فک می کردین رتبه یک رو کسب کنید؟ وقتی رتبه رو دیدین چه حسی داشتین  و الان چه حسی دارین؟

میدونین گاهی با خودم فکر می کردم که رتبه اول میشم و گاهی هم فکر میکردم اصلا قبول نمیشم دلیل مورد دوم این بود که میدیدم بعضی از دوستان ظاهرشون طوری تغییر کردن که بی شک علت اصلیش وقت زیادی بود که برای مطالعه می ذاشتند ( مثلا قبل به خودش می رسید اما بعد می دیدم ژولیده شده )  دلیل دیگه این بود که اون دوستان سهمیه داشند و من نداشتم باز هم ترسم افزایش پیدا می کرد و سوم اینکه می دونستم بکوب دارند می خونند در حالی که من تا بهمن  تنها 70 درصد مطالب لازم رو خونده بودم.

حرف آخر اینکه، راه موفقیت برای من فقط و فقط توی این 5 واژه خلاصه میشه  1. توکل  2. تفکر 3. تلاش  4.دعای پدر ومادر  5.نماز اول وقت .  با خودشون عهد کنند که اگر رتبه رو خدا بهشون داد، به کس دیگری قولش رو ندهند!

  • سپاس گزارم از وقتی که برای ما گذاشتین و مجددا و از صمیم قلب این موفقیت بزرگ رو تبریک میگم و امیدوارم شروع موفقیت های بزرگتر برای شما باشه.