مصاحبه با رتبه 43 عمومی

  • سلام، وقتتون بخیر. ممنون میشیم خودتون رو برای مخاطبین ما معرفی کنین. (نام و نام خانوادگی، سن، شهر محل سکونت، محل تحصیل کارشناسی، سال، گرایش و رتبه کنکور، دانشگاه محل قبولی و …)

سلام. علی خداپناه هستم، سن 25، ساکن تهران، دانشگاه مقطع کارشناسی پردیس فارابی دانشگاه تهران (قم)، فارغ التحصیل مدیریت دولتی سال 97 و موفق به کسب رتبه 38 سهمیه و 43 کشوری عمومی و 103 سهمیه و 115 کشوری بالینی شدم.

 

  • بسیار عالی، ممنونیم از شما و خوشحالیم که همراه شما هستیم. چی شد که به روانشناسی علاقمند شدین و این رشته رو انتخاب کردین؟

دو عامل عمده باعث این شد که من به سمت روانشناسی کشیده بشم: مورد اول ارتقای توانایی روانی خودم در مقابل تجربه های ناخوشایند در زندگی بر اساس مواجهه های قبلی خودم بود و مورد دوم علاقه به خصوصی که در یکی دو سال اخیر برام در مورد روانشناسی کودکان و روانشناسی رشد بر اساس تجربه ای که به عنوان معلم ابتدایی داشتم بود.

 

  • تعریفتون از موفقیت و شکست چیه؟

به نظرم سوال خیلی کلّی و تخصصی هست اما به نظرم موفقیت و شکست خیلی نسبی و وابسته به فرد هست اما در کل فکر میکنم موفقیت چیزیه که منتج به خشنودی و غرور بشه و شکست چیزیه که در نهایت منتج به ناکامی میشه اما در مورد اینکه چه چیزی باعث شکست میشه و یا راه رسیدن به موفقیت چیه واقعا نظر دادن کار بنده نیست.

 

  • از چه زمانی به طور جدی، شروع به مطالعه برای کنکور کردین و اولین قدمتون چی بود؟

اواسط تیرماه پارسال که خدمت سربازی رو تموم میکردم بلافاصله خلاء اساسی رو توی زندگیم احساس کردم که احساس کردم با توجه به فراغتی که برام ایجاد شده ادامه تحصیل واقعا گزینه مناسبی توی این شرایط هست. البته قبل از اون دنبال شغل رفتم اما کارهایی که انجام دادم نهایتا من رو راضی نمیکرد. بنابراین تصمیم به ادامه به تحصیلم قطعی شد. یک روز دفترچه انتخاب رشته ارشد سال گذشته رو باز کردم و تمام رشته هارو مطالعه کردم و به این نتیجه رسیدم که روانشناسی میتونه گزینه بسیار مناسبی برای ادامه تحصیل برای من باشه. بعد از اینکه با یکی از دوستانم مشورت کردم و ایشون هم من رو تشویق به مطالعه برای ارشد روانشناسی کرد نهایتا تا اوایل شهریور تصمیم به خرید منابع کردم و کتاب های لیندالیل و لورابرک رو در تابستون مطالعه کردم؛ البته ابتدا قصد داشتم برای گرایش تربیتی بخونم و حتی یکی از منابع تربیتی رو در تابستون هم مطالعه کردم اما در نهایت تصمیمم عوض شد و قصدم برای گرایش عمومی و بالینی جدی شد.

 

  • از کدوم خدمات و محصولات روان آموز استفاده کردین و نظرتون راجع به هر یک چیه؟

کتاب هایی که از روان آموز استفاده کردم آسیب شناسی و کودکان استثنایی و روانشناسی رشد بود اما بچه های روان آموز اونقد لطف داشتن که کلی خدمات رایگان بهم هدیه دادن که از جمله اونها یک جلسه آزمون آزمایشی رایگان بود و بجز اون کلی جزوه رایگان مثل خلاصه روانشناسی رشد پاپالیا و کارگاه رشد خانم خجوی که واقعا برام کمک کننده بود مخصوصا توی دوره جمع بندی. کلا محصولات روان آموز رو نسبت به بقیه موسسات بالاتر ارزیابی میکنم.

 

  • لیست منابع، یکی از مهمترین چیزهاییه که برای مطالعه از ابتدا مشخص می کنیم. شما چه منابعی رو مطالعه کردین، نظرتون درباره هر کدوم از منابع چی هست و کدومشون رو به سایر دوستان روان آموزیتون پیشنهاد میکنین؟

زبان: لیندالیل به همراه راهنمای لیندالیل/متون تخصصی روانشناسی دکتر طالب زاده انتشارات جهش/ درک مطلب جامع آزمون های زبان ارشد و دکتری زنگیه وندی انتشارات جنگل/ متون پراکنده از اینترنت/ 504/فصول مهم هیلگارد انگلیسی/بعضا تست های وزارت بهداشت

آمار و روش تحقیق: آمار و روش تحقیق + بانک تست + کلاس های دکتر حبیبی

روانشناسی رشد: روانشناسی رشد دوجلدی لورابرک/نظریه های رشد ویلیام کرین/ روانشناسی رشد روان آموز/ روانشناسی رشد مدرسان به خصوص قسمت دوم/ جزوه خلاصه روانشناسی رشد پاپالیا.

آسیب شناسی روانی: دوجلدی آسیب شناسی روانی مهدی گنجی/ آسیب شناسی روانی روان آموز

روانشناسی کودکان استثنایی: روانشناسی کودکان استثنایی مهدی گنجی/ روانشناسی کودکان استثنایی روان آموز

علم النفس: علم النفس مدرسان شریف

روانشناسی عمومی: زمینه روانشناسی هیلگارد براهنی/ روانشناسی عمومی مدرسان شریف

بالینی:- هیچ منبعی در بالینی مطالعه نکردم

فیزیولوژیک انگیزش و هیجان: دکتر پیری انتشارات پوران پژوهش

 

  • از ابتدا برنامه بلندمدت داشتین؟ میدونستین با هر درس چطور میخواین رفتار کنین؟ مثلا کی مرور کنین، چه تعداد تست بزنین و…؟

برنامه ریزی دقیق و جزئی یا مشاور نداشتم فقط یه برنامه کلی توی ذهنم داشتم که تا جایی که بتونم تعداد زیادی درس ها رو تا قبل از عید تموم کنم و بعد از عید دوره کنم و تست بزنم البته برنامه ای که داشتم دقیقا عملی نشد و مقداری از درس ها عملا بعد از عید تموم شدن اما تونستم در حد توان دوره کنم و بعضی از کتاب هارو دو سه دور مرور کنم.

 

  • از خدمات مشاوره استفاده میکردین؟ چقدر به نقش مشاور در این مسیر اهمیت میدین؟

مشاور نداشتم فقط از مشاوره های عمومی که بعضی دوستان داخل کانال هاشون قرار میدادن استفاده میکردم و عملا خودم با سلیقه خودم مطالعه میکردم. به طور کلی پیروی کردن از مشاور برام سخت بود اما احتمال کسب نتیجه بهتر هم درصورت استفاده از مشاور وجود داشت. به هر حال این مورد رو خیلی سلیقه ای میدونم. اما مورد مهمی که باید ذکر کنم اینه که هر سوالی در مورد مطالعه درس خاص یا سوال مربوط به درس وجود داشت سعی میکردم بدون جواب نذارم و از دیگران مشورت میگرفتم.

 

  • همونطور که میدونین برنامه ریزی از فردی به فرد دیگه متفاوته، اما هر برنامه ریزی یک سری اصول مشخص داره. شما چه اصولی رو رعایت می کردین که فکر میکنین باعث موفقیت شما بوده و باید به بقیه منتقلش کنیم؟

برنامه ریزی که من استفاده میکردم یک استراتژی کلی بود. تقریبا اکثر کتاب هارو تقسیم کرده بودم که هر روز مقدار مشخصی صفحه مطالعه کنم. البته همونطور که گفتم صد درصد موفق به عملی کردن برنامه هام نمیشدم ولی در حد قابل قبول از خط فکری که برای خودم تعیین کرده بودم پیروی میکردم.

 

  • زمان آزاد شما برای درس خوندن چه طور بود و فکر میکنین برای حفظ نظم برنامه مهمترین اصل چیه؟

تقریبا کل روزم برای درس خوندن آزاد بود و شاغل هم نبودم و چون تازه سربازیم تموم شده بود کاملا از نظر ذهنی آماده بودم بنابراین تقریبا کل روز رو به مطالعه اختصاص میدادم. به نظرم برای حفظ نظم و برنامه و حفظ ممارست مهمترین عامل انگیزه است. احساس میکنم انگیزه ای که وجود داره باعث میشه فرد توی برنامه ای که از قبل برای خودش تعیین کرده قرار بگیره و منحرف نشه.

 

  • محل مطالعه شما کجا بود و آیا دوستانی هم داشتین که در کنکور همراهتون باشن؟

محل مطالعه منزل بود اما در مورد دوستان یکی از دوستانم خیلی از نظر انگیزشی حمایتم میکرد.

 

  • آیا در آزمون های جامع روان آموز شرکت کردین ؟ اگر بله کدام مرحله و نظرتون در رابطه با آزمون ها چه بود ؟

بله به لطف بچه های روان آموز در مرحله اول به صورت رایگان شرکت کردم و وقتی تاثیر مثبت آزمون رو دیدم دو مرحله بعدی رو هم ثبت نام کردم. از آزمون ها کاملا راضی بودم و آزمون آخر تقریبا رتبه اصلیم رو پیشبینی کرد (در آزمون آخر شدم 20 عمومی که با رتبه اصلیم 18 تا اختلاف داشت).

 

  • در سال کنکورتون از تلفن همراه و فضای مجازی هم استفاده میکردین؟ اگر آره چه محتواهایی رو دنبال میکردین و چطور تایم استفاده از گوشیتون رو مدیریت میکردین؟

از تلفن همراه بله اما فقط از پیام رسان ها استفاده میکردم و از اینستاگرام به طور خاص مطلقاً استفاده نمیکردم. محتواها هم بیشتر کانال های کنکوری روانشناسی رو سعی میکردم مطالعه کنم و بخصوص کانالهای زبان تخصصی روانشناسی خیلی برام مفید بوده. در مورد مدیریت استفاده از گوشی هم به این صورت که با حذف استفاده از اینستاگرام تقریبا بیشتر مشکل قابل حل هست و اینکه سعی میکردم آخر شب ها فقط نیم ساعت از گوشی یا کامپیوتر استفاده کنم.

 

  • در طول این یک سال چه تفریحات و سرگرمی هایی داشتین و به چه میزان؟

فقط آخر هفته ها یک استراحت نیم روزه به خودم می دادم که البته بعد از عید اون استراحت رو حذف کردم و به مطالعه بیشتر اختصاص دادم.

 

  • مهم ترین عادات مفید و مضر شما که تاثیر مستقیم در نتیجه کنکورتون داشت چه چیزهایی بودن؟

تقریبا سعی کردم عادت های مضر که به مطالعم صدمه میزد رو حذف کنم و تونستم زمان بیدار شدن در صبح رو کاملا مدیریت کنم و مقداری ساعت خواب رو کم کنم اما در مورد عادت مفید واقعا نظری ندارم.

 

  • آیا وضعیت ویژه حاکم بر جامعه به علت کرونا و اخبار و حواشی مربوط به کنکور در روند مطالعه شما تاثیری داشت؟

خیر اجازه ندادم وضعیت کرونا و کلاس های مجازی و غیره تاثیر منفی بذاره. البته برای من که درونگرا هم هستم یک فایده بسیار خوبی که داشت این بود که تونستم به تعدادی کلاس های کنکوری مجازی دسترسی پیدا کنم که استفاده حضوری اونها برام سخت و زمان بر بود و شاید اگر کلاسهای کنکوری بصورت حضوری بود هیچوقت شرکت نمیکردم.

 

  • حتما برای شما هم پیش میومده که گاهی نا امید بشین؛ در این مواقع چه راه حلی داشتین؟

حقیقتا من چون نتیجه رو یجورایی خارج از عهده خودم میدونستم خیلی ناامید نمیشدم یعنی این ناامیدی ها رو قبلا در کنکور کارشناسی تجربه کرده بودم اما امسال واقعا کمتر بود. اما اگر اتفاق هم می افتاد سعی میکردم به سادگی ذهنم رو منحرف کنم و خوب قابل انجام هم بود.

 

  • انگیزه اصلی شما برای ادامه تحصیل در مقطع روانشناسی و چشم اندازتان از آینده چیست؟

انگیزه اصلی من ادامه تحصیل و فعالیت آکادمیک و فعالیت در حوزه درمان به خصوص برای کودکان هست اما اگر صد درصد هم موفق نشم، استفاده شخصی از روانشناسی برای کنترل ذهن خودم و بهبود زندگیم برام کافیه. در مورد آینده خوشبین هستم چه در داخل کشور چه در خارج. و بنظرم موفقیت بستگی به توانایی های فرد هم داره .

 

  • ارزشمندترین و مهم ترین ویژگی شما در مسیر موفقیتتون در کنکور به نظر خودتون چی هست؟

ممارست و بخصوص افزایش تدریجی مطالعه از اول روند مطالعه تا خود کنکور. توانایی کنترل عدم حالت روانی در دوره مطالعه برای کنکور

 

  • آیا برای مطالعه هر درس شیوه متفاوتی داشتین؟ به چه صورت؟

درس هایی مثل زبان رو سعی میکردم بیشتر منابع و کتاب های مختلف مطالعه کنم تا اینکه یک منبع رو چندبار مطالعه کنم و برای زبان با استفاده از اپلیکیشن گوگل شیتز لیست های بلند بالای لغت برای خودم درست میکردم
برای آمار و روش تحقیق هم بیشتر از کلاس استفاده کردم.

درسی مثل آمار و روش تحقیق رو کاملا روی حل تست و مسائل تمرکز کردم و بیشتر به کلاس ها متکی بودم

در مورد درس رشد سعی کردم منابع اصلی مثل کرین و روان آموز رو دوبار مطالعه کنم و لورابرک و پاپالیا رو فقط یکبار مطالعه کردم

برای درس عمومی تقریبا موفق شدم هیلگارد رو دوبار مطالعه کنم و کمک آموزشی مدرسان هم دوبار مطالعه کردم

بقیه درس ها هم به همین صورت.

 

  • چالش بر انگیز ترین درس برای شما چه بود و با این درس چه کردین؟

آمار و روش تحقیق برام چالش برانگیز بود و اما نهایتا اونجوری که میخواستم نتونستم درصد خوب کسب کنم اما باز هم به همین درصد متوسطم راضی هستم.

 

  • نقطه قوت شما چه درسی بود و برای بهره گیری بهتر از این نقطه قوت چه کاری انجام دادین؟

زبان تخصصی نقطه قوتم بود. از اونجایی که پایه زبان قوی داشتم سعی کردم منابع زیاد مطالعه کنم تا دایره لغاتم بیشتر بشه و همینطور مطالعه پاورقی های هیلگارد و عبارات انگلیسی کتاب آسیب گنجی و نام انگلیسی اختلالات و بخصوص مخفف های اون ها رو بصورت جدی مطالعه کردم.

 

  • کمی از روز کنکورتون برامون تعریف کنین. چه احساسی داشتین؟ چقدر آماده بودین؟

روز کنکور نسبتا روز خوبی بود اما حوزه امتحانی واقعا شرایط بدی داشت. هم اینکه سروصدا بسیار زیاد بود و تمرکزم رو هنگام حل تست های آمار کاملا بهم ریخت و نور سالن امتحان هم واقعا اذیت کننده بود. اما از نظر آمادگی و اضطراب تقریبا شرایطم کنترل شده بود.

 

  • بعد از دریافت دفترچه به چه نحوی به سوالات پاسخ دادین؟

همون ترتیب استاندارد خود دفترچه رو جلورفتم چونکه زبان هم که نقطه قوتم بود رو باید انرژی بیشتری روش میذاشتم همون اول زدم اما آمار (نه روش تحقیق) که وقت بیشتری میخواست رو بعد از اینکه یک دور دفترچه رو کامل مطالعه کردم به سراغش رفتم. بعد از اینکه دفترچه رو یکبار کامل جواب دادم باز هم به سراغ سوال های شک دار و نزده رفتم و سعی کردم به صورت منطقی بهشون جواب بدم و تا حد امکان جواب های به نظر درست رو دستکاری نکنم.

 

  • اگر یه بار دیگه در موقعیت قبلیتون باشین و بخواین کنکور بدین، چه اشتباهاتی رو انجام نمیدین؟

مسلما آمار رو خیلی بیشتر مطالعه میکنم و شاید منابع بیشتری از فیزیولوژیک انگیزش و هیجان مطالعه میکردم.

 

  • برای رتبه برتر شدن از چه چیزهای دیگه ای در زندگیتون چشم پوشی کردین؟

تقریبا به مدت هشت-نه ماه تفریح و بیرون رفتن هارو بصورت نسبی حذف کردم و یکسری فعالیت های جانبی که انجام میدادم رو مجبور شدم کاملا کنار بذارم. البته به نظر بنده بستگی به نوع دیدگاه هر فرد داره که محتوای دروسی که مطالعه میکنه براش چقدر اهمیت داشته باشه. اگر مطالعه از روی بی انگیزگی باشه مطمئنا فعالیت های دیگه اولویت بیشتری نسبت به مطالعه پیدا میکنه و در نهایت مقدار زمان مطالعه کاهش پیدا میکنه و نتیجه نهایی آسیب میبینه. اما بنظرم انگیزه همه کارهارو درست میکنه.

 

  • مهمترین توصیه شما به داوطلبین کنکور سال های آینده چیه؟

حتما از منابع خوب استفاده کنن و تا جایی که میتونن زودتر شروع کنن و در تابستون کتاب های حجیم(مثل لورابرک، هیلگارد، آسیب گنجی، کرین، و منابع بالینی) رو یکبار مطالعه کنن و روی زبان و آمار خیلی سرمایه گذاری کنند.

 

  • به جز نتیجه ای که در کنکور کسب کردین، فکر می کنین این مطالعه و دوره چندماهه که صرف کنکور کردین، چه چیزهایی به شما یاد داد؟

در واقع من مطالعه روانشناسی رو در درجه اول بخاطر خود روانشناسی و در درجه دوم بخاطر کنکور انجام دادم. اما چیز هایی که به من اضافه کرد، آشنایی بیشتر با مکانیزم های دفاعی در هنگام فشار روانی و کنترل بیشتر ذهن،تبیین اختلالات روانی و عوامل ایجاد کننده اونها، تغییرات فیزیولوژیک بدن در هنگام فشار روانی و کنار اومدن با اون و رویکرد های روانی بخصوص روان کاوی و روابط موضوعی و دیدگاهش نسبت دوره کودکی و خاطرات کودکی، دیدگاه شناختی و اصلاح شناخت و انواع روش های درمانی و صدها چیز دیگه که مهمترینش اینهایی که ذکر کردم بود و مطمئنم در آینده برام مفید خواهند بود.

 

  • چه کسانی رو بیشتر از همه در موفقیت خودتون سهیم می دونین؟

خانواده ام که محیط رو برای مطالعه آماده کردند و دوستم که خیلی حمایتم کرد.

 

  • ممنونم از وقتی که برامون گذاشتین. اگر صحبتی هست که دوست دارین بگین، ما به گوش جان میشنویم.

بازم از مجموعه روان آموز و برخورد حرفه ایشون و امکاناتی که بصورت رایگان برای من فراهم کردند خیلی تشکر میکنم. و امیدوارم هرکس به هرچیزی که علاقه داره، البته با توجه به تلاشش برای رسیدن به اون، به اون برسه.

 

  • به عنوان آخرین سخن، روان آموز رو به یک جمله یادگاری مهمون کنین.

دنبال چیزی باشید که درنهایت راضی و خشنودتون کنه حتی اگه نیاز به تغییر اساسی توی زندگیتون داشته باشه.

 

  • با آرزوی سلامتی، موفقیت و سرزندگی برای شما همراه عزیز و همه مخاطبین دوست داشتنی روان آموز

 

مصاحبه با سایر رتبه برترها را از اینجا بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید